De gezondheidsvoordelen van geconjugeerde linolzuren

Talrijke studies bij dieren en bij mensen tonen aan dat geconjugeerde linolzuren lichaamsvet kunnen helpen verminderen. Lees meer in dit artikel!
De gezondheidsvoordelen van geconjugeerde linolzuren

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Geconjugeerde linolzuren zijn licht gemodificeerde vetzuren. Deze eigenschap biedt een reeks gezondheidsvoordelen voor het lichaam, vooral als het gaat om de regulering van de eetlust.

Desondanks zijn er veel claims over voedingseigenschappen die nog niet volledig zijn aangetoond. Een adequate beoordeling van hun veiligheid voor consumenten is dus nog steeds noodzakelijk. Anders zou het na verloop van tijd tot ongewenste bijwerkingen kunnen leiden. In dit artikel zullen we dit eens nader gaan bekijken.

De gezondheidsvoordelen van geconjugeerde linolzuren

De gezondheidsvoordelen van geconjugeerde linolzuren

De belangstelling die geconjugeerde linolzuren de afgelopen jaren hebben opgewekt, is te danken aan hun gezondheidseigenschappen. Over het algemeen zouden ze cardiovasculaire problemen helpen verbeteren en ze zijn ook anticarcinogeen. Andere gezondheidseigenschappen die aan deze verbindingen worden toegeschreven, zijn de volgende:

  • Ze kunnen de reactie van het immuunsysteem moduleren.
  • Geconjugeerde linolzuren zijn ook antidiabetica.
  • Ze verbeteren ook de botmineralisatie.
  • Tot slot kunnen ze mogelijk lichaamsvet verminderen.

Laten we de effecten van geconjugeerde linolzuren eens nader bekijken.

Geconjugeerde linolzuren kunnen diabetes helpen voorkomen

Wat betreft hun effect op diabetes, hebben verschillende onderzoeken (link in het Spaans) bij dieren aangetoond dat geconjugeerd linolzuur een werking heeft die lijkt op bepaalde medicijnen die bij deze ziekte goed werken.

Klinische onderzoeken bij patiënten met diabetes type 2 die geconjugeerd linolzuur gebruikten, lieten ook zien dat deze stof leidt tot een significante afname van bloedsuikerwaarden in nuchtere toestand, leptine, body-mass index en gewicht.

Anti-vetzucht effect

Iemand met overgewicht

Er zijn momenteel veel onderzoeken gaande bij dieren en bij mensen die aantonen dat geconjugeerd linolzuur lichaamsvet vermindert. Deze gewichtsvermindering opent de mogelijke commerciële exploitatie van dit vetzuur als een nuttig product bij de preventie en behandeling van obesitas.

Het effect bij de mens levert echter een reeks controverses op. Dit komt omdat er geen significante veranderingen in lichaamsvet optraden bij toediening aan mensen zonder gewichtsproblemen.

De werking van geconjugeerde linolzuren op de hoeveelheid lichaamsvet lijkt te worden verklaard door een wijziging van de energiebalans. Het is mogelijk dat deze zuren de voedselinname verminderen, het energieverbruik verhogen en zelfs beide verschijnselen tegelijkertijd kunnen veroorzaken.

Versterking van het immuunsysteem

Dit is een van de meest recent ontdekte gezondheidsvoordelen. Er zijn echter  nog steeds niet genoeg onderzoeken (link in het Spaans) om dit te ondersteunen. Onderzoekers merkten echter op dat deze stof bepaalde immunoglobulinen verhoogt.

Dit zijn de cellen die vreemde stoffen of antigenen herkennen. Deze resultaten lieten ons een glimp opvangen van het nut van dit vetzuur bij de preventie en behandeling van bepaalde voedselallergieën.

Anticarcinogeen

Deze eigenschap is misschien wel het meest bestudeerd door onderzoekers. Ze voeren niet alleen experimentele onderzoeken uit bij dieren, maar ook bij mensen.

De verkregen resultaten met betrekking tot de preventie van borstkanker zijn superieur als we geconjugeerd linolzuur vergelijken met andere soortgelijke verbindingen. Dit betekent dat het effectief kan zijn bij het helpen voorkomen van borstkanker.

Globaal gezien zouden het antioxiderende effect, de toename van de immuunrespons, de remming van angiogenese en metastase, samen met de toename van apoptose (celdood), de mechanismen van dit anticarcinogene effect kunnen zijn.

Gezondheidseigenschappen van geconjugeerde linolzuren voor botmineralisatie

De iegenschappen van CLA worden nog onderzocht

Tot slot zijn er ook onderzoeken die de mogelijke rol van deze stof bij de preventie van sarcopenie en osteoporose aantonen.

Als menselijke studies de voorlopige resultaten van testen op dieren bevestigen, zal geconjugeerd linolzuur over het algemeen zeker populairder worden. Er zijn echter nog meer studies bij mensen nodig voordat wetenschappers deze voordelen kunnen bevestigen.

Conclusie

Geconjugeerd linolzuur is een stof die het lichaam veel gezondheidsvoordelen biedt. Zoals we eerder al zeiden, worden veel van de eigenschappen echter nog steeds onderzocht.

Je moet daarom onthouden dat je geen geconjugeerde linolzuren mag gebruiken als vervanging voor een behandeling die door een arts is vastgesteld. Bespreek het dus met je apotheker of arts voordat je met een behandeling begint. Verkeerd gebruik kan namelijk tot ernstige gevolgen leiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hartigh LJ., Conjugated linoleic acid effects on cáncer, obesity and aterosclerosis: a review of pre clinical and human trials with current perspectives. Nutrients, 2019.
  • Kanter JE., Goodspeed L., Wang S., Kramer F., et al., 10,12 conjugated linoleic acid driven weight los is protective against aterosclerosis in mice and is associated with alternative macrophage enrichment in perivascular adipose tissue. Nutrients, 2018.
  • Kadirareddy RH., Ghanta Vemuri S., Devi Palempalli UM., Probiotic conjugated linoleic acid mediated apoptosis in breast cáncer cells by downregulation of NFkB. Asian Pac J Cancer Prev, 2016. 17 (7): 3395-403.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.