Je tanden witter maken op een natuurlijke manier

Weet je niet hoe je je tanden op natuurlijke wijze witter kunt maken? We geven je een paar tips die je goed zullen helpen.
Je tanden witter maken op een natuurlijke manier

Laatste update: 09 augustus, 2022

De kleur van tanden is een zorg voor miljoenen mensen over de hele wereld. Het streven naar perfect witte tanden is waar de meeste mensen naar verlangen, en dit kan hen ertoe brengen te kiezen voor behandelingen die op de lange duur schadelijk zijn voor de tanden. Vandaag laten we je zien welke verwachtingen je moet hebben, samen met 5 tips om de tanden op natuurlijke wijze witter te maken.

Zoals deskundigen (Engelse link) aangeven kan de drang naar perfecte tanden leiden tot een overmatig gebruik van behandelingen. Hoewel op zichzelf deze cosmetische tandheelkundige behandelingen niet schadelijk zijn, kunnen ze bij overdaad tegen je werken. Daarom houden we bij de natuurlijke tips om je tanden witter te maken alleen rekening met natuurlijke alternatieven.

Kun je je tanden op natuurlijke wijze witter maken?

Ja, het is mogelijk om je tanden op natuurlijke wijze witter te maken. Hoewel we bij het bleken van tanden meestal aan chemische behandelingen denken, is natuurlijk bleken eigenlijk effectiever om de tanden te behouden en een realistischer tint te krijgen.

Op dit punt moeten we je wijzen op een paar dingen betreffende de kleur van je tanden. Elke tand is bekleed met een bedekking die glazuur heet. Het glazuur is wit, maar de dentinelaag eronder heeft een geelachtige tint. Omdat glazuur enigszins doorschijnend is, is bij bijna iedereen iets van die gelige laag zichtbaar.

Als het tandglazuur versleten is, zien je tanden er geler uit omdat de onderliggende dentinelaag dichter bij het oppervlak komt te liggen. Gelukkig kan het tandglazuur goed herstellen door een gespecialiseerde behandeling, tandpasta’s met veel fluoride, en natuurlijk met behulp van een verandering in eetgewoonten.

Bedenk in elk geval dat tanden met een licht gelige tint geen teken zijn van een slechte mondhygiëne. Tanden die variëren van wit tot geel zijn geen teken van bederf of mondziekte. Dit in gedachten houden is erg belangrijk, want de obsessie voor witte tanden kan je dit belangrijke detail doen vergeten.

Ten slotte, zo wijzen deskundigen (Engelse link) erop, bevatten de meeste kunstmatige tandbleekbehandelingen waterstofperoxide en carbamideperoxide. In hoge concentraties veroorzaken deze stoffen deproteïnisatie en demineralisatie van de tanden. Daarom is het beter te kiezen voor de natuurlijke tanden bleken tips die we hieronder schetsen.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
Bleachorexia: de obsessie voor witte tanden

5 tips om de tanden op natuurlijke wijze witter te maken

Nu we uitgelegd hebben dat je je idee van “witte tanden” moet herdefiniëren en dat kunstmatige behandelingen schadelijk zijn voor de gezondheid van de tanden (althans bij overmatig gebruik), gaan we je 5 tips geven om de tanden op natuurlijke wijze witter te maken. En, om te eindigen met, laten we je achter met enkele levensstijladviezen die nuttig zijn om de witte tint van je tanden langer te behouden.

1. Natuurlijke oliespoelingen

Kokos voor wittere tanden
Sommige natuurlijke oliën hebben enkele voordelen voor de mondgezondheid aangetoond, maar mogen de traditionele producten niet vervangen.

Deze spoelingen omvatten kokos-, zonnebloem-, sesam-, of olijfolie. Er zijn aanwijzingen (Engelse link) dat kokosolie tanden blekende eigenschappen bevat. Deze oliën kunnen antibacteriële eigenschappen hebben die de groei van bacteriën in de mond kunnen tegengaan.

De manier om deze oliën in je voordeel te gebruiken is door er 20 minuten mee te spoelen. Je moet dit doen na het poetsen en flossen, niet als vervanging van deze gewoonten. Dit geldt ook voor de andere natuurlijke tips om je tanden witter te maken, want dagelijks poetsen en flossen zijn onvervangbaar.

2. Baking soda poetsen

Studies en onderzoek (Engelse link) ondersteunen het gebruik van baking soda als een natuurlijke methode om tanden witter te maken. Het is een veilige en minimaal invasieve optie die je kunt gebruiken als aanvulling op je dagelijkse tandverzorgingsgewoonten.

Idealiter koop je tandpasta op basis van zuiveringszout, maar je kunt ook een zelfgemaakte pasta maken met water en een druppel citroen en die met je tandenborstel gebruiken. Omdat dit ingrediënt ook de woekering van bacteriën tegengaat, is het een uitstekende optie om tandbederf te voorkomen.

