Gebruik en eigenschappen van papajazeep

Papajazeep is een product met exfoliërende eigenschappen. Daarom is het ideaal om de huid zacht en vrij van onzuiverheden te houden. Wil je meer weten? Blijf dan lezen!
Gebruik en eigenschappen van papajazeep

Laatste update: 16 september, 2022

Papaja groeit in tropische landen, met name op het westelijk halfrond, waar mensen het gebruiken voor huidverzorging in de vorm van zeep, maskers en andere producten. Zoals je wellicht al weet, wordt het al heel belangrijk geacht vanwege zijn culinaire toepassingen en nutritionele eigenschappen. Lees hieronder meer over de eigenschappen van papajazeep!

Een korte opmerking over commerciële zeep

Over het algemeen bevatten de meeste commerciële zepen allerlei soorten chemische componenten in hun formulering. Veel zepen leiden tot bijwerkingen bij sommige mensen, vooral bij mensen met een overgevoelige huid. Het gaat hier om bijvoorbeeld irritatie, allergieën of zelfs veranderingen in de natuurlijke pH van de huid.

Om deze reden geven veel mensen de voorkeur aan natuurlijke zeep, zoals deze gemaakt van papaja. We staan op het punt je te vertellen waarom het een geweldig product is om te gebruiken en wat de eigenschappen en mogelijke contra-indicaties zijn.

Wat zijn de mogelijke voordelen van papajazeep op je huid?

Het actieve enzym van deze vrucht, papaïne genaamd, wordt gebruikt bij de bereiding van zepen voor verschillende doeleinden. Volgens een publicatie in het European Journal of Pharmaceutical Sciences (Engelse link) wordt deze stof vaak gebruikt in de dermatologie om het ontstaan van littekens te minimaliseren.

Verder waarderen mensen het vanwege het vermogen om de gezondheid van de huid te verbeteren, omdat het de eliminatie van dode cellen en onzuiverheden bevordert. Papaja bevat ook vitamine C (Engelse link), die de negatieve effecten van vrije radicalen vermindert en de aanmaak van collageen helpt te stimuleren.

Alsof dat nog niet genoeg is, levert het ook vitamine A, een essentiële voedingsstof om celregeneratie te stimuleren en de aanwezigheid van puistjes en onregelmatigheden te verminderen. Zoals je kunt zien is papajazeep vanwege deze samenstelling een goede keuze voor je huidverzorging.

Je zult het bijna niet geloven, maar deze zeep heeft nog meer gezondheidsvoordelen. We vertellen je hieronder meer!

Gebruik en eigenschappen van papajazeep

Papajazeep exfolieert

Een van de belangrijkste kenmerken van papajazeep is het exfoliërende effect. Dit betekent dat het de mogelijkheid heeft om dode huidcellen te verwijderen die zich ophopen op het huidoppervlak.

Inderdaad, de huid vernieuwt zich al op natuurlijke wijze, maar het kan geen kwaad om het proces wat te versnellen met het aanbrengen van exfoliërende producten. Het geeft de huid een meer stralende en egale uitstraling.

Wat de papajazeep betreft, is de exfoliërende werking te wijten aan papaïne, dat, zoals we hierboven al vermeldden, een stof is die de afbraak van eiwitten katalyseert in combinatie met water.

Het heeft anti-acne-eigenschappen

Dit is niet de eerste keus als het gaat om het behandelen van acne en puistjes. Papajazeep bevordert echter de reiniging en ondersteunt de behandeling van deze aandoening. Het papaïnegehalte helpt zelfs bij het verwijderen van beschadigde keratine en helpt littekens te voorkomen.

Volgens het boek Healing Power of Papaya van Barbara Simonsohn, maken de exfoliërende eigenschappen van papajazeep het een ideale bondgenoot om acne te behandelen en verstopte poriën als gevolg van overtollige dode cellen te voorkomen.

Papajazeep is verzachtend

Het reinigen van de huid met papajazeep is goed om pijn, jeuk en roodheid te verzachten. Hoewel het geen definitieve remedie is voor allergieën, beten of wonden, kan het ongemak verminderen terwijl je ook een andere behandeling gebruikt.

