De voordelen van de inname van zuiveringszout

Je hebt vast en zeker al over tientallen positieve en zelfs wonderbaarlijke effecten van zuiveringszout gehoord. Hoewel voor velen beweringen (nog) geen bewijs is, zijn er ook wetenschappelijk bewezen voordelen van het gebruik van zuiveringszout. Bijvoorbeeld zoals het nut met betrekking tot lichaamsbeweging. We leggen het uit in het artikel van vandaag.
De voordelen van de inname van zuiveringszout

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Tegenwoordig wordt er veel gezegd over natriumbicarbonaat. Het gaat daarbij vooral over de eigenschappen voor het schoonmaken en desinfecteren van het huis. Daarnaast gaat het over de voordelen van het gebruik ervan voor de gezondheid. Heb je echter ooit gehoord van de voordelen van de inname van zuiveringszout bij het sporten?

De officiële naam voor zuiveringszout is natriumbicarbonaat. Het is een product dat ontstaat uit de chemische combinatie van natrium en koolzuur. Het gebruik ervan is zeer divers, gaande van het begeleiden van maaltijden tot het elimineren van slechte geuren.

Met betrekking tot de gezondheid is een van de voordelen van natriumbicarbonaat het ontstekingsremmende effect, wat nuttig kan zijn om aandoeningen zoals reumatoïde artritis te verlichten. Hoewel er meerdere studies zijn uitgevoerd – en met goede resultaten – over deze eigenschap, is er op dit moment nog niet genoeg bewijs om dit te bevestigen.

Kan zuiveringszout bij het sporten gebruikt worden voor het bevorderen van gewichtsverlies? Dat blijkt inderdaad mogelijk te zijn. Dit is echter indirect, doordat je minder vermoeid raakt tijdens je trainingssessie en een vermeende regulering van de eetlust. Hieronder vertellen we je er meer over.

De voordelen van de inname van zuiveringszout bij het sporten

Wat zijn de voordelen van zuiveringszout bij het sporten

Een indirecte manier waarop zuiveringszout gewichtsverlies kan helpen bevorderen is door het te gebruiken bij het sporten.

Volgens een studie gepubliceerd door de European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology (Engelse link) kan zuiveringszout bijvoorbeeld de aanvang van vermoeidheid vertragen tijdens een intensieve trainingsroutine van tenminste 60 minuten.

Zuiveringszout vermindert vermoeidheid tijdens een intensieve training.

Daarom zou het mengen van wat zuiveringszout door de maaltijden heen zorgen voor meer weerstand bij het uitvoeren van een training die gericht is op gewichtsverlies. Om te weten wat de meest aanbevolen manier is om het te consumeren, kun je het beste een sportdiëtist raadplegen.

De invloed van zuiveringszout op de pH en de vorming van melkzuur

Aangenomen wordt dat de bovengenoemde effecten verband houden met de afname van het melkzuur dat in de spieren wordt geproduceerd. Zoals een artikel in MedlinePlus uitlegt (Spaanse link) is melkzuur, dat wordt gevormd uit de anaërobe verbranding van energie door het lichaam, verantwoordelijk voor het opwekken van vermoeidheid in het lichaam tijdens het trainen.

Wat een studie gepubliceerd door Current Sports Medicine Reports (Engelse link) aangeeft is dat melkzuur de zuurgraad van het lichaam beïnvloedt. De pH is normaal gesproken 7,0 in de spieren en 7,4 in het bloed. Melkzuur zorgt voor een verlaging van de pH in de spieren. Dit zorgt vervolgens voor vermoeidheid.

Als een ergogeen hulpmiddel (dat wil zeggen: een prestatiebevorderend middel) zoals zuiveringszout wordt gebruikt om deze zuurgraad op peil te houden, zou het mogelijk zijn om het begin van vermoeidheid uit te stellen.

Naast de in het vorige punt aangehaalde studie European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology, bevestigt onderzoek gepubliceerd door de Nestlé Nutrition Institute Workshop Series deze voordelen (Engelse link).

Je kunt dit supplement dus beschouwen als een hulpmiddel voor intensieve en middellange trainingen. Dat zou zelfs gelden voor trainingen waarbij grote spiergroepen betrokken zijn, volgens de vermeldingen in een studie gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research (Engelse link).

