Hyperthermie: oorzaken en behandelingen

De behandeling voor hyperthermie varieert afhankelijk van de reden waardoor de lichaamstemperatuur gestegen is. Het kan onder andere worden veroorzaakt door extreme hitte of medicijnen.
Hyperthermie: oorzaken en behandelingen
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

De behandeling voor hyperthermie hangt af van het type hyperthermie en de oorzaak. Voordat we in detail treden, is het belangrijk om te weten dat er verschillende behandelingen zijn voor patiënten met hyperthermie.

Natuurlijk is het ook belangrijk om te weten wat hyperthermie precies is en wat de mogelijke oorzaken zijn om een ​​beter begrip te krijgen van hoe je het moet behandelen.

Wat is hyperthermie?

Hyperthermie is de naam voor de reeks ziekten die voortkomen uit ongezonde blootstelling aan hitte. In wezen is het een stoornis van de lichaamstemperatuur. Meestal gaat het om een ​​stijging van de centrale temperatuur van het lichaam naar hoger dan 37 °C.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een hyperthermiepatiënt niet hetzelfde is als een patiënt met koorts. Het zijn verschillende concepten.

Koorts is de reactie van het lichaam op een ziekte. Het immuunsysteem wordt geactiveerd als reactie op een externe bedreiging. Dit bestaat onder andere uit het verhogen van de lichaamstemperatuur tot boven de normale temperatuur.

De oorzaken

De oorzaken van hyperthermie

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat iemand aan primaire hyperthermie kan leiden als gevolg van langdurige blootstelling aan te hoge temperaturen. Aan de andere kant kan er ook sprake zijn van secundaire hyperthermie als het probleem wordt veroorzaakt door een eerdere pathologie.

Hyperthermie treedt meestal op wanneer de beschermingsmechanismen van het lichaam te kort schieten als gevolg van extreme hitte.

Over het algemeen kunnen verschillende oorzaken een episode van hyperthermie veroorzaken. Ten eerste kan het lichaam zelf teveel warmte produceren als gevolg van niet goed werkende mechanismen die de lichaamstemperatuur op peil moeten houden.

Ook kan het ontstaan door een te hoge omgevingstemperatuur gedurende langere tijd. In dit geval, hoewel thermoregulerende mechanismen van het lichaam zoals zweten goed werken, is het misschien niet mogelijk om voldoende warmte af te geven aan de omgeving.

Een andere oorzaak kan een bijwerking zijn van een behandeling met bepaalde medicijnen. Onder deze medicijnen kun je onder andere de volgende soorten vinden:

  • Alle geneesmiddelen die invloed hebben op de thermogenese-processen van het lichaam, zoals corticosteroïden of sympathomimetica.
  • Geneesmiddelen die de weefselactiviteit beschadigen of veranderen die de thermogenese ondersteunen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld anesthetica.

Hyperthermie kan ook optreden als gevolg van bepaalde metabole problemen, voedingsproblemen of sommige vormen van letsel aan het centrale zenuwstelsel.

Symptomen van hyperthermie

Als de hyperthermie te wijten is aan teveel fysieke inspanning in een omgeving met een hoge temperatuur en overmatig zweten, kan de patiënt diverse symptomen ervaren zoals:

  • spiercontracties
  • duizeligheid
  • misselijkheid
  • vermoeidheid

In het geval dat een hyperthermiepatiënt geen lichamelijke inspanning heeft geleverd, kan hij of zij nog steeds last hebben van misselijkheid en braken. Er kan ook sprake zijn van hoofdpijn, spierpijn en stemmingswisselingen.

Ook kan een reeks andere lichamelijke symptomen optreden. Tachycardie en hypotensie zijn veelvoorkomende symptomen in deze gevallen. Ook zijn er vaak veranderingen van de huid. Deze is meestal bleek, koud en klam.

Wanneer een patiënt echter een zonnesteek heeft, is zijn huid rood en warm. Ondanks deze verschillen is de afwezigheid van ruime hoeveelheden zweet meestal een constant symptoom.

Behandeling van patiënten met hyperthermie

Behandeling van patiënten met hyperthermie

In bepaalde gevallen kan een veel te hoge lichaamstemperatuur het leven van de patiënt in gevaar brengen. Zoals we aan het begin van dit artikel hebben vermeld, hangt de behandeling af van de oorzaak van hyperthermie.

Als de hyperthermie afkomstig is van een hitteberoerte, wordt de behandeling in twee stappen verdeeld. Eerst moet de lichaamstemperatuur dalen. Daarna moeten de complicaties behandeld worden.

Als het gaat om de eerste stap, is het zaak om hiermee zo snel mogelijk te beginnen. Je kunt een patiënt met hyperthermie afkoelen door:

  • kompressen onder te dompelen in koud water en op de huid te leggen.
  • de huid nat te maken met koud water (afsponzen).
  • de patiënt onder te dompelen in koud water.
  • ervoor te zorgen dat de patiënt zich op een plaats bevindt met veel koude luchtstromen.

In het geval dat hyperthermie voortkomt uit medicijngebruik, bestaat de behandeling ook uit verschillende stappen. Allereerst moet de patiënt naar zijn arts gaan.

  • De arts zal mogelijk aanbevelen dat de patiënt stopt met het innemen van het medicijn dat verantwoordelijk is voor de pathologische toestand.
  • De arts moet ook hemodynamische en nauwkeurige analyse moet worden uitgevoerd en de hydro-elektrolytische veranderingen moeten worden verholpen.
  • Soms moeten ze hun toevlucht nemen tot zuurstoftherapie.
  • In bepaalde situaties kan de arts het medicijn dantroleen toedienen als spierverslapper.

Ten slotte, als de hyperthermie afkomstig is van teveel fysieke activiteit bij een te hoge temperatuur, is het cruciaal om onmiddellijk te stoppen met bewegen. Rust op een koelere plaats en het drinken veel koele vloeistoffen is dan noodzakelijk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.