3. Eet fruit

Dit is een van de tips om je tanden natuurlijk witter te maken die niet zo bekend is, en ook een van de meest omstreden onder deskundigen. Studies (Engelse link) en onderzoek (Engelse link) wijzen uit dat het eten van fruit zoals ananas, papaya, aardbei en citroen de tanden matig witter kan maken. Je kunt dan de consumptie van deze vruchten in je dagelijkse voeding verhogen.

4. Appelazijn spoelen

Deskundigen  (Engelse link) suggereren dat appelazijn, ook al mist het de wonderbaarlijke eigenschappen die er in de volksmond aan worden toegeschreven, antimicrobiële en antischimmelstoffen bevat. Je kunt elke dag na het dagelijks poetsen minstens 20 seconden spoelen. Houd er rekening mee dat de resultaten bescheiden zijn, dus het duurt enkele weken voor je resultaat merkt.

5. Kurkuma pasta wassen

Kurkuma is een ingrediënt dat al millennia gebruikt wordt om zijn antibacteriële, antioxiderende en samentrekkende eigenschappen. Sommige deskundigen (Engelse link) hebben voorgesteld van deze kwaliteiten gebruik te maken in de tandheelkunde, vooral om de bacteriële flora onder controle te houden die vlekken op de tanden en een slechte adem kan veroorzaken.

Om het te gebruiken maak je een pasta met een beetje water en poets je je tanden gedurende minstens twee minuten. Daarna moet je je mond goed spoelen om alle sporen van het ingrediënt te verwijderen en te voorkomen dat het andere delen van je mond verkleurt. Net als bij andere natuurlijke remedies om je tanden te bleken, moet je vermijden dat je het ingrediënt daarbij inslikt .

Aanbevelingen voor natuurlijk witte tanden

Man slaat koffie af
Het vermijden van overmatig koffiegebruik kan nuttig zijn om het donkerder worden van het oppervlak van de tanden te voorkomen.

Parallel aan wat we je al getoond hebben, moet je een aantal veranderingen in je levensstijl doorvoeren als je de witte kleur van de stukken wilt behouden. Houd ze in gedachten en bedenk dat ze niet alleen esthetische voordelen bieden, maar ook je algehele mondgezondheid ten goede komen:

 • Verminder je inname van tabak en alcohol.
 • Vermijd overmatige cafeïne.
 • Beperk de consumptie van producten bereid met geraffineerde suiker.
 • Beperk de inname van suikerhoudende dranken van welke soort dan ook.
 • Gebruik altijd flosdraad.
 • Maak minstens een keer per jaar een afspraak met je tandarts.
 • Vervang regelmatig je tandenborstel.

Als je deze basistips in gedachten houdt, zorg je ervoor dat je glazuur niet achteruit gaat. Dat zal op zijn beurt de witte kleur van je tanden behouden. Als je denkt dat je misschien glazuurgebrek hebt, raadpleeg dan een tandarts om een plan op te stellen om het te herstellen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Benahmed AG, Gasmi A, Menzel A, Hrynovets I, Chirumbolo S, Shanaida M, Lysiuk R, Shanaida Y, Dadar M, Bjørklund G. A review on natural teeth whitening. J Oral Biosci. 2021 Dec 13:S1349-0079(21)00178-X.
 • Chaturvedi TP. Uses of turmeric in dentistry: an update. Indian J Dent Res. 2009 Jan-Mar;20(1):107-9.
 • Gopal, J., Anthonydhason, V., Muthu, M., Gansukh, E., Jung, S., Chul, S., & Iyyakkannu, S. Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect. Natural product research. 2019, 33(6): 906-910.
 • Gong, M. J., Kim, S. W., Kim, S. J., Ahn, H. J., Chae, W. R., Hong, S. J., & Nam, S. H. Whitening effect with fruit and whitening toothpaste. Journal of the Korea Convergence Society. 2017; 8(9): 127-133.
 • Joiner A, Luo W. Tooth colour and whiteness: A review. J Dent. 2017 Dec;67S:S3-S10.
 • Lee, J., & Bae, S. (2016). A study on the whitening effect of fruit extracts and the changes in the components of the teeth. Indian J Sci Technol, 9, 1-7.
 • Li Y. Stain removal and whitening by baking soda dentifrice: A review of literature. J Am Dent Assoc. 2017 Nov;148(11S):S20-S26.
 • Putt, M. S., Milleman, K. R., Ghassemi, A., Vorwerk, L. M., Hooper, W. J., Soparkar, P. M., … & Proskin, H. M. Enhancement of plaque removal efficacy by tooth brushing with baking soda dentifrices: results of five clinical studies. Journal of Clinical Dentistry. 2008; 19(4): 111.
 • Rajab, S. H., Al-Hindi, L. K., & Elmarsafy, S. M. Evaluation of Coconut Oil Pulling vs. Whitening Mouthwash as Home Teeth Whitening Methods. Al-Azhar Dental Journal for Girls, 8(1 January-Restorative Dentistry issue (Removable Prosthodontics, Fixed Prosthodontics, Endodontics, Dental Biomaterials, Operative Dentistry)). 2021; 35-44.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.