De oorzaken van cystitis na seks

Het krijgen van een blaasontsteking na het hebben van seks is bij vrouwen vrij gebruikelijk. Hoewel veel dingen het kunnen veroorzaken, kun je het voorkomen. In dit artikel zullen we enkele aanbevelingen met je delen.
De oorzaken van cystitis na seks

Laatste update: 22 september, 2019

Volgens internationale studies zal 60% van alle vrouwen tenminste één keer in hun leven last krijgen van cystitis. Binnen deze groep zijn 80% van de gevallen gevallen van cystitis na seks.

Cystitis is dus een veel voorkomende aandoening bij vrouwen, vooral bacteriële cystitis. Dit type urineweginfectie wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie.

Wat is cystitis?

Strikt genomen houdt cystitis een ontsteking van de urineblaas in, ongeacht de oorzaak. De meeste mensen denken dat cystitis hetzelfde is als een urineweginfectie.

Dit is echter niet het geval. Bij cystitis is er namelijk sprake van een ontsteking. Bij een urineweginfectie gaat het echter om micro-organismen, meestal bacteriën. We kunnen deze aandoening in twee groepen indelen:

  • Bacteriële cystitis.
  • Niet-infectieuze cystitis.

Bacteriële cystitis wordt veroorzaakt door een micro-organisme, in de meeste gevallen een bacterie (meestal Escherichia Coli). In deze gevallen komt het micro-organisme de urinewegen binnen via de urinebuis. Vervolgens vermenigvuldigt het zich en vormen dan bacteriekolonies. Dit veroorzaakt de symptomen van de aandoening.

De Escherichia coli bacterie

Over het algemeen worden de meeste gevallen van cystitis veroorzaakt door overmatige verspreiding van bacteriën zoals E. coli. Deze aandoening kan zich echter ook manifesteren vanwege niet-infectieuze oorzaken.

Hier zijn enkele van de oorzaken van niet-infectieuze cystitis:

  • Vreemde objecten. Een urinekatheter die gedurende lange tijd in de urinebuis is ingebracht, kan tot deze aandoening leiden.
  • Medicijnen. Cystitis of een blaasontsteking kan ook een bijwerking zijn van sommige medicijnen, bijvoorbeeld die bij chemotherapie gebruikt worden.
  • Chemicaliën. Bepaalde stoffen in producten voor vrouwelijke hygiëne, zoals intieme sprays of zaaddodende glijmiddelen kunnen irritatie veroorzaken.
  • Bestraling. Bestralingstherapie bij vrouwen die worden behandeld voor kanker kan leiden tot cystitis.
  • Intersitiële cystitis. Dit is een chronische blaasontsteking zonder duidelijke oorzaak. Het is daarom zo moeilijk om te behandelen.
  • Andere problemen. Tot slot zijn er bepaalde ziekten zoals aandoeningen van het ruggenmerg die een ‘neurogene blaas’ kunnen veroorzaken.

Cystitis na seks

Het is wetenschappelijk bewezen dat seks een risicofactor is voor cystitis bij vrouwen. Volgens een onderzoek hebben vrouwen meer kans om cystitis te ontwikkelen als zij:

  • meer dan vier keer per maand seks hebben.
  • voorbehoedsmiddelen gebruiken.
  • in de afgelopen dertig dagen seks gehad hebben.

Daarom is er een specifieke naam voor deze urineweginfectie gekoppeld aan seks: postcoïtale cystitis. De studie identificeerde ook ten minste vijf redenen waarom seks kan leiden tot urineweginfecties bij vrouwen. Laten we deze eens bekijken.

Orale anticonceptiva

Een vrouw aan de pil

Orale anticonceptiva wijzigen de menstruatiecyclus van vrouwen. Ze wijzigen ook de natuurlijke werking van hormonen op het vrouwelijk lichaam.

Orale anticonceptiva verzwakken de bekleding van de urineblaas, dat wil zeggen, het binnenste deel van dit orgaan. Dit vergemakkelijkt de kolonisatie van bacteriën zoals Escherichia coli.

Vrouwen die orale anticonceptiva gebruiken, lopen een hoger risico op cystitis, omdat deze medicijnen het slijmvlies dat de blaas beschermt kan verzwakken.

Condooms

Het materiaal waarvan zowel mannelijke als vrouwelijke condooms van gemaakt zijn, kan ook het slijmvlies van de urinewegen van vrouwen beïnvloeden.

Dit maakt het kwetsbaarder voor infecties en vergemakkelijkt de verspreiding van bacteriën. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle lichamen op dezelfde manier op deze materialen reageren.

Het binnenkomen van bacteriën

Seks bevordert de kolonisatie van bacteriën uit de externe omgeving van de urinewegen van vrouwen. Bovendien kan de penis van de man fungeren als drager van deze bacteriën. Ook kunnen de bewegingen die gemaakt worden bij de seksuele handeling leiden tot cystitis.

Hygiënegewoontes na de seks

Een van de factoren die het meest verband houdt met cystitis na seks is de hygiëne van vrouwen. Wanneer vrouwen niet onmiddellijk na de geslachtsgemeenschap urineren, is het waarschijnlijker dat de bacteriën de blaas binnenkomen en daar blijven en zich vermenigvuldigen.

Trauma van de urinebuizen

Seks kan verwondingen aan de urinebuis veroorzaken, daar deze zich heel dicht bij de vagina bevindt. De repetitieve bewegingen die betrokken zijn bij seks kunnen de urinewegen van de vrouw verzwakken. Daardoor maakt seks de toegang van uitwendige bacteriën gemakkelijker.

Preventie van cystitis na seks

Water drinken om cystitis te voorkomen

Hoewel het dus duidelijk is dat seks bij vrouwen tot cystitis kan leiden, betekent dit niet dat je bang hoeft te zijn. Het is uiteraard ook niet nodig om helemaal te stoppen met seks uit angst voor een urineweginfectie. Als je voorzichtig bent, verklein je de kans op het krijgen van cystitis na seks al enorm.

  • De beste tip om cystitis na seks te helpen voorkomen is om je blaas onmiddellijk na geslachtsgemeenschap te legen.
  • Leeg indien mogelijk ook je blaas vóór de seks, omdat dit ook de afweer van het lichaam verhoogt.

Deze eenvoudige handeling voert de bacteriën die mogelijk de urinebuis en de blaas zijn binnengekomen naar buiten. Over het algemeen voorkomt dit dus de bacteriële kolonisatie in het urinestelsel.

Deze eenvoudige tip moet hand in hand gaan met een goede hydratatie. Het drinken van de juiste hoeveelheid water stimuleert namelijk de urineproductie en vergemakkelijkt het plassen gedurende de dag.

Het drinken van voldoende water zorgt voor optimale hydratatie en helpt het risico op cystitis te verminderen. De dagelijkse hoeveelheid water varieert echter van persoon tot persoon.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.