Dysmenorroe tijdens de zwangerschap

Dysmenorroe tijdens de zwangerschap hoeft in principe geen reden tot bezorgdheid te zijn. Gewoonlijk verdwijnt dit symptoom na het eerste trimester. Raadpleeg echter je huisarts als de pijn hevig is of niet weggaat.
Dysmenorroe tijdens de zwangerschap

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het idee van dysmenorroe tijdens de zwangerschap is vaak verwarrend, omdat de term verwijst naar pijn die gepaard gaat met de menstruatie. Het verschijnt meestal tijdens de eerste dag van een menstruatie en twee of drie dagen erna.

Deze pijn in de baarmoeder manifesteert zich als krampen en deze komen ook vaak voor tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat ze het gevolg zijn van de hormonale veranderingen die een vrouw in deze fase doormaakt.

Bij dysmenorroe is er sprake van hevige, kramp die soms met tussenpozen optreedt en dan weer scherp en continu is. De pijn kan zich uitbreiden tot de benen of de rug en kan misselijkheid, hoofdpijn, constipatie en diarree veroorzaken.

Soorten dysmenorroe

Er zijn twee soorten dysmenorroe:

  • primaire
  • secundaire

De eerste aandoening treedt op bij jonge vrouwen, tegelijk met hun menstruatiecyclus. Het heeft de neiging om na verloop van tijd te verdwijnen. De secundaire aandoening houdt verband met genitale misvormingen, maar de intensiteit ervan neemt toe met de leeftijd.

Het percentage vrouwen in de vruchtbare leeftijd dat aan dysmenorroe lijdt, varieert van 25% tot 60% van de vrouwelijke bevolking (Engelse link).

Je kunt dit soort ongemak of pijn grotendeels onder controle houden, hoewel het ook wel eens invaliderend kan zijn. Vooral wanneer de pijn intenser wordt, is dysmenorroe een van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim bij vrouwen.

Een zwangere vrouw zit op de bank met haar hand tegen haar buik

Dysmenorroe tijdens de zwangerschap

Een vrouw ondergaat tijdens de zwangerschap allerlei hormonale veranderingen. Het vrouwelijk lichaam ondergaat namelijk veranderingen die worden beïnvloed door schommelingen in de bloedconcentratie van bepaalde stoffen.

Daarom komt dysmenorroe tijdens de zwangerschap vaak voor, vooral tijdens het eerste trimester (Spaanse link). Het kan echter gedurende de hele zwangerschapsperiode aanhouden.

Dit soort pijn is vergelijkbaar met menstruatiekrampen, zelfs als er geen bloeding is. Het is een gevoel dat ontstaat door de veranderingen die de baarmoeder ondergaat. Dat hangt namelijk samen met het proces van voorbereiding op de bevalling. De pijn neemt echter af naarmate de zwangerschap onder normale omstandigheden vordert.

Krampen komen vaker voor tijdens het eerste trimester door de versnelde ontwikkeling van de baby in dat stadium. Ze voelen aan als strekkingen aan de zijkanten van de buik en ontstaan doordat de baarmoeder uitzet (Spaanse link). Als het orgaan groeit, dwingt het de spieren en de ligamenten om hun elasticiteit te vergroten.

Een zwangere vrouw kan dit soort pijn ook tijdens het tweede trimester ervaren. Wanneer dit gebeurt, is het te wijten aan het feit dat de grote ronde armspier overbelast raakt – dit is de spier die het gewicht van de baarmoeder ondersteunt. Het ongemak voelt meestal aan als een steek in de onderbuik. Het komt ook vaak voor dat je krampen krijgt na inspanning.

Tips voor als je last heeft van dysmenorroe

Chronische dysmenorroe tijdens de zwangerschap kan je belemmeren om van deze periode van je leven te genieten. Je moet op de symptomen letten en, als ze niet verontrustend zijn, enkele tips volgen om verlichting te krijgen.

Een gebruikelijke tip is om je voeding enigszins aan te passen, maar altijd na overleg met je verloskundige. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om cafeïne te laten staan, omdat die te stimulerend is. Ook kan je arts je geschikte supplementen voorschrijven, gebaseerd op de algemene aanbevelingen voor foliumzuur en ijzer.

Andere suggesties zijn:

  • ontspannen onder de douche of in een badkuip met warm of heet water
  • gebruik maken van verwarmingskussens op de buik, op een geschikte temperatuur
  • ontspannende massages van het middel en de omgeving
  • slapen op je zij, met je benen gebogen

Probeer bovendien een beetje te bewegen als je pijn in je onderbuik hebt. Er zijn bepaalde bewegingsoefeningen die speciaal voor zwangere vrouwen zijn ontwikkeld (Engelse link) en die in deze gevallen nuttig kunnen zijn. Vergeet niet om altijd goed gehydrateerd te blijven.

Een zwangere vrouw zit op een pilatesbal

Wanneer moet je je zorgen maken over dysmenorroe tijdens de zwangerschap

Het is een ernstige zaak als de dysmenorroe tijdens de zwangerschap niet vanzelf verdwijnt of als de hierboven genoemde maatregelen geen verlichting bieden. Raadpleeg dus je verloskundige als de pijn te hevig wordt.

Ga vooral naar de gynaecoloog als je hevige pijn hebt die niet overgaat of pijn en weeën in de onderbuik. Je moet ook naar de huisarts gaan als je vaginale krampen, bloedingen of afscheiding hebt, of als je maag- en darmklachten of duizeligheid ervaart.

Bloedingen die gepaard gaan met ongemak of krampen zijn altijd een reden tot ongerustheid. Elk trimester heeft zijn eigen veelvoorkomende aandoeningen, dus als je weet hoe je ze in een vroeg stadium kunt herkennen, verminder je het gezondheidsrisico voor jezelf en je baby. Houd de noodnummers van je verloskundige bij de hand!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Galindo, M. A. (2011). Efectos de la albahaca-Ocimum basilicum-sobre dolor pélvico en dismenorrea primaria-menstruación dolorosa-en mujeres en edad fértil. Revista Colombiana de Enfermería, 6, 47-60.
  • Castro, Magdalena, and Claudia Galleguillos. “Dismenorrea primaria en adolescentes: Revisión de la literatura.” Rev. Soc. Chil. Obstet. Ginecol. Infant. Adolesc 16.2 (2009): 24-36.
  • Scarella, A., Chamy, V., Badilla, D., Escobar, A., & Michea, K. (2008). Rotura uterina espontánea en el primer trimestre del embarazo. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 73(6), 393-396.
  • Fournier, M. M. (2013). El dolor pélvico durante el embarazo. Ginecología y Obstetricia de México, 81(09), 558-572.
  • Munjin, Milan, and Juan Rojas. “Dolor lumbar relacionado al embarazo.” Revista chilena de obstetricia y ginecología 72.4 (2007): 258-265.
  • Castillo Ortiz, Natalia del. “Modificación y efectos del consumo de cafeina durante el embarazo.” (2016).
  • Ezcurra, R., N. Lamberto, and V. Peñas. “Dolor abdomino-pélvico en ginecología.” Anales del Sistema Sanitario de Navarra. Vol. 32. Gobierno de Navarra. Departamento de Salud, 2009.
  • Fox, Nathan S. “Qué hacer y qué no hacer durante el embarazo.” Obstet Gynecol 131 (2018): 713-21.
  • Santos, Fernanda, et al. “Adhesión de las mujeres embarazadas a los ejercicios para fortalecer el suelo pélvico.” Evidentia 15 (2018): e10427.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.