Huidverzorging in de zomer voor baby's en kinderen

De huid van baby's en kinderen heeft in de zomer speciale aandacht nodig. Die huid is kwetsbaarder en heeft de neiging ernstige letsels op te lopen als hij niet tegen de zon beschermd wordt. Waar moet je rekening mee houden om ze te verzorgen? Hier volgen de tips.
Huidverzorging in de zomer voor baby's en kinderen
Maria del Carmen Hernandez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 30 juni, 2023

Huidverzorging in de zomer voor baby’s en kinderen is erg belangrijk. Door hun tere huid kunnen de uv-stralen van de zon problemen veroorzaken als we niet de nodige preventieve maatregelen niet nemen.

Zoals we allemaal weten worden kinderen in deze tijd van het jaar meer aan de zon blootgesteld, omdat veel van de activiteiten waaraan ze deelnemen buiten plaats vinden. Wat kunnen we doen om schade door de zon te voorkomen?

7 tips voor huidverzorging in de zomer voor baby’s en kinderen

Het zomerseizoen is een van de meest verwachte van het jaar. Maar door de plotselinge verandering in temperatuur en de vele plannen voor buiten, is het raadzaam uiterst voorzichtig te zijn, vooral wat de gezondheid van de huid betreft. Ontdek hieronder enkele aanbevelingen die erop gericht zijn de huid van baby’s en kinderen te beschermen.

1. Bescherming tegen de zon

Kind met zonnebrandcreme

Vanaf de leeftijd van 6 maanden kunnen baby’s zonnebrandcrème gebruiken als onderdeel van de maatregelen om de agressies van de zon te verzachten (Engelse link). Bij jongere baby’s is het vermijden van directe blootstelling aan de zon en ze in de schaduw houden de beste maatregel om ongemakken te voorkomen.

Idealiter gebruiken kinderen een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor (SPF) gelijk aan of hoger dan 50. Bovendien moet het een breed beschermingsspectrum hebben, dat UVA en UVB stralen bestrijkt.

Bovendien is het raadzaam het tijdstip en de hoeveelheid van blootstelling aan de zon te beperken, want de uren tussen 12.00 en 16.00 uur moeten vermeden worden. In deze periode zijn de UV stralen schadelijker.

Zonnebrandcrèmes voor een goede huidverzorging in de zomer van baby’s en kinderen zijn er in verschillende vormen. Enkele daarvan zijn de volgende:

  • Gels
  • Crèmes
  • Spuitbussen
  • Lotions
  • Zalven
  • Lippenbalsems

Het aanbrengen van zonnebrandcrème is de sleutel om te voorkomen dat kinderen letsels oplopen door de inwerking van uv-stralen.

Het is ook raadzaam om de houdbaarheidsdatum van het product te controleren voor je het aanbrengt. Eenmaal geopend is het slechts een jaar houdbaar. Het moet aangebracht worden op de oren, het gezicht, de hals, de armen, en op elk deel van het lichaam dat niet door kleding bedekt wordt.

Indien mogelijk is het het beste om het vóór blootstelling aan de zon te gebruiken en het aanbrengen elke 2 uur te herhalen. In feite moet het product ook op bewolkte dagen gebruikt worden, want de uv-stralen komen er op dezelfde manier doorheen.

Het is niet aan te raden lotions te gebruiken die p-aminobenzoëzuur (PABA) bevatten, want dit veroorzaakt vaak allergieën en veroorzaakt blijvende vlekken op kleding. Octylmethoxycinnamaat, de UVB beschermer die voor kinderen gebruikt wordt, veroorzaakt geen allergieën.

2. Kleding met zonnebrandcrème

Tijdens de zomer is een van de basisvoorzorgsmaatregelen om de huid van baby’s en kinderen te beschermen, ze te kleden in kleding die elk deel van het lichaam dat blootgesteld kan worden bedekt. Bedenk dat kleding op zich de UV stralen niet helemaal tegenhoudt. Maar het kan wel helpen om de effecten ervan te verminderen.

Er zijn nu echter textielbedrijven die stoffen met uv-bescherming op de markt brengen. Ze hebben meestal een etiket dat de uv-beschermingsfactor (UPF) waarde aangeeft op een schaal van 15 tot 50+ (Engelse link). Hoe hoger de UPF, hoe meer bescherming het biedt.

Het is belangrijk te onthouden dat baby’s jonger dan 6 maanden niet langdurig aan de zon mogen worden blootgesteld, dus de eerste optie is altijd de schaduw op te zoeken. Natuurlijk moeten we hun bescherming aanvullen met fysieke barrières zoals kleding en hoeden.

Interessant voor jou zijn wellicht ook de volgende artikelen:
Weet je hoe je op de juiste manier zonnebrandcrème verwijderen moet?

3. Insectenwerend middel

Een middel om insecten af te weren

De aanwezigheid van insecten mag deze zomer niet over het hoofd gezien worden. Het is echter belangrijk te onthouden dat het niet aan te raden is om afweermiddel met zonnebrandcrème te mengen.

De juiste manier is om het zonnebrandmiddel 30 minuten vóór het afweermiddel aan te brengen. Vermijd ook best het gebruik van parfums, cosmetica of stoffen met kleurstoffen, want die kunnen overgevoeligheidsreacties en irritatie veroorzaken.

Het aanbrengen van afweermiddel voorkomt muggenbeten en andere insecten die we in de zomer meestal in de buitenlucht aantreffen.

