De oorzaken van afscheiding tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen veranderingen in je lichaam voor verrassingen zorgen en zorgen veroorzaken. Het is daarom beter om voorbereid te zijn en te weten wat je kunt verwachten.
De oorzaken van afscheiding tijdens de zwangerschap
Sergio Alonso Castrillejo

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Vanaf het moment dat een vrouw zwanger wordt, begint haar lichaam grote veranderingen te ondergaan. Een van de eerste die je misschien opmerkt, is meer afscheiding tijdens de zwangerschap.

Dit is echter normaal en duidt over het algemeen niet op een probleem. De oorzaken kunnen variëren en kunnen in een aantal gevallen op een of andere complicatie wijzen.

Leukorroe, ook bekend als verhoogde vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap, is een dik, wit tot helder, melkachtig baarmoederhalsslijm dat pas twee weken na de bevruchting van de eicel begint te verschijnen. Placentale hormonen produceren deze vloeistof om de baarmoederhals te beschermen.

Met het verstrijken van de weken neemt de afscheiding tijdens de zwangerschap toe en wordt deze in de laatste weken voor de bevalling meer merkbaar. Dit komt omdat de baby met zijn hoofd begint te drukken, waardoor de baarmoederhalsvloeistoffen worden ingedrukt.

Wanneer moet je je zorgen over afscheiding tijdens de zwangerschap maken?

Wanneer de vaginale vloeistof tijdens de zwangerschap andere kenmerken heeft, dan kan dit aan een probleem te wijten zijn. In deze gevallen dien je altijd de gynaecoloog te raadplegen.

Vaginale infectie

Uitvergroting vaginale schimmel

Candidiasis of een schimmelinfectie is een veelvoorkomende infectie bij vrouwen, veroorzaakt door een onbalans van de vaginale microbiota. Vaginale infecties komen vaak tijdens de zwangerschap voor, vooral na het tweede trimester.

Wanneer ze zich voordoen, dan is de afscheiding groenachtig of geel, heeft een sterke geur en kan deze met irritatie en jeuk gepaard gaan. Het kan ook als je plast of seks hebt een brandend gevoel geven.

Een vaginale infectie of candidiasis wordt door een onbalans in de pH-waarde van het slijmvlies veroorzaakt, wat de ontwikkeling van de schimmel Candida (een soort gist) bevordert. Ook de hoge suikerniveaus in normale vaginale vloeistoffen creëren een omgeving die voor de schimmel bevorderlijk is.

Hoewel een vaginale infectie geen gevaar oplevert, raden we je aan om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan om de behandeling te starten. Als je het niet behandelt, dan kun je de infectie tijdens de bevalling aan de baby doorgeven.

Tijdens de zwangerschap worden meestal crèmes en zetpillen gebruikt, omdat wetenschappers niet zeker van de effecten van orale medicatie op de foetus zijn. Om vaginale infecties te voorkomen, beveelt de American Pregnancy Association enkele tips aan:

  • Draag los katoenen ondergoed.
  • Baden met neutrale en essentievrije zeep.
  • Droog je geslachtsdelen op lage temperatuur met een föhn.
  • Veeg van voren naar achteren nadat je naar het toilet bent geweest.
  • Hou na het zwemmen geen nat badpak aan.
  • Neem na het sporten een douche, droog jezelf goed af en trek schone kleding aan.
  • Gebruik geen douches of vaginale sprays.
  • Eet yoghurt met probiotica en verminder je suikerinname.

Bacteriële vaginose en afscheiding tijdens de zwangerschap

Dit gebeurt wanneer de populatie bacteriën in de vagina tot een hoger dan normaal niveau toeneemt. De exacte oorzaak van bacteriële vaginose is onbekend, maar er wordt aangenomen dat het door geslachtsgemeenschap kan worden veroorzaakt. Hoewel niet erg gebruikelijk, lijdt ongeveer 10% van de vrouwen eraan.

Bacteriële vaginose heeft niet altijd symptomen, maar soms produceert het een grijsachtige, naar vis ruikende vloeistof. Over het algemeen doen artsen verschillende tests tijdens de zwangerschap om te bepalen of je een bacteriële vaginose hebt.

Deze infectie kan vroeggeboorten en zelfs miskramen veroorzaken. Artsen behandelen een bacteriële vaginose meestal met orale antibiotica of met crème-antibiotica.

Seksueel overdraagbare aandoeningen

Vrouw met afscheiding tijdens de zwangerschap

Seksueel overdraagbare aandoeningen veroorzaken afscheidingen die de gezondheid van de vrouw en de baby in gevaar kunnen brengen. Als je een seksueel overdraagbare aandoening hebt, zoals gonorroe, chlamydia, syfilis of trichomoniasis, dan wordt er ook vaginaal vocht geproduceerd.

In deze gevallen zijn ze meestal gelig of groenachtig en hebben ze een sterke geur. Deze ziekten kunnen vroeggeboorte en miskraam veroorzaken en kunnen tijdens de bevalling ook op de baby worden overgedragen, soms met ernstige gevolgen voor de gezondheid.

Placenta praevia

Wanneer de placenta tijdens de laatste paar weken van de zwangerschap de baarmoederhals in de onderste baarmoeder blokkeert in plaats van naar de baarmoeder te gaan, dan treedt er wat bekend staat als placenta previa op (Spaanse link).

Deze aandoening kan tijdens de zwangerschap en bij de bevalling abnormale bloedingen veroorzaken. Een placenta praevia wordt meestal door routinematige echografieën vanaf 20 weken zwangerschap gedetecteerd.

Over het algemeen moeten vrouwen met placenta praevia de zwangerschap in bed voortzetten en vaker dan normaal gecontroleerd worden. In extreme gevallen kan het nodig zijn om in het ziekenhuis te rusten of een vroege bevalling door een keizersnede te ondergaan.

Hoe de afscheiding tijdens de zwangerschap te beheren?

Close-up van een zwangere buik

Een goede genitale hygiëne is vanaf het begin van de zwangerschap erg belangrijk. In normale gevallen van leukorroe is er niet veel dat je kunt doen om dit te voorkomen. We raden je echter aan om meer zorg aan je genitale hygiëne te besteden om andere complicaties te voorkomen.

  • Houd je genitale gebied schoon en droog
  • Altijd van voren naar achteren afvegen.
  • Gebruik katoenen ondergoed.

Tenslotte moet je je arts zo snel mogelijk op de hoogte brengen als je tijdens de zwangerschap veranderingen in de hoeveelheid, de kleur en de geur van de afscheiding opmerkt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.