Het helpt huidoneffenheden te voorkomen

Voorlopig zijn er geen wetenschappelijke onderzoeken die de theorie ondersteunen dat papajazeep onzuiverheden vermindert. Simonsohn, de auteur van het hierboven genoemde boek, geeft echter aan dat het regelmatig aanbrengen van de zeep littekens na verloop van tijd enigszins kan verlichten.

Laten we hier wel even vermelden dat papaïne de huid niet chemisch lichter maakt, zoals wel het geval is met in de handel verkrijgbare bleekcrèmes. Het werkt door de buitenste lagen te exfoliëren die misschien door de zon zijn gebruind of beschadigd.

Het is een natuurlijke vlekkenverwijderaar

Het enzym papaïne, aanwezig in de papajaplant, katalyseert de afbraak van eiwitten door hydrolyse (de toevoeging van een watermolecuul). Daarom kan het handig zijn om vlekken uit stoffen te verwijderen.

Volgens het boek Papaya: The Medicine Tree (Engelse link), geschreven door Harald W. Tietze, is de zeep die gemaakt is van deze vrucht effectief voor het losmaken en verwijderen van vlekken met een hoog eiwitgehalte, zoals in het geval van bloed.

Ook interessant om te lezen:
Ontgift je lichaam met papaja en ananas

Contra-indicaties en bijwerkingen van papajazeep

Alleen omdat een product natuurlijk is, wil dat nog niet zeggen dat er geen contra-indicaties zijn. Alle lichamen zijn anders en sommige mensen kunnen allergische reacties of ongewenste resultaten hebben door het gebruik van papajazeep.

Over het algemeen is het voor de meeste mensen een veilig product. Het gebruik ervan wordt echter afgeraden als er een voorgeschiedenis is van een allergie voor latex of papaja.

Overweeg het volgende om ongemak te voorkomen:

  • Test de zeep op een stukje verborgen huid om er zeker van te zijn dat deze geen allergieën, irritatie, zwelling, enz. veroorzaakt, voordat je de zeep voor het eerst gebruikt.
  • Vermijd contact met de ogen.
  • Gebruik de zeep alleen extern.
  • Stop het gebruik als je een huidreactie opmerkt en spoel het grondig af. Raadpleeg eventueel een arts of dermatoloog.
  • Bewaar het product op een temperatuur lager dan 32 graden Celsius.
Check eerst of je geen allergische reactie krijgt van de zeep

Wat je moet onthouden over papajazeep

Papaja bevat nuttige voedingsstoffen voor de huid. Het opnemen van dit soort zeep in je schoonheidsroutine kan dus goed zijn om te exfoliëren, de aanwezigheid van acne te verminderen en puistjes te helpen voorkomen. Houd er echter rekening mee dat het geen wondermiddel is.

Tot slot, onthoud ook dat de toepassing ervan niet leidt tot onmiddellijke effecten op de huid en het vervangt ook niet de producten die door de dermatoloog zijn aanbevolen. Je kunt het beste een professional raadplegen in geval van acne, irritatie of gevoeligheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Manosroi A, Chankhampan C, Manosroi W, Manosroi J. Transdermal absorption enhancement of papain loaded in elastic niosomes incorporated in gel for scar treatment. Eur J Pharm Sci. 2013 Feb 14;48(3):474-83. doi: 10.1016/j.ejps.2012.12.010. Epub 2012 Dec 21. PMID: 23266464.
  • Telang PS. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2013;4(2):143-146. doi:10.4103/2229-5178.110593
  • Kafi R, Kwak HS, Schumacher WE, Cho S, Hanft VN, Hamilton TA, King AL, Neal JD, Varani J, Fisher GJ, Voorhees JJ, Kang S. Improvement of naturally aged skin with vitamin A (retinol). Arch Dermatol. 2007 May;143(5):606-12. doi: 10.1001/archderm.143.5.606. PMID: 17515510.
  • Simonsohn, B. Healing Power of Papaya. Lotus Press (2000).
  • Tietze, H. Papaya the Medicine Tree. Harald Tietze Publishing (2003).
  • Amri E, Mamboya F. Papain, a plant enzyme of biological importance: A review. American Journal of Biochemistry and Biotechnology (2012).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.