Kaakpijn verlichten met deze remedies voor thuis

Wil je kaakpijn effectief verlichten? Dan zijn de tips uit dit artikel heel nuttig. Het is daarnaast echter óók van belang dat je stress zoveel mogelijk vermijdt, en dat je slechte gewoontes zoals kauwgum kauwen afleert.
Kaakpijn verlichten met deze remedies voor thuis
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Daniela Colmenares

Laatste update: 24 augustus, 2022

Kaakpijn komt vaker voor dan je denkt. Normaal gesproken begint het uit het niets, meestal zonder dat je het beseft. Het veroorzaakt vaak nogal wat ongemak. Als je er niets aan doet, dan kan de pijn almaar scherper en heviger worden en zich uiteindelijk over je hele gezicht verspreiden. Het is dus zaak om er tijdig iets aan te doen en je kaakpijn te verlichten met onze tips.

Waardoor ontstaat kaakpijn?

De oorzaken van kaakpijn

Kaakpijn kan ontstaan om verschillende redenen. Enkele voorbeelden van oorzaken:

  • Als je tanden niet goed op elkaar passen.
  • Bij bruxisme, ook wel bekend als tandenknarsen.
  • Bij een nekblessure.
  • Na een klap op de kaak.

Er zijn tal van thuisremedies die kunnen helpen om kaakpijn te verlichten, maar je zult eerst de oorzaak moeten achterhalen. Pas als je die kent, kun je de pijn gaan aanpakken. Je zult daarbij vaak een aantal gewoontes moet veranderen, zoals bijvoorbeeld je eetgewoontes.

Ga in elk geval ook altijd even langs bij de dokter. Van hem of haar krijg je meer informatie over je aandoening en zo kun je je probleem nóg beter behandelen.

Tandenknarsen

Tandenknarsen is een van de belangrijkste oorzaken van kaakpijn. Het wordt ook wel bruxisme genoemd. Bij bruxisme klem je bewust of onbewust je tanden op elkaar. Sommige mensen doen het tijdens hun slaap, anderen vooral wanneer ze gestrest zijn.

De druk die je tijdens het tandenknarsen op je tanden zet, is vijf keer groter dan wanneer je ergens op kauwt. Het veroorzaakt slijtage van het tandglazuur en pijn in de kaak. Doe je het regelmatig, dan kan het zelfs leiden tot een ontwrichte kaak en hoofdpijn.

Osteomyelitis

Osteomyelitis is een infectie die botten en weefsels aantast. Sommige mensen ontwikkelen osteomyelitis in het temporomandibulaire gewricht. Dit veroorzaakt meestal klachten zoals:

  • een gezwollen gezicht
  • hoge koorts
  • kaakpijn

De aandoening is te genezen: meestal krijgt men een antibioticakuur. Is het probleem echter al te ver gevorderd, dan kan er een operatie nodig zijn om de plekjes van het bot die door de infectie zijn afgestorven te verwijderen.

Tandabces

Een tandabces is het resultaat van een ontstoken zenuw waarbij pus zich heeft opgehoopt in de mond. Het ontstaat meestal wanneer gaatjes in tanden niet worden behandeld, of bij een ander tandprobleem.

Er zijn twee soorten abcessen:

  • een periapicaal abces waarbij de infectie bij de wortel van de tand.
  • een parodontaal abces waarbij het tandvlees ontstoken is.

Wanneer de bacterie de wortel van de tand heeft bereikt, raakt het weefsel geïnfecteerd dat bij het bot zit. Hierdoor ontstaat die vervelende kaakpijn. Bovendien kunnen de lymfeklieren gaan ontsteken, wat weer koorts veroorzaakt en een vervelende smaak en geur geeft in de mond.

Ga bij deze klachten zo snel mogelijk naar een tandarts!

Remedies om thuis kaakpijn te verlichten

Remedies tegen kaakpijn

Kaakpijn kan verschillen oorzaken hebben en verschillende niveaus van intensiteit. Neem je niet snel genoeg actie, dan kun je de mobiliteit in je kaak verliezen, en uiteindelijk zelfs je vermogen om te praten en te eten.

De volgende remedies voor thuis zullen je helpen om kaakpijn te verlichten.

Icepacks

Icepacks kunnen de pijn verlichten en ontstekingen in de zenuwen verminderen. Ze zijn dan ook een heel effectief middel om kaakpijn te verzachten.

Belangrijk: leg een icepack nooit direct op je huid, aangezien dat bevriezingsverschijnselen kan veroorzaken.

Gebruik een icepack als volgt:

  • Doe de icepack in een plastic zak.
  • Wikkel er vervolgens een doek omheen.
  • Leg hem gedurende 10 minuten op de aangedane plek.
  • Haal hem weg, wacht 10 minuten, en leg hem nogmaals 10 minuten op de zere plek.

Een warme, vochtige doek

De hitte die van warm water afkomt, zet zich om in vochtigheid. Die vochtigheid kan helpen om overactieve spieren te ontspannen. Het verbetert daarnaast de bloedcirculatie in het pijnlijke gebied, waardoor de pijn afneemt en het genezingsproces wordt versneld.

