Hoe verzorg je een diabetische voet thuis

Schommelingen in de bloedsuikerwaarden beïnvloeden de gezondheid van de voeten van diabetespatiënten en verhogen het risico op wonden en amputaties.
Hoe verzorg je een diabetische voet thuis

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De complicaties veroorzaakt als gevolg van hoge glucosewaarden kan de bloedstroom naar de onderste ledematen van je lichaam verminderen. Hierdoor verslechteren je slagaders en zenuwen in je voeten. Dit kan uiteindelijk tot een diabetische voet leiden.

Het probleem kan geleidelijk verslechteren, in het bijzonder wanneer je je bloedspiegel niet in de gaten houdt.

Dat is waarom het essentieel is om een reeks maatregelen te nemen om een diabetische voet thuis op te volgen en te behandelen.

Als gevolg hiervan wordt het gebied minder gevoelig, wat de kans op zweren, kloven of andere wonden verhoogt. Deze kunnen bronnen zijn van gevaarlijke infecties.

Hoe kan je dan zorg dragen voor een diabetische voet om complicaties te vermijden? Volg daarvoor onderstaande aanbevelingen.

Wat is een diabetische voet?

Pijn in de voeten door diabetische voet

Het hebben van abnormale bloedspiegelwaarden kan leiden tot verschillende gezondheidscomplicaties. Eén van de meest voorkomende problemen is een diabetische voet.

Deze aandoening kan het gevolg zijn van een vermindering van de bloedstroom in de benen (vasculopathie) of van problemen met de zenuwen (neuropathie).

Beide problemen leiden tot een reeks symptomen die de levenskwaliteit kunnen aantasten. De patiënt kan namelijk grotendeels het gevoel verliezen. Bovendien zijn ze vatbaarder voor wonden die lange tijd nodig hebben om te genezen.

De symptomen variëren afhankelijk van de staat van de aandoening. Het is echter noodzakelijk om er voor te zorgen en erop te blijven letten om te voorkomen dat de conditie erger wordt.

Indien je niet goed voor deze aandoening zorgt kan dit leiden tot zweren en infecties. Als deze niet onder controle kunnen gehouden worden zullen ze uiteindelijk de voet moeten amputeren.

Adviezen voor het thuis verzorgen van een diabetische voet

Volgens data van de Wereldgezondheidsorganisatie kon meer dan 80% van de voetamputaties door een diabetische voet voorkomen worden met de basisbehandeling voor diabetisch en verzorging.

Medische hulp krijgen voor de onderliggende oorzaak (diabetes) is de belangrijkste actie om deze complicaties te voorkomen. Als aanvullende maatregel is het echter ook belangrijk om een aantal gewoonten aan te nemen die de risico’s verminderen.

Het is essentieel om al het mogelijke te doen om verwondingen aan je voeten te voorkomen. Het duurt namelijk lang voor de wonden genezen. In tussentijd vormen deze wonden ook een toegangspunt voor infecties. Deze zorggewoonten zouden moeten vaste gewoontes worden. Zelfs als er geen wonden of zichtbare symptomen zijn is het risico namelijk nog steeds hoog.

Controleer je voeten elke dag

Controleer je voeten elke dag grondig

Allereerst kan je dagelijks je voeten controleren. Zo kan je iedere afwijking opsporen die een speciale behandeling nodig heeft. Zelfs als er dus geen duidelijk probleem is, is het toch belangrijk de nodige tijd aan je voeten te wijden.

Pas op voor symptomen zoals:

  • Pijn en zweren
  • Blaren of kloven
  • Eelt of vervormingen
  • Kneuzingen of ontstoken aders

Was en desinfecteer je voeten

Eén van de basisacties om het risico op voetinfecties te voorkomen is om je voeten elke dag te wassen. Doe dit met producten die je voeten helpen te desinfecteren.

Deze maatregel helpt om bacteriën, schimmels en andere micro-organismen te elimineren. Zoals je je kunt voorstellen kunnen deze ergere problemen veroorzaken als er toch wonden verschijnen.

Vermijd roken

Stoppen met roken is goed voor de gezondheid
Tabaksrook is één van de factoren die de vernauwing van de bloedvaten kan versnellen. Daarom zouden alle diabetes-patiënten roken moeten vermijden.

De gifstoffen in sigaretten beïnvloeden de zuurstoftoevoer naar je voeten. Bovendien kunnen ze bijdragen aan complicaties door de te lage bloeddoorstroming.

Gebruik vochtinbrengende producten

Vervolgens is het voor de verzorging van een diabetische voet belangrijk om vochtinbrengende producten te gebruiken die je kunnen helpen met het beschermen van je huid.

Door ze dagelijks te gebruiken voorkom je eelt en kloven waardoor het risico op infectie wordt geminimaliseerd.

Knip je nagels

Je teennagels knippen

De nagels van diabetes-patiënten moeten in een rechte lijn worden geknipt. Op die manier voorkom je dat ze in de huid kunnen groeien. Ze moeten zo geknipt worden dat de hoeken van de nagels en de nagelriemen niet beschadigd raken.

Draag comfortabele schoenen

Het dragen van comfortabele schoenen die toestaan dat er lucht rond je voet kan circuleren is één van de beste maatregelen om voor een diabetische voet te zorgen. Het helpt om ontstekingen en infecties te voorkomen.

Over het algemeen is het ideaal als de binnenkant van de schoenen van zachte materialen gemaakt is. Ze moeten zonder uitstekende delen zijn. Op die manier zal de huid minder snel beschadigen.

Vermijd high-impact activiteiten

Dagelijkse lichaamsbeweging is één van de gewoonten die helpt bij het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel bij diabetes-patiënten.

Het is echter noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de gekozen activiteiten geen grote impact hebben op je voeten.

Om eelt of wonden te voorkomen is het best om activiteiten te kiezen zoals:

  • Zwemmen
  • Fietsen
  • Yoga
  • Pilates

Kortom: het is erg belangrijk voor alle patiënten die lijden aan hoge bloedsuikerspiegels om maatregelen te nemen om voor diabetische voet te zorgen. Samen met de medische check-ups kunnen deze maatregelen ernstigere problemen voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.