Kan ik een verlopen tandpasta gebruiken?

Als je een tube tandpasta hebt gevonden waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, vraag je je misschien af ​​of deze nog kan worden gebruikt. Ontdek het hier.
Kan ik een verlopen tandpasta gebruiken?

Laatste update: 03 juni, 2023

Het komt zelden voor dat een tube tandpasta langer dan 2 jaar meegaat. Maar misschien vind je een monster dat je bij een hotel of tandartsbezoek hebt gekregen en vraag je je af of je de verlopen tandpasta kunt gebruiken.

De houdbaarheidsdatum van tandpasta is meestal 2 jaar na de productiedatum. Deze informatie staat op het doosje en op de tube.

Na deze tijd begint het product zijn eigenschappen te verliezen. Als je verlopen tandpasta gebruikt, zal het een vreemde smaak en consistentie hebben. Waarschijnlijk heeft het ook zijn vermogen om gaatjes te voorkomen verloren.

De houdbaarheidsdatum op tandpasta

Tandpastatubes die het keurmerk van de American Dental Association (Engelse link) (ADA) hebben, moeten voldoen aan bepaalde veiligheids- en effectiviteitseisen. Zowel de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) als de ADA eisen dat tandpasta een houdbaarheidsdatum heeft.

Deze informatie staat op de tube en op het tandpastadoosje. Meestal varieert (Spaanse link) deze van 2 tot 5 jaar vanaf de productiedatum.

De houdbaarheid van tandpasta wordt bepaald door de effectiviteit van de ingrediënten die ze bevatten. Het aanbrengen van een houdbaarheidsdatum op deze producten maakt het mogelijk een marge aan te geven waarbinnen de inhoud van de verpakking aan zijn doel blijft beantwoorden.

De tandpasta-industrie streeft naar de ontwikkeling van producten die de tanden kunnen reinigen, maar zonder ze te slijten. Er worden ook andere ingrediënten toegevoegd om de tandweefsels te versterken en te beschermen.

Om tandpasta zijn functie te laten vervullen en de structuren te beschermen, moeten de ingrediënten die erin zitten vers blijven. Als je daarom overjarige tandpasta gebruikt, zul je hoogstwaarschijnlijk niet langer profiteren van de eigenschappen ervan.

Regelmatig doorgaan met het gebruik van dit overjarige product kan op de lange termijn negatieve gevolgen hebben voor de mondgezondheid. De mond blijft dan verstoken van de bescherming die de actieve ingrediënten in de tandpasta bieden en het risico op mondziekten neemt toe.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Je tanden witter maken op een natuurlijke manier

Waarom verloopt tandpasta?

Tandpasta
De bestanddelen van tandpasta hebben beschermende functies tot een bepaalde tijd. Daarna kan hun effectiviteit niet meer gegarandeerd worden.

De houdbaarheidsdatum van tandpasta heeft te maken met de ingrediënten. Na een bepaalde tijd kunnen de actieve ingrediënten in deze producten hun effectiviteit verliezen en niet meer heilzaam zijn voor de mond.

Over het algemeen bevat tandpasta 5 actieve ingrediënten die op de verpakking staan vermeld:

  • Fluoride. Dit is een mineraal dat gaatjes helpt voorkomen en het tandglazuur versterkt.
  • Schurende elementen om tandplak en oppervlaktevlekken te verwijderen.
  • Een smaakstof of zoetstof om een aangename smaak aan het product te geven; sacharine en sorbitol zijn de meestvoorkomende.
  • Een bevochtigingsmiddel geeft de pasta een gladde consistentie en voorkomt uitdroging.
  • Een reinigingsmiddel of reiniger zorgt voor schuim dat het reinigen van het gebit bevordert.

Daarnaast kan tandpasta andere bestanddelen bevatten die haar specifieke eigenschappen geven. Zo zijn er soorten tandpasta met middelen tegen tandgevoeligheid, antimicrobiële stoffen, met natuurlijke kruiden, of peroxiden die helpen de tanden witter te maken.

Een van de belangrijkste bestanddelen van de meeste soorten tandpasta is fluoride. Zoals gezegd helpt dit element cariës te bestrijden en de tanden gezond te houden.

Na verloop van tijd kan het echter zijn effectiviteit in het beschermen van tanden verliezen (Engelse link). De andere ingrediënten kunnen zich afscheiden of kristalliseren, waardoor de consistentie, de kleur en de smaak van het product veranderen.

