Geweldige manieren om silicagel te gebruiken

Hieronder vind je enkele manieren om silicagel te gebruiken rondom het huis. Kijk zelf eens en zie welke voor jou handig zouden zijn!
Geweldige manieren om silicagel te gebruiken

Geschreven door Paula Heidemeyer

Laatste update: 09 augustus, 2022

Wanneer iemand het heeft over silicagel, dan weet je misschien niet wat hij bedoelt. Tenminste, waarschijnlijk denk je dat je het niet weet. Het gaat namelijk over die kleine cellulose zakjes met balletjes die je vaak in schoenendozen of in tassen tegenkomt. Dit komt omdat silicagel zeer sterke absorberende eigenschappen heeft. Het is zelfs een van de meest effectieve producten om vocht uit de omgeving te trekken. Wat zijn echter nog enkele andere manieren om silicagel te gebruiken?

Het is een chemische stof die een kristalachtige kleur heeft en er ook een beetje zo uitziet, daarnaast is het poreus, passief en geurloos. Je kunt silicagel niet oplossen in water of een andere vloeistof.

Verschillende manieren om silicagel te gebruiken

De eigenschappen van deze chemische stof zijn echter verbluffend en daarom delen we in dit artikel enkele van de verscheidene manieren om silicagel te gebruiken rondom het huis.

Manieren om silicagel te gebruiken rondom het huis

Over het algemeen gaan zakjes silicagel niet gepaard met een gebruiksaanwijzing. Dit is echter zonde, want daardoor belanden ze zeer vaak, onnodig, in de prullenbak.

Op de verpakking staat alleen ‘silicagel’ en dat het een product is dat onder geen enkele omstandigheid oraal mag worden ingenomen. Wij willen echter graag nog een aantal manieren om silicagel te gebruiken met je delen. Er zijn er namelijk zo veel.

Voorkomen van roest

Je kunt de levensduur van je scheermesjes verlengen als je ze na gebruik opbergt in een laatje samen met dit absorberende product.

Al het vocht dat op je scheermesjes achterblijft, zal op die manier namelijk uitdrogen, waardoor je scheermesjes niet kunnen gaan roesten.

Dit geldt echter niet alleen voor scheermesjes. Als je bijvoorbeeld wilt voorkomen dat je gereedschap gaat roesten, stop dan ook een paar zakjes silicagel in je gereedschapskist. Dit zal er geheid voor zorgen dat je gereedschap langer goed blijft.

Natte smartphone herstellen

Als je pech hebt gehad en je smartphone nat is geworden door onvoorzichtigheid, gebruik dan een paar zakjes silicagel om al het vocht dat er in terecht is gekomen te absorberen.

Waarschijnlijk hebben we allemaal weleens gehoord dat het in dit soort gevallen goed is om je telefoon een poosje in een zak met rijst te bewaren. Silicagel is echter een stuk voordeliger en zal bovendien tot betere resultaten leiden.

Voorkomen dat papier nat wordt

Nog een van de manieren om silicagel te gebruiken is om oude foto’s in goede staat te houden.

Als je bang bent dat je foto’s na verloop van tijd achteruit zullen gaan, dan raden wij aan om ze vanaf nu te bewaren in een doos met een paar zakjes silicagel erin.

Dit is echter niet alleen handig om foto’s te bewaren en beschermen, je kunt deze tip ook gebruiken voor het bewaren van belangrijke documenten.

Grote tas en meerdere manieren om silicagel te gebruiken

Jassen, koffers en rugzakken droog houden

Leren kleding zweet en bontjassen zijn zeer delicaat en vereisen daarom speciale aandacht. Om te voorkomen dat ze beschadigd raken, kun je er een paar zakjes silicagel in doen.

Bovendien is het ook een goed idee om er een paar in je sporttas te doen. Dit zal namelijk niet alleen helpen om vocht te absorberen, maar ook om onaangename geurtjes tegen te gaan.

Maar je kunt ze ook gebruiken voor koffers. Wanneer koffers enkele maanden ongebruikt blijven, kunnen ze namelijk vocht gaan vasthouden en gaan stinken.

Als je dit in de toekomst wilt voorkomen, doe er dan een paar zakjes silicagel in. Wij beloven je dat je koffers niet alleen droog, maar ook net als nieuw blijven.

Nog enkele andere manieren om silicagel te gebruiken

Naast alle bovenstaande toepassingsmogelijkheden voor silicagel, is het misschien handig om te weten dat je dit product ook kunt gebruiken om vocht van een beslagen voorruit te halen.

Je hoeft hiervoor alleen maar een paar zakjes silicagel op je dashboard te leggen. Je zal zien dat je ruit daarna een stuk minder snel beslaat.

Bovendien kan het ook gebruikt worden om zaden langer goed te houden.

Als je dol bent op tuinieren en vaak je eigen zaadjes koopt, bewaar ze dan in een doos met een paar zakjes silicagel erin. Hierdoor zullen de zaden een stuk langer goed blijven.

Tot slot, als je een huisdier hebt, is het misschien handig om te weten dat je silicagel ook in grote zakken dierenvoeding kunt stoppen.

Dit geldt met name als je in een vochtige omgeving woont. Je zal merken dat de voeding minder snel bederft omdat het goed droog blijft.

Vergeet echter niet om het uit de voeding te halen voordat je het aan je huisdier geeft en pas op dat je de zakjes niet breekt.

Zak vol met zakjes silicagel

Zoals je kunt zien, zijn er genoeg manieren om silicagel te gebruiken.

Als je een voorwerp, kledingstuk of meubelstuk tegenkomt dat volgens jou snel vocht absorbeert en daardoor na verloop van tijd beschadigd kan raken, bewaar het dan in de buurt van een paar zakjes silicagel om het langer in goede staat te houden.

En jij? Weet jij nog een paar andere manieren om deze kleine zakjes te gebruiken? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.