Het gebruik en de voordelen van kokosazijn

Kokosazijn bevat vitamines, mineralen en aminozuren die onze algehele gezondheid kunnen verbeteren. De productie van kokosazijn varieert echter. Het kan worden geproduceerd uit het kokospalmsap of uit kokoswater.
Het gebruik en de voordelen van kokosazijn

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 27 oktober, 2022

Kokosazijn heeft voor zowel je gezondheid als schoonheid veel voordelen. De vitamines, aminozuren en mineralen verbeteren de algehele gezondheid en kunnen in elk schoonheidsregime worden opgenomen.

Deze azijn kan uit twee verschillende bronnen worden gewonnen: kokospalmsap en kokoswater. Of het nu van sap of water is gemaakt, de verschillende eigenschappen en voordelen zijn zeer nuttig voor ons lichaam. Blijf lezen om erachter te komen wat kokosazijn aan voordelen te bieden heeft!

Voordelen van kokosazijn uit sap

Palmbomen en de lucht

Allereerst kun je kokosazijn uit het sap van kokospalmen en uit kokoswater halen. Het sap bevat de voedingsstoffen van zowel de plant als de bodem. Ze tappen het uit de top van de kokospalmen, waar de bloemen en kokosnoten groeien.

Nadat ze het sap hebben verwijderd, fermenteren ze het. Het fermentatieproces duurt meestal tussen de 45 en 60 dagen. Tijdens het fermentatieproces vermijden ze het gebruik van filters en verhitting.

Dat is de reden dat de kleur van de gefermenteerde vloeistof varieert van een lichtbruine tot een diepbruine kleur, afhankelijk van hoe lang het is gefermenteerd. Maak je geen zorgen als er stevige resten onderin de fles zitten! Dit is namelijk een teken van kokosazijn van goede kwaliteit.

De gezondheidsvoordelen van kokosazijn

Dit sap zit boordevol:

  • Essentiële aminozuren
  • Vitamine B
  • Vitamine C
  • Probiotica
  • Prebiotica

Bovendien is het rijk aan mineralen zoals:

  • Fosfor
  • IJzer
  • Kalium
  • Zwavel
  • Boor
  • Zink
  • Koper
  • Mangaan

Bovendien heeft het een zeer lage glycemische index en een bijna neutrale pH. Vanwege deze voordelen gebruiken mensen die aan diabetes lijden vaak kokosazijn, omdat het kan helpen de bloedsuikerspiegel laag te houden.

Bovendien kunnen mensen die proberen af te vallen ook kokosazijn gebruiken, omdat het de eetlust vermindert. Dit komt, omdat kokosazijn azijnzuur bevat, dat honger verzadigt en daardoor mensen helpt om af te vallen.

De probiotica en enzymen in kokosazijn helpen ook bij de spijsvertering. De antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen maken het ook nuttig voor het behandelen van wonden en het verbeteren van het immuunsysteem.

De voordelen gaan maar door. De mineralen in deze azijn kunnen ook helpen om de bloeddruk op een optimaal niveau te houden en de gezondheid van het hart te verbeteren.

Kokosazijn uit kokoswater

Kokosnoten en een glas kokoswater

Deze azijn kan ook van kokoswater worden gemaakt. Hoewel dit water minder voedingsstoffen bevat dan het sap, kan het nog steeds gebruikt worden om azijn te maken. Het heeft echter minder voordelen dan de azijn gemaakt van sap.

Om het te maken, wordt het water eerst gefermenteerd met suiker en gist. Vervolgens wordt het met een doek gezeefd. Daarna wordt meer suiker toegevoegd en opgelost terwijl het gedurende 20 minuten wordt gekookt bij een temperatuur van 60 ° C.

Het mengsel wordt vervolgens in een bak met de gist geplaatst en een week bewaard. Daarna zal schuim verschijnen en het zal een zure smaak hebben. Dit kan gefilterd of direct gedronken geworden zoals het is.

Gebruik en voordelen van kokosazijn

Een van de voordelen van deze vloeistof is dat het de spijsvertering kan helpen verbeteren.

  • Om het voor de spijsvertering te gebruiken, meng je een eetlepel water op kamertemperatuur met een eetlepel kokosazijn en drink je het dagelijks op een lege maag.
  • Als je probeert om af te vallen, meng dan twee eetlepels azijn met een glas water en drink het voor elke maaltijd. Dit zal je helpen om je eetlust te verminderen en daardoor je bloedsuikerspiegel lager te houden.

Volgens sommige onderzoeken kan het ook zweren, infecties, maagirritatie en andere spijsverteringsstoornissen verlichten.

  • Meng gewoon een theelepel kokosazijn met een theelepel honing.
  • Als je dit dagelijks tijdens het vasten gebruikt, dan versnelt het herstel.

Aangezien kokosazijn is gefermenteerd, is het misschien geen goede optie voor mensen die last hebben van het prikkelbare darm syndroom. Je kunt het uitproberen en goed op je lichaam letten hoe het reageert.

Deze azijn helpt ook de gezondheid van de darm en het functioneren van de lever te bevorderen. Het is een uitstekend middel om het lichaam van gifstoffen te zuiveren. Het kan zelfs helpen om:

  • Wonden te genezen.
  • Vochtretentie te voorkomen.
  • De afweer van het lichaam te verhogen.
  • Het immuunsysteem te beschermen.

Bovendien voorkomt het dat bacteriën zich vermenigvuldigen en bestrijdt het vanwege zijn antioxidanten ook vrije radicalen. Je kunt gemakkelijk kokosazijn aan je dieet toevoegen als smaakmaker of dressing voor gerechten zoals een salade.

