De nutritionele eigenschappen van sorghum

Vandaag zul je de nutritionele eigenschappen van sorghum ontdekken, een glutenvrij graan dat je in je recepten kunt opnemen. Leer er alles over in dit artikel!
De nutritionele eigenschappen van sorghum
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vandaag willen we je vertellen over de nutritionele eigenschappen van sorghum, ook wel sorgo genoemd, We zullen je ook vertellen hoe je het in de keuken kunt gebruiken.

Sorghum is een graan dat geschikt is voor directe menselijke consumptie of voor de productie van alcoholische dranken. Het is ook populair als veevoer, omdat het een hoge voedingsdichtheid heeft.

Het is belangrijk op te merken dat sorghum in de meeste westerse landen zeldzaam is als we het hebben over voeding voor de mens. Je kunt het echter in je voordeel gebruiken, omdat het een voedingsmiddel is met een hoog gehalte aan complexe koolhydraten en vezels.

De nutritionele eigenschappen van sorghum

Zoals we al zeiden bevat sorghum een groot aantal koolhydraten. Om meer specifiek te zijn, het bevat 72 gram per 100 gram granen. Energetisch gezien levert het 329 kilocalorieën op en de aanwezigheid van eiwitten bedraagt 10,6 gram. Vetten zijn minder significant, omdat het slechts 3,4 gram vetten per 100 gram bevatten.

Onder de micronutriënten valt vitamine B3 op, met 3,7 milligram, en vitamine B9 met 20 milligram. Het bevat slechts 2 gram natrium, dus het is ook geschikt voor mensen met hypertensieproblemen. Het bevat ook mineralen, zoals calcium, ijzer, kalium en fosfor.

De nutritionele eigenschappen van sorghum

De voordelen van sorghum

Dankzij de nutritionele eigenschappen van sorghum is het gunstig voor het lichaam. We zullen je meer over die voordelen vertellen en de positie van de wetenschap in dit opzicht.

Vermindert risico op verstopping

Het is bewezen dat vezels (Engelse link) een belangrijke voedingsstof zijn voor het behoud van een gezonde spijsvertering. Vezels verminderen het risico op constipatie door de grootte van de fecale bolus en de beweeglijkheid van de darm te vergroten, waardoor de doorvoersnelheid wordt bevorderd.

Dit wordt geproduceerd door stimulatie van de mechanoreceptoren die zich in de wanden van het spijsverteringskanaal zitten. Ze sturen een zenuwsignaal dat intensere peristaltische bewegingen op gang brengt.

Regeling van de bloeddruk met sorghum

Een hoge natriumconsumptie is negatief voor het handhaven van een normale bloeddruk. De eigenschappen van kalium om de tegenovergestelde functie uit te oefenen, zijn echter interessant in termen van compensatie.

Volgens onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Cardiology (Engelse link) is dit mineraal eigenlijk een bloeddrukverlager. Het goede nieuws is dat sorghum aanzienlijke concentraties kalium bevat. Om deze reden kan het een goed idee zijn om het op te nemen in het dieet van mensen met een hartaandoening.

Verhoogde botdichtheid

Calcium is een van de elementen die de botdichtheid bepalen. Er zijn echter aanwijzingen (Engelse link) dat de assimilatie ervan op darmniveau veel groter is wanneer de vitamine D-spiegels voldoende zijn.

Hoe dan ook, een juiste opname van het mineraal in het dieet vermindert het risico op osteoporose aanzienlijk. Sorghum bevat calcium, dus de aanwezigheid van dit graan in het dieet wordt als positief beschouwd voor de gezondheid van de botten.

De contra-indicaties van sorghum

Sorghum bevat een stof, blauwzuur, die bij overmatige consumptie gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Om problemen te voorkomen, moet je de bladeren en de stengel vermijden, omdat hier de hoogste concentratie van de giftige stof wordt aangetroffen.

Het is ook een goed idee om het 45 minuten te koken om de resterende substantie te inactiveren. Anders kunnen er problemen optreden zoals hoofdpijn.

Houd er ook rekening mee dat er mensen zijn die allergisch zijn voor deze voeding. In dit geval moet je het niet in je dieet opnemen, vanwege de reactie die het veroorzaakt. Het kan namelijk leiden tot ernstige aandoeningen, zoals shock.

Hoe kun je sorghum gebruiken bij het koken?

Sorghum wordt gebruikt bij het koken zoals elk ander graan. De beste manier is om het met water te koken, zoals we al hebben vermeld, gedurende ten minste 45-60 minuten op middelhoog vuur.

Daarna kun je het bereiden als bijgerecht bij vlees, als toevoeging aan een saus of zelfs als onderdeel van een salade. Het is belangrijk om de kooktijd niet te overschrijden, zodat je geen kauwgomachtige textuur krijgt, wat onaangenaam kan zijn.

Hoe gebruik je deze graansoort in de keuken

Sorghum is een glutenvrij alternatief

Sorghum is een graan dat de functie kan vervullen van veel andere granen die deel uitmaken van je normale dieet. Het heeft het voordeel dat het geen gluten bevat, dus het is geschikt voor mensen met coeliakie en mensen met een gluten-intolerantie. Er moeten echter bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen bij het koken, om de toxiciteit ervan te voorkomen.

Het is een uitstekende optie om je vezelinname aan te vullen en ook de inname van complexe koolhydraten met een lage glycemische waarde te garanderen. Het combineert goed met sauzen en is een fantastische garnering.

Dus, nu je de nutritionele eigenschappen van sorghum kent, waar wacht je nog op? Probeer het eens!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16
  • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135.
  • Goltzman D, Mannstadt M, Marcocci C. Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Front Horm Res. 2018;50:1-13.
  • Quiroga, Patricia N., and Valentina Olmos. “Revisión de la toxicocinética y la toxicodinamia del ácido cianhídrico y los cianuros.” Acta toxicológica argentina 17.1 (2009): 20-32.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.