Je huis meer op orde houden? Volg dan deze zeven tips!

Misschien voel je comfortabel in je rommelige huis. Maar alles beter organiseren kan een aantal positieve effecten hebben, zelfs op psychologisch niveau. De reden is dat het je rust schenkt en je het vermogen geeft om beter na te denken.
Je huis meer op orde houden? Volg dan deze zeven tips!

Laatste update: 07 maart, 2018

Wanorde heeft een diepere impact dan alleen hier en daar wat dingen laten slingeren. Het is een “levensstijl” die vaak verwarring en spanning kan veroorzaken. Je huis meer op orde houden kan dit probleem verhelpen.

Daarom willen we jou in dit artikel enkele tips geven om je huis meer op orde te houden. Deze adviezen kan je ook vertalen naar andere omgevingen, zoals bijvoorbeeld je werk.

Wanorde is een aangeleerd gedrag

Voor sommige mensen is het gebrek aan organisatie een voordeel. De reden is dat ze dan geen uren en uren moeten investeren om op te ruimen. Bovendien vinden ze in de chaos hun dingen veel sneller terug.

Maar om in staat te zijn een goed onderhouden huis en een beter gezinsleven te hebben, is het altijd beter om de dingen op de plaats te zetten waar ze horen. Dit zorgt ervoor dat alles efficiënter verloopt.

Je geest heeft orde nodig om beter te kunnen denken. Als je een kantoor of een bureau vol papieren, brochures en boeken hebt, dan zal je geest gemakkelijker afgeleid worden. Het gevolg is dat je niet goed genoeg oplet, zoals je eigenlijk wel zou moeten.

Je huis meer op orde houden aan de hand van deze tips heeft vele voordelen. Uiteraard gaat het hier over een gewoonte die je moet veranderen. Om dit te doen zal je tijd en inspanning kosten. Maar je zal absoluut de positieve effecten merken.

Organiseren kost tijd. Dat ontkent niemand.

Maar eens je dit gewend bent, kan je elke omgeving meer op orde houden. Op dit manier zal je spanning verwijderen en minder stress ervaren.

Advies om je huis meer op orde te houden

Maak het volgende weekend enkele uren vrij om je huis te organiseren en alles op de plaats te zetten waar het hoort. Uiteraard moet je die gewoonte blijven behouden. Maar wanneer je ziet hoe netjes alles eruitziet, zal je de inspanning willen leveren om te vermijden dat het ooit opnieuw rommelig wordt.

1. Begin met slechts één ruimte

Huis meer op orde door per ruimte op te ruimen

Wil je dat je huis in een perfecte staat blijft? Dan kan je niet alle kamers tegelijkertijd orde brengen.

Start dus met een specifieke plek, bijvoorbeeld je woonkamer. Je moet beginnen met de kamer die je het eerst binnenkomt wanneer je thuis komt. (Het kan ook de keuken zijn. Dit hangt af van je huis.)

  • Bekijk de dingen die niet op hun plaats staan en zet ze terug waar ze horen.
  • Ruim ook dingen die uit andere ruimtes komen op en zet ze terug in de ruimte waar ze horen. Later kan je ze dan een specifieke plaats geven wanneer je de volgende kamer aanpakt.

2. Geef alles een specifieke plaats

Berg kookmaterialen en voeding op in je keuken. Plaats boeken en tijdschriften in je bibliotheek, kleding en schoenen in je kledingkast, enzovoort… Alles een specifieke plaats geven is een goed systeem omdat je het later gemakkelijker kan vinden.

Heb je een jas nodig, zoek dan een plek dicht bij de deur en niet op de sofa. Dit zal je veel tijd besparen wanneer je gehaast bent en niet kunt vinden wat je zoekt.

3. Volg een organisatieplan

Huis meer op orde door een organisatieplan te volgen

Voor elke kamer kan je ook een schoonmaakplan opstellen. Je kan bijvoorbeeld alle vuile kleding in een mand doen en het daarna in de wasmachine stoppen. Of je doet alle afval in een zak, je maakt het bed op, je doet de schone kleding in de kledingkast en je zet de meubels waar ze horen.

Als je voor elke kamer een plan volgt, dan zal de schoonmaak gemakkelijker verlopen. Want vergeet niet dat je om meer orde te creëren een strategie nodig hebt. Op die manier hoef je je volledige weekend niet aan schoonmaken te besteden.

4. Gooi de dingen weg die je niet gebruikt

Waarschijnlijk heb je veel dingen die je niet gebruikt. Misschien zijn ze oud of heb je ze om een of andere reden niet langer nodig.

Dit is een goed moment om ze weg te gooien. Je kan ze ook laten herstellen of aan een organisatie schenken.

Dingen opstapelen is één van de oorzaken van wanorde. Want dingen die geen specifieke plaats hebben, komen uiteindelijk op de vloer, op een stoel of in een hoek terecht.

5. Maak de dingen schoon die niet echt vuil zijn

Huis meer op orde door het bij te houden

Eén van de regels voor een huis dat op orde is: “Als je iets gebruikt, zet het dan terug. Reinig wat je vuil maakt. Breng op orde wat je overhoop haalt.”

Wanneer je huis schoon is en alles op zijn plaats staat, dan kan de moeilijkste opdracht zijn om het op orde te houden. Maar het is allemaal een kwestie van verandering in je gewoonten. Bovendien moet je ook de voordelen van orde en netheid inzien.

6. Gebruik dozen of archiefkasten

Vaak heb je een aantal dingen die je niet wilt weggeven of schenken omdat ze je erg dierbaar zijn. Een andere reden kan zijn dat ze noodzakelijk zijn, ook al gebruik je ze niet vaak.

Het is dan een goed idee om versierde dozen te kopen of dozen van andere dingen (bijvoorbeeld apparaten) te hergebruiken. Dit is een manier om te vermijden dat je omringd wordt door rommel.

Maar vergeet niet om een etiket op de dozen aan te brengen zodat je weet wat ze bevatten. Zet ze dan onder je bed of hoog bovenop je kledingkast. Je kan ze ook in je garage of op enkele planken of stellingkasten zetten.

7. Koop een paar meubelen

Huis meer op orde met voldoende meubelen

Misschien ligt het probleem van je rommel aan het feit dat je niet genoeg plaats hebt om de dingen op te ruimen.

Dit betekent niet dat je je huis met meubelen moet vullen. Meubelen moet je ook niet als excuus gebruiken om dingen te kopen die je niet nodig hebt.

Maar dit kan wel het probleem oplossen. Want je zal dan niet langer genoodzaakt zijn om alles in een kast te duwen en reken maar dat je huis meer op orde is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.