Vier manieren om tandsteen te voorkomen

Tandsteen op je tanden is onaangenaam, laat je gebit er slecht uitzien en verhoogt ook het risico op gaatjes. Wat is de beste manier om tandsteen te verwijderen? Ontdek het in dit artikel.
Vier manieren om tandsteen te voorkomen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Tandsteen is de verkalking of verharding van bacteriële tandplak op de tanden. Het ziet er niet aangenaam uit. Het is een gelige, witachtige of lichtbruine massa die wordt afgezet op het tandglazuur, waar het samenkomt met het tandvlees. Dus, wat kunnen we doen om tandsteen te voorkomen?

Behalve dat het lelijk en onaangenaam is, kan tandsteen ook verschillende gebitsproblemen veroorzaken. Een van de bekendste, en ook meest gevreesde, is paradontitis of pyorroe (Engelse link). Dit veroorzaakt bloedingen, slechte adem, gaatjes en kan zelfs leiden tot tandverlies.

Hoe tandsteen te voorkomen: enkele tips

De aanwezigheid van tandsteen op de tanden kan verschillende oorzaken hebben. Meestal wordt het veroorzaakt door een slechte mondhygiëne, maar het kan ook te wijten zijn aan de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen en medicijnen.

Het kan zelfs komen door de aanwezigheid van bepaalde ziekten, zoals diabetes. Hieronder delen we vier aanbevelingen om tandsteen te bestrijden.

Tandenpoetsen

Vier manieren om tandsteen te voorkomen

Een van de beste manieren om tandsteen te bestrijden, is door de tandplak dagelijks te verwijderen, om verharding te voorkomen. Wanneer tandplak verkalkt, wordt het namelijk tandsteen. Het is dan veel moeilijker om het te verwijderen. Om dit dus te voorkomen, is het het beste om goede gewoonten voor mondhygiëne aan te houden, te beginnen met goed poetsen.

Poetsen is de basiszorg die we moeten nemen om onze mondgezondheid te garanderen en in het bijzonder om tandsteen te bestrijden. Het eerste dat we moeten doen, is altijd onze tanden poetsen na elke maaltijd. Deze reinigingsbeurt moet regelmatig en grondig gebeuren.

Het is belangrijk om een geschikte tandenborstel en tandpasta te gebruiken. Specialisten raden een borstel met zachte haren aan, omdat harde haren het tandglazuur kunnen aantasten. De tandpasta moet fluoride bevatten, omdat dit de tanden versterkt en cariës voorkomt.

Flossen om tandsteen te helpen voorkomen

Flossen is een belangrijk onderdeel van goede gewoonten voor mondhygiëne. Veel mensen weten er echter niets van of weten niet hoe ze het moeten doen. Flossen helpt bij het verwijderen van bacteriën en voedselresten die tussen de tanden zijn achtergebleven. Het helpt ook de vorming van tandplak, en op zijn beurt tandsteen, op de tanden te voorkomen.

Om effectief te kunnen flossen, moet je het minstens één keer per dag doen, voordat je gaat slapen. In het ideale geval doe je het voordat je gaat poetsen. Flossen moet voorzichtig tussen de tanden gebeuren om irritatie van het tandvlees te voorkomen.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het gedeelte van de flosdraad dat we gebruiken altijd schoon moet zijn. Is dit niet het geval, dan breng je bacteriën van het ene deel van de mond naar het andere (Engelse link).

Professioneel schoon laten maken van je tanden om tandsteen te verwijderen

Alleen tandarts kan tandsteen verwijderen

Naast de basiszorg die we thuis moeten bijhouden, is het essentieel dat je één of twee keer per jaar je tanden professioneel schoon laat maken. Zelfs als we heel gedisciplineerd en voorzichtig zijn in onze dagelijkse schoonmaak, is professionele reiniging door een specialist noodzakelijk om de moeilijkst bereikbare tandplak te verwijderen.

Aan de andere kant, als onze mondhygiëne slecht is geweest en we al tandsteen op onze tanden hebben, kan alleen een grondige reiniging in een tandheelkundige kliniek het verwijderen.

We kunnen thuis niets doen om het te verwijderen. Het kan zelfs meerdere bezoeken aan de tandarts vergen om het tandsteen volledig van je tanden te verwijderen als het erg vast zit.

In deze gevallen zal de specialist waarschijnlijk een techniek gebruiken waarbij er sprake is van coronale of radiculaire scaling van de tanden. Deze techniek is bedoeld om zowel het zichtbare tandsteen op de tanden te verwijderen, als ook al het tandsteen dat zich onder het tandvlees heeft afgezet.

Zelfgemaakte alternatieven om tandsteen te helpen voorkomen

Hoewel we thuis nooit volledig tandsteen van onze tanden kunnen verwijderen, zijn er enkele huismiddeltjes die mensen al sinds oudsher gebruiken. Deze middelen kunnen als aanvulling worden gebruikt, maar nooit als vervanging van de hierboven genoemde behandeling.

Het doel van deze methoden is om de tanden te schrapen om het tandsteen te verwijderen. Tot de bekendste methoden behoren het gebruik van zuiveringszout, sesamzaadjes en sinaasappel- of citroenschillen. Zorg er echter voor dat je met een tandarts praat voordat je ze probeert, om er zeker van te zijn dat ze geschikt zijn voor jouw gebit. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.