6 dingen die je moet weten over berg bij baby's

Berg bij baby's is geen allergie en het komt ook niet door een gebrek aan hygiëne. Het is een esthetisch probleem dat je met de juiste zorg onder controle kunt houden tot het verdwijnt.
6 dingen die je moet weten over berg bij baby's

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Berg, of infantiel seborroïsch eczeem, komt relatief vaak voor bij kinderen tot drie jaar en verdwijnt meestal vanzelf. Het is echter normaal dat ouders zich zorgen maken wanneer berg bij baby’s verschijnt. Daarom willen we graag wat vragen beantwoorden in dit artikel over deze aandoening.

Berg bij baby’s

Als we ‘berg’ zeggen, bedoelen we een type seborroïsche dermatitis dat vooral bij zuigelingen voorkomt. Het wordt gekenmerkt door het verschijnen van korsten of dikke gelige schilfers op de hoofdhuid. Het kan echter ook op andere delen van het lichaam komen.

Terwijl sommige baby’s het maar op kleine plekken ervaren, kan het bij andere baby’s over hun hele hoofd verschijnen. Zelfs op de wenkbrauwen en wimpers.

6 dingen die je moet weten over berg bij baby's

Wat de oorzaken betreft, bestuderen onderzoekers er nog steeds veel. Onderzoekers zijn echter van mening dat het kan worden veroorzaakt door overmatige vetproductie door de talgklieren. Omdat seborroïsch eczeem vooral zuigelingen en adolescenten treft, kunnen hormonen een belangrijke rol spelen.

Hoe dan ook, er zijn ook andere factoren die de kans op het ontwikkelen van deze aandoening kunnen vergroten. Hieronder hebben we het bijvoorbeeld over extreme klimaten, een vette huid, stress, een verzwakt immuunsysteem, enz.

Hieronder vertellen we je 4 dingen die je moet weten over berg bij baby’s. We beantwoorden vragen die ouders normaal gesproken over deze aandoening stellen. Op die manier zul je het beter begrijpen en kun je je kind de juiste zorg geven.

Jeukt het of doet het pijn?

Hoewel het lijkt alsof het jeukt of pijn doet, veroorzaakt berg geen van deze sensaties bij de baby. Als het irritatie voelt, kan dit te wijten zijn aan een infectie, maar niet aan de seborroïsche dermatitis zelf. In feite is het gewoon een esthetisch probleem dat in de meeste gevallen na een tijdje vanzelf verdwijnt.

Is berg bij baby’s een allergie?

Berg is geen allergie

Van oudsher hebben mythen en geruchten het verschijnen van berg in verband gebracht met bepaalde voedselallergieën, met name een allergie voor melk. Dit is echter slechts een mythe.

Zoals we eerder hebben uitgelegd, is berg bij baby’s niet gerelateerd aan allergische reacties, maar aan overmatige talgproductie door de talgklieren.

Is het besmettelijk?

Nee, berg is niet besmettelijk. Het is niet een soort infectie en wordt ook niet veroorzaakt door bacteriën of virussen. Het kan dus niet van de ene persoon op de andere worden overgedragen.

Hoewel het in de meeste gevallen meestal na een paar maanden verdwijnt, blijven sommige kinderen symptomen vertonen tot ze 2 of 3 jaar oud zijn. Bovendien kan het in sommige gevallen plotseling terugkomen nadat het is verdwenen.

Komt het door een gebrek aan hygiëne?

Kam voorzichtig als je baby berg heeft

Zoals we hierboven vermeldden, weten onderzoekers de exacte oorzaken van berg niet. Het is echter waarschijnlijk te wijten aan de overmatige productie van vet of talg door het lichaam. Het wordt dus niet veroorzaakt door een gebrek aan hygiëne.

Aan de andere kant is het belangrijk om zodra het verschijnt, bepaalde maatregelen te nemen om infectie te voorkomen. Om deze reden kun je je kleintje handschoentjes aandoen als de baby de neiging heeft zichzelf aan te raken, de nagels schoon te houden en een kam of borstel met schone borstelharen te gebruiken.

Hoe behandel je berg bij baby’s?

In de meeste gevallen heb je geen specifieke behandeling nodig. Je kunt echter olijf- of amandelolie aanbrengen met een zachte massage in het gebied van de schubben om ze te helpen verwijderen. In sommige gevallen moet je de olie er misschien een tijdje op laten zitten om het zachter te maken.

Je mag de schilfers echter nooit verwijderen door eraan te krabben of met de kam. Het is beter om de oliën het te laten verzachten en het geleidelijk vanzelf te laten verdwijnen.

Moet ik naar de dokter gaan?

Het is altijd belangrijk om advies van een kinderarts te krijgen als het gaat om de gezondheid van je baby. Dus, als je baby last heeft van berg, meld dat dan aan de arts, zodat hij zeker weet dat het om berg gaat en niet iets anders. Bovendien kan je arts je vertellen over specifieke babyshampoos of welke oliën je moet gebruiken.

Ga naar de kinderarts om andere problemen uit te sluiten

Je moet in ieder geval naar de dokter gaan als:

  • De berg echter wordt en zich verspreidt naar andere delen van het lichaam dan alleen het hoofd.
  • Het irritatie en jeuk veroorzaakt bij de baby en je haaruitval opmerkt.
  • Het getroffen gebied rood wordt, warm is of begint te lekken.
  • Je baby moeite heeft met aankomen, als het berg heeft.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is seborroïsche dermatitis bij baby’s geen ernstige aandoening. Een beetje thuiszorg is alles wat je nodig hebt en vroeg of laat zal het vanzelf verdwijnen. Je moet het echter aan je kinderarts melden zodat deze niet alleen andere problemen kan uitsluiten, maar je ook kan vertellen hoe je het het beste kunt behandelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.