Op je zij slapen vermindert het risico op een doodgeboorte

Door op je rug te slapen tijdens de zwangerschap, kan het gewicht van de baby druk zetten op de bloedvaten. Dat kan het voor het bloed en zuurstof moeilijk maken om de foetus te bereiken.
Op je zij slapen vermindert het risico op een doodgeboorte

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De zwangerschap is niet het moment in het leven van een vrouw dat ze een heleboel rustgevende slaap krijgt. De groei van de buik en de noodzaak om te urineren worden een belemmering om te kunnen slapen zonder onderbreking. Het lukt echter veel vrouwen om de meest comfortabele positie te vinden die maar mogelijk is. Zo is het tenminste niet een heel groot probleem om goed te slapen. Het slapen op je zij helpt om het risico op een doodgeboorte te verminderen.

Het punt is dat het erop lijkt dat het geen goed idee is om op je rug slapen in het laatste trimester van de zwangerschap. Het kan leiden tot ernstige risico’s voor de foetus.

Onderzoekers hebben in het Verenigd Koninkrijk een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Obstetrics and Gynecology. Ze ontdekten dat in dit stadium van de zwangerschap op je rug slapen het risico van een doodgeboorte kan verdubbelen.

Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat moeders die op hun zij sliepen minder risico liepen op deze fatale afloop.

Studies naar het risico op een doodgeboorte

Na het samenstellen van de gegevens van 1000 vrouwen in hun laatste trimester van de zwangerschap, kwamen de auteurs van de studie van de MiNess tot de conclusie dat de positie van op je zij slapen veiliger is voor de baby.

De deskundigen suggereerden dat door op je zij te slapen na de 27e week van de zwangerschap, het risico op een doodgeboorte met 3,7% daalt.

Daarnaast verhoogt het op je rug slapen het risico op een doodgeboorte met 2,3 keer. Dit is na de 28ste week van zwangerschap. Dat is ook in vergelijking met de moeders die op hun zij slapen.

Deze studie is één van de meest uitgebreide op dit gebied geworden van de afgelopen decennia. Dit bevestigt de resultaten van andere kleinere studies van dit type. Die werden volgens de BBC uitgevoerd in Nieuw-Zeeland en Australië.

Dezelfde studiegroep ontdekte in het Verenigd Koninkrijk, waar de studie werd gedaan, dat  van elke 225 zwangerschappen één in een doodgeboorte eindigde.

Waarom wordt het risico verhoogt door op je rug te slapen?

Zwangere vrouw slaapt op haar rug
Tot nu toe is er geen verklaring gevonden over de relatie tussen op je rug slapen en een groter risico op een doodgeboorte.

Een van de hypotheses suggereert echter dat wanneer een vrouw op haar rug ligt, het gewicht van de baby in combinatie met het gewicht van de baarmoeder druk op de bloedvaten uitoefent. Dit kan de bloeddoorstroming en de zuurstofaanvoer naar de baby blokkeren.

Aangezien de oorzaak nog niet is bevestigd en meer studie nodig heeft, raden onderzoekers aan om tijdens het laatste trimester van de zwangerschap op je zij te slapen als een preventieve maatregel.

Het maakt niet uit of een vrouw op de linkerzijde of de rechterzijde slaapt. Ze kan bijvoorbeeld een kussen tegen haar rug aanleggen om het omdraaien tijdens de slaap te voorkomen.

Moet ik me zorgen maken als ik op mijn rug wakker wordt? Is dit gevaarlijk voor mijn baby?

Vrouw streelt haar zwangere buik
Deskundigen beweren dat zwangere vrouwen zich geen zorgen hoeven te maken als ze op hun rug wakker worden. Het belangrijkste punt in deze gevallen is de positie waarin ze in slaap vallen. Ze bevinden zich dan langer in die positie.

Alexander Heazall, directeur van Tommy’s Stillbirth Research Center in St. Mary’s Hospital in Manchester, Verenigd Koninkrijk, was ook de onderzoeksleider van de studie die in dat land is gedaan.

Deze specialist adviseerde bovendien dat vrouwen in deze fase van de zwangerschap altijd op hun zij zouden moeten slapen. Dit geldt dan voor elk moment die ze gaan slapen, dus ook voor dutjes overdag.

Alexander Heazell verklaard:

“Wat ik niet wil is dat vrouwen op hun rug wakker worden en denken: “Oh nee ik heb mijn baby iets verschrikkelijks aangedaan.” Wat we hebben gezegd was zeer specifiek bedoeld op het gebied van de positie waarin een vrouw gaat slapen. Dit is belangrijk, omdat er meer tijd wordt besteed in deze positie dan in een andere positie. Bovendien, je kan niets doen met betrekking tot de positie waarin je je bevind als je wakker wordt. Je kan wel je houding bepalen wanneer je in slaap valt.”

De publicatie van dit onderzoek en de aanbevelingen van de onderzoeker vallen samen met de lancering van de campagne Slapen op de zij. Deze is georganiseerd door de organisatie ten behoeve van Tommy’s Stillbirth Research Center, van het ziekenhuis.

Het hoofddoel is om zwangere vrouwen te onderwijzen over de mogelijke risico’s van het op de rug slapen tijdens de laatste maanden van de zwangerschap. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Heazell, A. E., Li, M., Budd, J., Thompson, J. M. D., Stacey, T., Cronin, R. S., … & McCowan, L. M. E. (2018). Association between maternal sleep practices and late stillbirth–findings from a stillbirth case‐control study. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 125(2), 254-262. https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/1471-0528.14967

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.