Kenmerken van nicotinevervangende therapie

Nicotinevervangende therapie levert deze stof, maar niet de schadelijke chemische toevoegingen in sigaretten. Wat is het? Wat zijn de opties? Lees verder om erachter te komen.
Kenmerken van nicotinevervangende therapie
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 17 november, 2022

Nicotinevervangende therapie is een behandeling om te stoppen met roken. Het doel is om het lichaam van deze stof te voorzien in de vorm van kauwgom, pleisters, sprays en zuigtabletten. Het belangrijkste voordeel van deze keuzes is dat iemand de schadelijke effecten van de chemische reacties van sigaretten kan vermijden.

Hoe werkt nicotinevervangende therapie?

Nicotinevervangende therapie kan helpen bij de ontwenningsverschijnselen en het verlangen dat mensen ervaren als ze stoppen met roken. Het kost rokers meestal meerdere pogingen voordat ze definitief kunnen stoppen.

De meeste rokers vallen binnen de eerste maand weer terug in hun oude gewoonte. Dit is voornamelijk vanwege de symptomen die ze ervaren als gevolg van nicotineontwenning. Substitutietherapie behandelt alleen lichamelijke afhankelijkheid. Ze hebben dus ook strategieën nodig om het psychologische deel te overwinnen.

Onderzoeken naar nicotinevervangende therapie (Engelse link) laten zien dat de kans om te stoppen met roken veel groter is wanneer mensen nicotinevervangende therapie ondergaan samen met psychologische ondersteuning.

Nicotinevervangende therapie is een van de therapeutische opties om de symptomen te verzachten die optreden nadat je bent gestopt met roken.

Soorten nicotinevervangende therapie

De Food and Drug Administration (FDA) heeft verschillende vormen van nicotinevervangende therapie goedgekeurd om te stoppen met roken:

1. Patches

Dit is een manier om nicotine via de huid toe te dienen, waardoor elke persoon een adequate dosis nicotine krijgt. Naarmate de tijd verstrijkt, gebruiken mensen pleisters met lagere doses en neemt ook hun nicotineafhankelijkheid af.

16-uurs patches zijn geschikt voor mensen die weinig roken. Houd er echter rekening mee dat ze ’s nachts geen nicotine leveren en niet nuttig zullen zijn als behandeling als je ontwenningsverschijnselen vroeg in de ochtend optreden.

De nicotinebijdrage van de 24-uurs patches is constant, zodat je eventuele ontwenningsverschijnselen kunt voorkomen.

Je moet de patches elke dag ’s ochtends vervangen door ze op een schone, droge huid te plakken. Mogelijke bijwerkingen zijn huidirritaties, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en slaapproblemen.

Ook interessant om te lezen:
Hoe het beste een gewoonte te vormen

2. Kauwgom

Kenmerken van nicotinevervangende therapie

Dit soort kauwgom is bedoeld voor consumptie gedurende een periode van maximaal zes maanden. Bovendien moeten mensen er niet de hele dag op kauwen.

Het mondslijmvlies absorbeert de nicotine uit kauwgom. Het is verkrijgbaar in concentraties van 2 mg en 4 mg, en mensen moeten ze langzaam kauwen totdat ze de smaak opmerken.

Daarna moeten ze het aan één kant van hun wangen vasthouden, totdat ze de smaak niet meer waarnemen. Herhaal vervolgens het proces opnieuw door van kant te wisselen en herhaal dit gedurende een uur.

Aangezien het mondslijmvlies de nicotine absorbeert, kan elke andere inname van voedsel en dranken de absorptie beïnvloeden. Daarom is het beter om een kwartier voor het kauwen van de kauwgom niet te eten of te drinken.

Het is niet aan te raden om meer dan 24 stukjes kauwgom per dag te consumeren en de behandeling mag niet langer dan zes maanden duren. De ideale tijdsduur om ze te gebruiken is tussen de twee en vier maanden. Daarnaast kunnen mogelijke bijwerkingen onder andere een slechte smaak in de mond of irritatie van de keel zijn.

3. Nicotinevervangende therapie: neusspray

Bij deze behandeling komt nicotine snel via het neusslijmvlies in de bloedbaan. Het is nuttig om eventuele ontwenningsverschijnselen snel te verlichten en helpt de drang om roken onder controle te houden.

De FDA beveelt het gebruik gedurende drie maanden en niet langer dan zes maanden aan. De meestvoorkomende bijwerkingen van het gebruik van nicotine-neusspray zijn irritatie van de keel en de neus. Deze effecten verdwijnen na een paar weken na gestopt te zijn met deze spray.

4. Nicotine zuigtabletten

Deze zijn verkrijgbaar in twee verschillende doseringen om aan de nicotinebehoeften van verschillende rokers te voldoen. De concentratie kan 2 en 4 mg zijn. Je moet degene kiezen die het beste aan je behoeften voldoet.

Het wordt meestal aanbevolen om gedurende anderhalve maand om de één tot twee uur een tablet te zuigen. Daarna om de twee tot vier uur gedurende bijna twee maanden en tot slot om de vier tot acht uur gedurende drie maanden.

Net als bij kauwgom absorbeert het mondslijmvlies de nicotine in deze zuigtabletten en daarom is het raadzaam om minimaal een kwartier van te voren niet meer te eten of te drinken. Eet ook niet als je een tablet in je mond hebt. Houd er rekening mee dat je de tablet moet opzuigen totdat deze volledig is opgelost, ongeveer een half uur.

Conclusie

Tot slot, geen enkel type nicotinevervangende therapie is beter dan de ander. Je hoeft alleen maar die therapie te kiezen die het beste bij je levensstijl en rookstijl past.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bello, S. (2011). Tratamiento del Tabaquismo. Revista Chilena de Cardiología. https://doi.org/10.4067/s0718-85602011000300007
  • Ciencias, F. D. E., & Sociología, P. Y. (2012). eficacia de la terapia cognitivo conductual, las parches de nicotina y su combinación para dejar de fumar. Uni Complutense de Madrid.
  • Perkins, Kenneth A., Joshua L. Karelitz, and Margaret C. Boldry. “Reinforcement enhancing effects of nicotine via patch and nasal spray.” Nicotine and Tobacco Research 21.6 (2019): 778-783.
  • PG, M., & HA, L. (1992). Una evaluación de los chicles de nicotina como un complemento a la libertad de las clínicas para dejar de fumar. Addictive Behaviors.
  • Wadgave, Umesh, and L. Nagesh. “Nicotine replacement therapy: an overview.” International journal of health sciences 10.3 (2016): 425.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.