4. Gebruik van hoeden

Hoeden zijn goede aanvullingen om de negatieve effecten van blootstelling aan de zon te verzachten. Volgens een artikel (Engelse link) dat in The British Journal of D ermatology verscheen, zijn hoeden met brede rand het meest geschikt. Ze beschermen de oren, ogen, neus, voorhoofd en hoofdhuid.

Deze gebieden zijn gevoelig voor schade door zonnestraling, hoewel ze soms over het hoofd gezien worden. Het gebruik ervan helpt dus om meer lichaamsdelen te bedekken en vermindert, samen met de andere maatregelen, het risico op een mogelijke hitteberoerte.

5. Baden en hygiëne

Hygiëne is essentieel om de huidbarrière van kinderen gezond te houden. Baden mag niet lang duren, en ook niet met lauw water, om geen uitdroging van de huid te veroorzaken of eczeem en atopische dermatitis te verergeren, veel voorkomende aandoeningen in de eerste levensjaren.

Een studie (Engelse link) die in 2016 in Jornal de Pediatría verscheen , beveelt syndet-gels en -shampoos (zonder detergenten) aan om irritaties te voorkomen. Na elk bad moet een lotion of crème worden aangebracht, want dan neemt de huid meer van het product op.

In de zomer is het van essentieel belang de huid van kinderen af te spoelen nadat ze naar het strand of het zwembad zijn geweest, om te voorkomen dat chloor en salpeter de huid uitdrogen. Bovendien is het raadzaam ze met een schone handdoek af te drogen. Dit geldt vooral voor de plooien van de armen en de knieën, waar vocht wordt vastgehouden. Dat kan tot erytheem leiden.

6. Vergeet niet de huid van je kleintje goed te hydrateren

Huidverzorging bij een baby

Blootstelling aan de zon en lange perioden in het water in de zomer tasten vaak de hydratatie van de huid van baby’s en kinderen aan. Daarom is het essentieel om de huid van onze kinderen te beschermen met een vochtinbrengende crème, vooral als die hypoallergeen is.

Bij zuigelingen moet speciale aandacht besteed worden aan de luierstreek. Het is raadzaam een crème te gebruiken die uitdroging voorkomt, wrijvende en irriterende stoffen isoleert, en de revitalisering van de huid bevordert. In deze gevallen worden provitamine B5 en panthenol meestal aanbevolen.

7. Kies voor comfortabele luiers

Zomerzweet en vochtigheid zijn frequente risicofactoren voor het ontstaan van verschillende vormen van dermatitis en huidinfecties. Bij kinderen zijn de liezen, geslachtsdelen en billen de meest gevoelige plaatsen door het gebruik van luiers.

Het is raadzaam ademende luiers te gebruiken en ze regelmatig te verschonen. Bovendien is het gunstig onze kleintjes af en toe zonder luiers te laten.

Speciale huidverzorging voor pasgeborenen in de zomer

Huidverzorging in de zomer voor baby's en kinderen

In het algemeen hebben pasgeboren baby’s een teerdere, dunnere en fragiele huid dan oudere kinderen. Ze hebben een onrijp afweersysteem van de huid en kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren.

In dit verband zijn de belangrijkste factoren die de pasgeboren huid aantasten de zon en de hitte. Enkele tips om zonnebrand en uitdroging te voorkomen zijn de volgende:

  • Vermijd blootstelling van de pasgeboren baby aan direct zonlicht.
  • Gebruik een parasol en houd de baby, indien mogelijk, in de schaduw.
  • Gebruik lichte linnen of katoenen kleding om de baby aan te kleden.
  • Houd de baby in een geventileerde en koele omgeving.
  • Geef regelmatig borstvoeding of geef water aan baby’s ouder dan 6 maanden.

Zonnebrandcrèmes mogen de eerste zes levensmaanden niet gebruikt worden. Dat komt omdat er een groter risico op allergische reacties is. Bij baden op het strand of in het zwembad moeten we de pasgeborene heel goed baden met schoon, gefilterd water om zand of chloor te verwijderen.

Huidverzorging in de zomer van baby’s en kinderen is belangrijk

Blootstelling aan de zon in de zomer is een heel ernstige zaak, vooral als het baby’s en kinderen overkomt. Het is raadzaam voor een maximale bescherming te zorgen, want er is een groot risico op verbranding en daarmee gepaard gaande complicaties. Bovendien verhogen zonne-agressies in de toekomst het risico op melanoom.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Julian E, Palestro AM, Thomas JA. Pediatric Sunscreen and Sun Safety Guidelines. Clin Pediatr (Phila). 2015;54(12):1133-1140.
  • Adam J. Sun-protective clothing. J Cutan Med Surg. 1998;3(1):50-53.
  • Volkmer B, Greinert R. UV and children’s skin. Prog Biophys Mol Biol. 2011
  • Paller AS, Hawk JL, Honig P, et al. New insights about infant and toddler skin: implications for sun protection. Pediatrics. 2011;128(1):92-102.
  • Mendes BR, Shimabukuro DM, Uber M, Abagge KT. Critical assessment of the pH of children’s soap. J Pediatr (Rio J). 2016
  • Kiely AD, Hourihane J. Sun exposure and sun protection practices of children and their parents. Ir Med J. 2009;102(5):139-143.
  • Thoonen K, Schneider F, Candel M, de Vries H, van Osch L. Childhood sun safety at different ages: relations between parental sun protection behavior towards their child and children’s own sun protection behavior. BMC Public Health. 2019;19(1):1044.
  • Phillips D, Adams G. Child care and our youngest children. Future Child. 2001;11(1):34-51.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.