Als het gaat om trainingen en wedstrijden van langere duur hebben de onderzoeken echter nog geen sluitende resultaten opgeleverd. Dit betekent dat er meer details en onderzoeken nodig zijn. Pas daarna kunnen we vaststellen of de inname van zuiveringszout een geschikte methode is om de vermoeidheid uit te stellen.

Dit artikel kan je ook interesseren:
De rol van melkzuur tijdens het sporten

Andere voordelen van de inname van zuiveringszout

Brandend maagzuur bestrijden…en de eetlust reguleren?

Een glas water en een eetlepel zuiveringszout

Zuiveringszout is een veelgebruikt middel tegen brandend maagzuur, omdat het maagzuur tijdelijk kan neutraliseren. De wetenschappelijke literatuur bevestigt deze stelling. Een recente studie (Engelse link) geeft bijvoorbeeld aan dat veel patiënten beweren deze vervelende symptoom te kunnen kalmeren dankzij het gebruik van zuiveringszout.

Wat betreft de manier van consumptie, het kan met mate worden gebruikt bij de bereiding van voedingsmiddelen zoals brood en koekjes.

Enkele van de andere eigenschappen die aan zuiveringszout worden toegeschreven zijn om een gevoel van verzadiging te genereren en de stoelgang te reguleren. Er is echter op dit moment (nog) niet genoeg bewijs om deze vermeende eigenschappen te ondersteunen.

Zuiveringszout en cardiovasculaire gezondheid

De inname van zuiveringszout kan tot op zekere hoogte gunstig zijn voor de spieren en zelfs de maag. Dat geldt echter niet voor het hart. Sommige van de mogelijke voordelen van zuiveringszout moet je dus met een korreltje zout nemen.

Een studie gepubliceerd door de Journal of Medical Toxicology (Engelse link) beschrijft de situatie van een man die jarenlang zuiveringszout in zijn drankjes gebruikte als een middel tegen zuurbranden. Dit veroorzaakte een veranderde zuurbalans in zijn lichaam die tot ernstige hartproblemen leidde.

De voordelen van de inname van zuiveringszout zijn niet zonder risico

Rekening houdend met al het bovenstaande, kunnen we het volgende stellen. De voordelen van de inname van zuiveringszout kunnen de gezondheid en de prestaties in de sport bevorderen, zolang je het met mate consumeert.

Hiervoor is echter wel de begeleiding en supervisie van een sportdiëtist essentieel. De persoonlijke aanwijzingen moeten correct en nauwkeurig worden opgevolgd om goede resultaten te verkrijgen en eventuele gezondheidsrisico’s te minimaliseren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Requena B, Zabala M, Padial P, Feriche B. Sodium bicarbonate and sodium citrate: ergogenic aids?. J Strength Cond Res. 2005;19(1):213-224. doi:10.1519/13733.1
  • Burke LM. Practical considerations for bicarbonate loading and sports performance. Nestle Nutr Inst Workshop Ser. 2013;75:15-26. doi:10.1159/000345814
  • McNaughton LR, Siegler J, Midgley A. Ergogenic effects of sodium bicarbonate. Curr Sports Med Rep. 2008;7(4):230-236. doi:10.1249/JSR.0b013e31817ef530
  • Al-Abri, S. A., & Olson, K. R. (2013). Baking soda can settle the stomach but upset the heart: case files of the Medical Toxicology Fellowship at the University of California, San Francisco. Journal of medical toxicology : official journal of the American College of Medical Toxicology, 9(3), 255–258. https://doi.org/10.1007/s13181-013-0300-4
  • Antunes C, Curtis SA. Gastroesophageal Reflux Disease. In: StatPearls. StatPearls Publishing, Treasure Island (FL); 2019.
  • Examen del ácido láctico. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003507.htm#:~:text=El%20%C3%A1cido%20l%C3%A1ctico%20se%20produce,niveles%20de%20ox%C3%ADgeno%20son%20bajos.
  • McNaughton L, Dalton B, Palmer G. Sodium bicarbonate can be used as an ergogenic aid in high-intensity, competitive cycle ergometry of 1 h duration. Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1999;80(1):64-69. doi:10.1007/s004210050559

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.