Huidproblemen bij baby’s zoals berg en babyacne behandelen

Berg is een uitslag die wordt gekenmerkt door rode schilferende plekken. Babyacne bestaat uit het verschijnen van rode puistjes op het gezicht van de baby. Ontdek in dit artikel hoe je deze huidproblemen kunt behandelen!
Huidproblemen bij baby’s zoals berg en babyacne behandelen

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Berg en babyacne zijn huidproblemen bij baby’s die al vroeg in het leven kunnen optreden, praktisch vanaf de geboorte. Het zijn onschuldige aandoeningen, die desalniettemin stress bij de ouders kunnen opleveren. We zullen je vandaag meer vertellen over hoe je dit kunt behandelen.

Berg, ook wel seborrheic dermatitis genoemd, heeft voornamelijk invloed op de hoofdhuid van een pasgeborene. Het kan zich echter verspreiden naar het gezicht, voornamelijk naar het midden van het gezicht en de plooien rond de neus, achter de oren, nek, navel, oksels of lies.

Het is een vorm van uitslag die wordt gekenmerkt door rode schilferende plekken. Ze kunnen bedekt zijn met olieachtige, gelige plekken. Deze plakkaten zijn pijnloos en geven geen jeuk. Hoewel ze moeilijk te verwijderen zijn, zijn ze goedaardig en verdwijnen ze meestal vanzelf.

Huidproblemen bij baby’s

De oorzaken van berg

Een baby met berg

De exacte oorzaken van deze aandoening zijn onbekend. Een van de mogelijke oorzaken is dat de talgklieren van de hoofdhuid van de baby overtollig talg produceren.

Een andere mogelijke oorzaak, hoewel deze niet volledig bevestigd is bij kinderen, zou de proliferatie kunnen zijn van sommige micro-organismen die normaal op de huid leven. Bijvoorbeeld van een bepaald soort gist (schimmel) genaamd Malassezia.

Een andere factor die mogelijk een rol speelt, is de genetische aanleg. Deze mogelijkheid is echter nog niet voldoende onderzocht. Deze aandoening is in ieder geval niet besmettelijk of gevaarlijk, en wordt ook niet veroorzaakt door allergieën of slechte hygiëne.

Hoe kun je berg behandelen?

De prognose van de berg is goed, omdat deze huidaandoening meestal vanzelf zal genezen. Daarom mag de behandeling niet agressief zijn. De Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde beveelt de volgende behandelingsopties aan:

  • Topische corticosteroïden. Matig-krachtige lokale corticosteroïden zijn de voorkeursbehandeling bij ernstige vormen. Ze zouden binnen een paar dagen resultaten op moeten te leveren.
  • Keratolytica. Je kunt 3% of 5% salicylzuur-vaseline aanbrengen op de hoofdhuid van de baby om de plekken te bestrijden. Je kunt in plaats daarvan ook olieachtige substanties aanbrengen zoals olijfolie. Laat het een tot twee uur inwerken en maak de huid dan schoon. Daarna kun je een milde corticosteroïdencrème aanbrengen.
  • Shampoos. Shampoos met zwavel, zinkpyrithione of teer kunnen ook nuttig zijn. Het is echter een goed idee om de behandeling per geval te bekijken, omdat ze mogelijk de huid van de baby kunnen irriteren.
  • Schimmelwerende middelen. Gezien de mogelijke rol van bepaalde schimmels bij deze aandoening kun je een schimmelwerende crème of shampoo gebruiken, afhankelijk van de locatie van de plakkaten. Ze werken meestal langzamer dan lokale corticosteroïden.
  • Orale corticosteroïden. In zeer algemene en ernstige gevallen kunnen kinderartsen orale corticosteroïden voorschrijven.

Dit artikel kan je ook interesseren:
6 dingen die je moet weten over berg bij baby’s

Hygiënische maatregelen

Huidverzorging bij een baby

Je kunt specifieke lotions, gels, niet-vette crèmes of emulsies op de hoofdhuid van de baby aanbrengen. Deze producten kunnen overtollig talg en ontstekingen helpen verminderen.

Zo verminderen ze roodheid, kalmeren ze de huid en helpen ze de plakkaten eraf te laten vallen. Om ze correct toe te passen, moet je de volgende richtlijnen volgen:

  • Breng een kleine hoeveelheid van het product aan op de hoofdhuid van de baby. In het geval van berg in het gezicht kun je het ook op de aangetaste delen van het gezicht aanbrengen. Masseer het gebied vervolgens zachtjes met je vingers.
  • Was met een milde babyshampoo en spoel het haar goed uit en de huid goed af zodat er geen product achterblijft.

Het is belangrijk om krassen door krabben te voorkomen om het risico op infectie te verkleinen. Dit komt omdat er als er een infectie optreedt antibiotica nodig kunnen zijn.

Neonatale acne

Neonatale acne is een van de huidproblemen bij baby’s die zich in de eerste twee weken na de geboorte kan ontwikkelen. Het veroorzaakt rode puistjes op het gezicht van de baby, vooral op de wangen, het voorhoofd, de kin en soms ook op de rug.

Zowel de puistjes als de huid eromheen worden rood. Een warme omgeving en nervositeit kunnen de toestand verergeren. Babyacne verdwijnt meestal vanzelf, zonder enige dermatologische behandeling, een paar maanden nadat het is verschenen.

Hygiënische aanbevelingen voor de behandeling van huidproblemen bij baby’s zoals babyacne

De volgende tips kunnen je helpen om goed voor de huid van je baby te zorgen als deze wordt aangetast door babyacne:

  • Houd het gezicht van je baby schoon. Zorg ervoor dat je het gezicht van je baby elke dag wast met warm water en milde babyzeep.
  • Droog de huid van je baby voorzichtig af. Wrijf niet over de huid maar dep de huid van je baby droog.
  • Knijp of wrijf niet in het gebied dat is aangetast door acne. Dit kan meer irritatie en een infectie veroorzaken.
  • Breng geen lotions of oliën aan op het gezicht van de baby.

We hopen dat je het leuk vond om iets te leren over huidproblemen bij baby’s en hoe je berg en babyacne kunt behandelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Serna-Tamayo, C., Janniger, C. K., Micali, G., & Schwartz, R. A. (2014). Neonatal and infantile acne vulgaris: An update. Cutis.

  • Rapelanoro, R., Mortureux, P., Couprie, B., Maleville, J., & Taïeb, A. (1996). Neonatal Malassezia furfur pustulosis. Archives of Dermatology. https://doi.org/10.1001/archderm.132.2.190

  • Abizanda, S. S., Bautista, C. R., & Llop, F. a M. (2009). Recién nacido : cuidado de la piel. Asociación Española de Pediatria.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.