Volg onderstaande stappen:

  • Maak een doek nat met wat warm water.
  • Wring hem vervolgens uit, om het overtollige water te verwijderen.
  • Leg de doek daarna ongeveer 10 minuten op de zere plek. Let op: controleer eerst de temperatuur van de vochtige doek met je handen, voordat je het op je gezicht legt.
  • Herhaal dit proces elke twee uur, totdat de pijn in je kaak verdwenen is.

Verander je dieet

Als je last hebt van kaakpijn, dan zul je moeten stoppen met bepaalde voeding.

  • Ten eerste: vermijd zoveel mogelijk voeding die hard en knapperig is. Laat bijvoorbeeld noten, rauwe groentes, hard brood en koekjes voortaan staan. Kies in plaats daarvan liever voor soep, gekookte groentes, zachte kazen en vloeibare voeding.
  • Ten tweede: laat kauwgum en cafeïne achterwege. Die zorgen er namelijk voor dat je kaakspieren en je temporomandibulaire gewrichten zich steeds verder gaan aanspannen, waardoor de pijn zal aanhouden.

In het algemeen kun je beter kiezen voor voeding die rijk is aan calcium, magnesium, vitamine A en vitamine C.

Masseer de zere plek

Massages helpen om de bloedcirculatie in het aangedane gebied te optimaliseren, en de bloeddruk te verbeteren. Massages zijn dan ook een geweldige manier om kaakpijn te verzachten, ongeacht de oorzaak.

Een massage voer je als volgt uit:

  • Smeer wat olijfolie, kokosolie of crème op je kaaklijn.
  • Gebruik je wijsvinger en je middelvinger om het gebied te masseren.
  • Maak gedurende 5 minuten ronddraaiende bewegingen. Zorg ervoor dat je de massage op een zachte manier uitvoert, zodat je jezelf geen pijn doet.
  • Open daarna je mond vier of vijf keer.
  • Herhaal het proces twee tot drie keer per dag.

Hou stress onder controle

Stress kan ervoor zorgen dat je gewoontes gaat ontwikkelen die slecht zijn voor je kaak. Denk bijvoorbeeld aan nagelbijten of tandenknarsen.

Heb je hier last van? Neem dan de volgende tips in acht:

  • Neem een paar ontspannende gewoontes op in je dagelijkse routine, zoals yoga of meditatie.
  • Pak voldoende rust.
  • Zorg voor een goede lichaamshouding.
  • Doe tweemaal per week gedurende 20 tot 30 minuten wat aerobe oefeningen. Bewegen vermindert namelijk stress en het zorgt ervoor dat het lichaam endorfine gaat aanmaken. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller die helpt bij het verzachten van kaakpijn.

Conclusie

Gapen met open mond, kauwgum kauwen, harde voedingsmiddelen eten en in een slechte houding zitten: het zijn allemaal zaken die kaakpijn kunnen verergeren. Wil je de pijn verzachten, dan zul je dus al deze dingen moeten gaan vermijden.

Als dat mogelijk is, probeer je kaakpijn dan op een natuurlijke manier te verlichten, maar ga ook altijd zo snel mogelijk even langs bij een arts.

Is de pijn heel erg, dan is er een kans dat het probleem steeds groter wordt. Hou de pijn goed in de gaten, en onderneem op tijd de juiste stappen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sinisalu, V., & Akermann, S. (2016). Temporomandibular disorders. Eesti Arst. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00238-4
  • Sutin, A. R., Terracciano, A., Ferrucci, L., & Costa, P. T. (2010). Teeth grinding: Is Emotional Stability related to bruxism? Journal of Research in Personality. https://doi.org/10.1016/j.jrp.2010.03.006
  • Varvogli, L., & Darviri, C. (2011). Stress management techniques: Evidence-based procedures that reduce stress and promote health. Health Science Journal. https://doi.org/10.1109/ISMICT.2011.5759814
  • Vicuña I, Daniela, Id A, María Eugenia, & Oyonarte W, Rodrigo. (2010). Asociaciones entre Signos Clínicos de Bruxismo, Ansiedad y Actividad Electromiográfica Maseterina Utilizando el Aparato Bite Strip® en Adolescentes de Último Año de Enseñanza Media (Secundaria). International journal of odontostomatology, 4(3), 245-253
  • Rojas Solano, María Jesús, & Badilla García, Jenny. (2018). Osteomielitis Aguda: Características Clínicas, Radiológicas y de Laboratorio. Medicina Legal de Costa Rica, 35(2), 54-61.
  • Arigbede AO, Babatope BO, Bamidele MK. (2012). Periodontitis and systemic diseases: A literature review. J Indian Soc Periodontol. 16(4): 487-91. doi: 10.4103/0972-124X.106878.
  • Gutiérrez Espinoza, H.J., Lavado Bustamante, I.P., & Méndez Pérez, S.J.. (2010). Revisión sistemática sobre el efecto analgésico de la crioterapia en el manejo del dolor de origen músculo esquelético. Revista de la Sociedad Española del Dolor, 17(5), 242-252.
  • Guerra Santiesteban, José Ramón, Gutiérrez Cruz, Manuel, Zavala Plaza, Melvin, Singre Álvarez, Juan, Goosdenovich Campoverde, David, & Romero Frómeta, Edgardo. (2017). Relación entre ansiedad y ejercicio físico. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 36(2), 169-177.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.