Cosmetisch gebruik

Créme met kokosazijn voor de benen

Kokosazijn is bovendien een ideaal ingrediënt voor het cosmetische regime van iedereen. Deze azijn heeft meerdere cosmetische voordelen, vooral voor het haar en de huid.

Als je het op je haar aanbrengt en het 20 minuten laat inwerken voordat je het grondig wast, dan zal het het volume en de glans van het haar verbeteren.

Als het op je gezicht aankomt, verbetert het niet alleen het uiterlijk van de huid, het is ook een uitstekend ontsmettingsmiddel voor een vette huid.

Kokosazijn kan ook helpen om donkere kringen verminderen. Je kunt dit doen door het gebied er zorgvuldig mee in te masseren om de bloedsomloop te stimuleren.

Bovendien helpt het ook om puistjes en mee-eters te verminderen en zal het helpen bij het reinigen en verwijderen van acnevlekken of andere vlekken.

  • Voeg gewoon een lepel kokosazijn toe aan een eetlepel water en breng aan op een wattenstaafje en breng elke avond aan als gezichtsreiniger.

Over het algemeen heeft kokosazijn veel verschillende toepassingen en voordelen waardoor het een product is dat iedereen thuis bij de hand moet hebben. Het kan niet alleen helpen om onze gezondheid te verbeteren, maar ook het uiterlijk van de huid en het haar verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alatawi, K. A., & Alshubaily, F. A. (2021). Coconut products alleviate hyperglycaemic, hyperlipidimic and nephropathy indices in streptozotocin-induced diabetic wistar rats. Saudi journal of biological sciences28(8), 4224–4231. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8324991/.
  • Asghar, M. T., Yusof, Y. A., Mokhtar, M. N., Ya’acob, M. E., Mohd Ghazali, H., Chang, L. S., & Manaf, Y. N. (2019). Coconut (Cocos nucifera L.) sap as a potential source of sugar: Antioxidant and nutritional properties. Food science & nutrition8(4), 1777–1787. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7174220/.
  • Atputharajah, J. D., Widanapathirana, S., & Samarajeewa, U. (1986). Microbiology and biochemistry of natural fermentation of coconut palm sap. Food Microbiology3(4), 273-280. recuperado de: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0740002086900092.
  • Gunathilake, K. D. P. P. (2011). Development of low cost coconut water vinegar making process and evaluation of “generator process” to accelerate the acetification. CORD27(1), 6-6. Recuperado de: https://pubag.nal.usda.gov/catalog/7850899.
  • Jannah, S. N., Handayani, D., Purwantisari, S., Yulianto, M. E., Amalia, R., & Hartati, I. (2020, January). Application of response surface methodology to the optimization of coco vinegar production as antioxidant and antidiabetes through bubble biofermentation process. In AIP Conference Proceedings (Vol. 2197, No. 1, p. 060004). AIP Publishing LLC. Recuperado de: https://aip.scitation.org/doi/abs/10.1063/1.5140931.
  • Johnston, C. S., Kim, C. M., & Buller, A. J. (2004). Vinegar improves insulin sensitivity to a high-carbohydrate meal in subjects with insulin resistance or type 2 diabetes. Diabetes care27(1), 281-282. Recuperado de: https://diabetesjournals.org/care/article/27/1/281/26582/Vinegar-Improves-Insulin-Sensitivity-to-a-High.
  • Malakul, W., Seenak, P., Jumroon, N., Arikit, S., Kumphune, S., & Nernpermpisooth, N. (2022). Novel Coconut Vinegar Attenuates Hepatic and Vascular Oxidative Stress in Rats Fed a High-Cholesterol Diet. Frontiers in nutrition9, 835278. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8959456/.
  • Mohamad, N. E., Yeap, S. K., Beh, B. K., Ky, H., Lim, K. L., Ho, W. Y., Sharifuddin, S. A., Long, K., & Alitheen, N. B. (2018). Coconut water vinegar ameliorates recovery of acetaminophen induced liver damage in mice. BMC complementary and alternative medicine18(1), 195. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6019733/.
  • Mohamad, N. E., Keong Yeap, S., Beh, B. K., Romli, M. F., Yusof, H. M., Kristeen‐Teo, Y. W., … & Alitheen, N. B. (2018). Comparison of in vivo toxicity, antioxidant and immunomodulatory activities of coconut, nipah and pineapple juice vinegars. Journal of the Science of Food and Agriculture98(2), 534-540. Recuperado de: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.8491.
  • Mohamad, N. E., Yeap, S. K., Ky, H., Ho, W. Y., Boo, S. Y., Chua, J., … & Alitheen, N. B. (2017). Dietary coconut water vinegar for improvement of obesity-associated inflammation in high-fat-diet-treated mice. Food & Nutrition Research61(1), 1368322. Recuperado de: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/16546628.2017.1368322.
  • Mohamad, N. E., Yeap, S. K., Abu, N., Lim, K. L., Zamberi, N. R., Nordin, N., Sharifuddin, S. A., Long, K., & Alitheen, N. B. (2019). In vitro and in vivo antitumour effects of coconut water vinegar on 4T1 breast cancer cells. Food & nutrition research63, 10.29219/fnr.v63.1616. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6387426/.
  • Xu, S., Ma, Z., Chen, Y., Li, J., Jiang, H., Qu, T., … & Liu, S. (2022). Characterization of the flavor and nutritional value of coconut water vinegar based on metabolomics. Food Chemistry369, 130872. Recuperado de: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814621018781.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.