Herbesmetting met het coronavirus: wat weten we?

De mogelijkheid van een herbesmetting met het coronavirus na ziek te zijn geweest van de ziekte is een discussie die al sinds het begin van de pandemie aan de gang is. We zullen alle bijgewerkte informatie over het onderwerp in dit artikel en toekomstige artikelen bespreken.
Herbesmetting met het coronavirus: wat weten we?

Laatste update: 21 mei, 2020

De mogelijkheid van een herbesmetting met het coronavirus staat over de hele wereld in de belangstelling van media en laboratoria. Het begrijpen van de ziekte is essentieel om hem te bestrijden.

Gegevens zoals de incubatietijd en de overlevingstijd op verschillende oppervlakken worden steeds duidelijker. Ze stellen ons in staat om specifieke maatregelen te implementeren.

Toch blijven we geconfronteerd worden met een groot dilemma in het licht van deze pandemie: kan een hersteld persoon opnieuw worden besmet? Deze vraag is niet alleen essentieel om besmetting te voorkomen, maar ook om de dynamiek van de pandemie op de lange termijn te voorspellen.

Het meest gebruikte epidemiologische model, het CRS-model, houdt geen rekening met de mogelijkheid van een herbesmetting met het coronavirus. Het gaat ervan uit dat een hersteld persoon immuun is voor de ziekte en deze niet aan andere gezonde mensen kan overdragen.

Als deze parameter varieert en een hersteld persoon binnen korte tijd opnieuw kan worden geïnfecteerd, dan zouden de huidige voorspellingen niet het werkelijke toekomstscenario vertegenwoordigen. In dit artikel vertellen we je wat we tot nu toe over dit onderwerp weten.

Herbesmetting met het coronavirus of mislukte tests?

Onlangs kwam er slecht nieuws uit Azië. Officiële bronnen (Engelse link) in Zuid-Korea waarschuwden dat ze vanaf 12 april 111 mensen opnieuw in het ziekenhuis moesten opnemen waarvan ze dachten dat ze al genezen waren.

Het immuunsysteem herkent de schadelijke antigenen die het lichaam binnenkomen en onthoudt eerdere infecties. We noemen dit ‘verworven immuniteit’. Zodra het lichaam de ziekteverwekker onthoudt, moeten eventuele volgende blootstellingen eraan ons lichaam in staat stellen om snel te handelen om het te elimineren en zo een herinfectie te voorkomen.

Bij andere soorten coronavirussen hebben experts maanden of zelfs jaren na het overwinnen van de ziekte immuniteit gedetecteerd. Hoe zijn deze cijfers voor Zuid-Korea dan mogelijk?

In een interview met Time magazine vertelt dokter David Hui, die gespecialiseerd is in luchtwegaandoeningen zoals SARS en MERS, dat dit mogelijk aan detectiefouten te wijten is. “Het monster is mogelijk niet de juiste en de test is mogelijk niet gevoelig voor de ziekte,” zegt hij. Zo kan een geïnfecteerd persoon negatief testen vanwege een menselijke fout.

Het virus blijft

Virussen gebruiken menselijke cellen om zich te vermenigvuldigen. Ze kapen ons replicatiemechanisme en gebruiken het om zichzelf te repliceren en hun genetisch materiaal te vermenigvuldigen. Op basis hiervan hebben we een andere theorie om een vroege ‘herbesmetting’ uit te leggen.

De meest gevoelige tests kunnen sporen van het RNA van het virus in ons lichaam detecteren, zelfs als de ziekte is overwonnen. Dit overgebleven RNA kan wat alarmbellen laten rinkelen. Experts zijn echter van mening dat deze mogelijkheid zo klein is dat er geen reëel gevaar bestaat om de ziekte opnieuw op te lopen.

Een onderzoek (Engelse link) in China met meer dan 250 herstelde patiënten van het coronavirus leverde de volgende onderzoeksresultaten op:

  • 15% van de patiënten testte na ontslag opnieuw positief.
  • Van dit percentage waren de meeste jongeren die tijdens de ziekte milde symptomen hadden vertoond.
  • Over het algemeen waren ze niet symptomatisch op het moment van hun positieve tweede test.

Dit kan de hierboven beschreven theorieën ondersteunen. Er kan nog steeds genetische informatie over de vijand in ons lichaam zijn, maar dat betekent niet dat we nog steeds ziek zijn.

Misschien ook interessant om te lezen:
Detectie van het coronavirus: wat is een PCR-test?

Zijn we na infectie immuun voor het coronavirus?

Het woord covid-19 met pillen gemaakt

Het antwoord is moeilijk en simpel tegelijk: het is te vroeg om dat te weten. We zijn pas iets meer dan vier maanden op de hoogte van deze ziekte. Er is daarom gewoon niet genoeg informatie over immuniteit tegen het virus.

Toch bieden voorstudies hoopvolle informatie. Een onderzoek met apen toonde aan dat ze niet opnieuw werden geïnfecteerd nadat ze de ziekte hadden overwonnen en ze weer aan het virus werden blootgesteld.

Deze gegevens mogen echter nooit als absoluut feit worden beschouwd, aangezien het studies zijn die zijn uitgevoerd op een andere soort en nog niet officieel zijn gepubliceerd.

Ondanks al deze bedenkingen is er geen reden voor negativiteit. Mensen hebben een uitstekend immuunsysteem dat al effectief is gebleken bij blootstelling aan vergelijkbare ziekten, zoals SARS.

Preventie is de beste remedie

Gezien dit gebrek aan informatie, kunnen we alleen de mogelijkheid van infectie voorkomen. Maatregelen zoals sociaal isolement, meer telewerken en grenssluitingen hebben tot doel om de blootstelling aan het virus tot een minimum te beperken.

Dit is de sleutel tot de huidige situatie. Door de opgelegde maatregelen te volgen, winnen we tijd en kunnen onderzoekers het virus gemakkelijker voorspellen en bestrijden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.