Wat is de typische houdbaarheid van tandpasta?

Tandpasta is 2 jaar houdbaar vanaf de productiedatum. In deze periode behoudt fluoride het vermogen om het tandglazuur te versterken en te herstellen.

Elk merk en product heeft echter zijn eigen houdbaarheidsdatum, dus het is belangrijk om op deze informatie te letten. Over het algemeen staat deze informatie op de verpakking en op de tube.

Sommige soorten tandpasta die geen fluoride bevatten hebben misschien geen houdbaarheidsdatum. Het is echter het beste om ze na 2 jaar niet meer te gebruiken. De rest van de ingrediënten kan denatureren, en het product kan uitdrogen en van kleur en smaak veranderen.

Is verlopen tandpasta veilig?

Het gebruik van verlopen tandpasta is niet per se gevaarlijk, maar ook niet heilzaam. Het doel van tandpasta op je tandenborstel is om je tanden effectief te reinigen en gaatjes te voorkomen. Als de tandpasta oud is, is er geen garantie dat deze doelen worden vervuld.

Een verlopen tandpasta kan de volgende verslechteringen ondergaan:

  • Het droogt in de knop.
  • De ingrediënten ervan raken gescheiden.
  • De fluoride die erin zit is niet meer werkzaam.
  • Er kunnen bacteriën of schimmels in groeien.
  • Het heeft een vreemde textuur die of te vloeibaar of te droog is.

Daarom kun je verlopen tandpasta het beste weggooien en een nieuwe tube kopen. Zo vermijd je het risico dat je je lichaam blootstelt aan een dubieus product.

Tips om je tandpasta vers te houden

Behalve op de houdbaarheidsdatum van tandpasta letten, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan het bewaren ervan. Om ervoor te zorgen dat de werkzame bestanddelen van het product hun effectiviteit behouden, moet het product op de juiste manier worden bewaard.

Hier zijn enkele dingen waar je in dit verband rekening mee moet houden:

  • Sluit de dop goed af. Na gebruik is het belangrijk om de dop op de tandpasta te doen en ervoor te zorgen dat hij goed dicht zit.
  • Houd de randen schoon. Aan de randen van de tube mogen geen resten achterblijven, zodat stof en vuil zich niet ophopen.
  • Bewaar het op een gesloten plaats. Als je de tandpasta in de badkamer bewaart, is het ideaal om hem op een gesloten plank te bewaren om besmetting met bacteriën te voorkomen die de neiging hebben in deze omgeving te woekeren.
  • Bewaar het in een koele omgeving. Idealiter worden deze producten niet blootgesteld aan zeer hoge temperaturen, omdat de ingrediënten dan zouden kunnen dissociëren en erg vloeibaar worden, waardoor ze hun effectiviteit verliezen.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Waarom tandpasta met kokosolie gebruiken?

Wat moet je doen met verlopen tandpasta?

expired toothpaste
Gooi de verlopen tube niet weg. Je kunt het gebruiken voor huishoudelijke taken, zoals het polijsten van metalen sieraden.

Als je ontdekt dat je tandpasta verlopen is, kun je hem het beste niet meer in je mond gebruiken. Je hoeft het echter niet meteen weg te gooien.

Zo kun je dit product gebruiken om metalen en kranen te polijsten, krassen van muren te verwijderen en de wastafel in de badkamer schoon te maken. Je kunt het ook gebruiken om resten van de onderkant van het strijkijzer te verwijderen of zelfs om je nagels te polijsten.

Gezonde tanden met niet-verlopen tandpasta

Verlopen tandpasta doet niet het werk om je tanden te reinigen en te beschermen. Je moet proberen een vers product te gebruiken waarvan de werkzame bestanddelen de verzorging bieden die je nodig hebt.

Elke dag je tanden poetsen met tandpasta waarvan de houdbaarheidsdatum niet is verstreken, helpt om je tanden schoon en gezond te houden. Je moet je verzorging ook aanvullen met tandzijde, je suikerinname onder controle houden en regelmatig je tandarts bezoeken.

Het controleren van de conditie van je tandenborstel en hem elke 3 maanden of eerder vervangen, als hij verslechterd is, is een andere manier om voor je glimlach te zorgen. Als je artikelen en producten voor mondhygiëne in goede staat zijn, haal je er meer uit en dat uit zich in een betere mondgezondheid.

Besteed aandacht aan de producten die je helpen je mond te verzorgen. Zo houd je je glimlach gezond en stralend!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.