De effecten van aceclofenac

Aceclofenac is een niet-steroïde ontstekingsremmer (NSAID) die voornamelijk wordt gebruikt voor de behandeling van pijn veroorzaakt door reumatoïde artritis, osteoartritis en wervelontsteking.
De effecten van aceclofenac

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Aceclofenac is een niet-steroïde ontstekingsremmer, of NSAID, veel gebruikt voor pijn en ontsteking geassocieerd met reumatische aandoeningen. Het heeft pijnstillende, ontstekingsremmende en anti-reumatische effecten. We zullen in dit artikel de effecten van aceclofenac bekijken.

Chemisch gezien is het een azijnzuurderivaat. Het heeft een vergelijkbare structuur als een andere pijnstiller, diclofenac. Artsen schrijven dit medicijn voor in gevallen waarin een patiënt behandeling nodig heeft voor ontstekingsreacties en pijnlijke aandoeningen zoals:

  • lage rugpijn
  • kiespijn
  • gewrichtspijn

Artsen schrijven het ook voor om chronische pijn en ontsteking te behandelen die gepaard gaan met chronische gewrichtsprocessen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere:

  • artrose
  • reumatoïde artritis
  • wervelontsteking

Wat is reumatoïde artritis?

Pijnlijke knie

Reumatoïde artritis is een chronische inflammatoire auto-immuunziekte. Deze ziekte treft meerdere gewrichten en heeft verschillende algemene en niet-specifieke symptomen.

Als je deze aandoening niet goed wordt behandeld, dan kan dit aanzienlijke fysieke beperkingen veroorzaken, waardoor de kwaliteit van leven van de patiënt aanzienlijk verslechteren kan.

Wat betreft de symptomen manifesteert reumatoïde artritis zich meestal met pijn en stijfheid, en ook moeite met het bewegen van verschillende kleine en grote gewrichten.

Algemene symptomen, die soms voorafgaan aan problemen met de gewrichten en de neiging hebben om tijdens de progressie van de ziekte aan te houden, omvatten onder andere:

  • vermoeidheid
  • lichte koorts
  • zich ziek voelen
  • gebrek aan eetlust
  • gewichtsverlies

Het meest voorkomende symptoom is echter ochtendstijfheid, vooral in de voeten en handen. De triggers van reumatoïde artritis zijn nog onbekend. Zoals we hierboven al vermeldden, weten we echter dat het een auto-immuunziekte is en dat andere oorzaken en genetische en niet-genetische factoren tot de manifestatie ervan leiden.

Artrose

Artsen bevelen aceclofenac ook voor deze aandoening aan. Artrose is namelijk een andere reumatische aandoening die het  gewrichtskraakbeen beschadigt.

De gewrichten bevatten een vloeistof bekend als gewrichtsvloeistof dat door het gewrichtsmembraan geproduceerd wordt. De uiteinden van de botten die samenkomen om een gewricht te vormen, zijn met gewrichtskraakbeen bedekt.

Wanneer dit kraakbeen schade ondervindt, dan veroorzaakt het pijn, stijfheid en functionele beperkingen. Het is daarom belangrijk om deze ziekte van artritis te onderscheiden. De laatste ontwikkelt zich als gevolg van gewrichtsontsteking en niet door kraakbeenslijtage.

Aangezien ze echter beide pijn veroorzaken, is aceclofenac effectief voor de behandeling van de symptomen die ze beide veroorzaken en het wordt dan ook vaak voorgeschreven.

Ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew is een andere reumatische ziekte die ontsteking van de wervelkolom en sacro-iliacale gewrichten veroorzaakt. Hoewel de exacte oorzaak van deze aandoening onbekend is, hebben sommige deskundigen deze in specifieke gevallen aan genetische erfelijkheid gekoppeld.

Het manifesteert zich meestal in de adolescentie of jonge volwassenheid en de incidentie is hoger bij mannen. Vrouwen kunnen daarentegen een mildere vorm van de ziekte vertonen, waardoor het moeilijker te diagnosticeren is.

Meestal manifesteert het zich met perioden van lage rugpijn die de hele wervelkolom en perifere gewrichten kunnen beïnvloeden, waardoor diverse klachten worden veroorzaakt zoals:

  • pijn in de wervelkolom
  • stijfheid van de wervelkolom
  • verlies van mobiliteit
  • progressieve gewrichtsmisvorming

De effecten van aceclofenac

Effecten van Aceclofenac

De ontstekingsremmende effecten van aceclofenac kunnen het gevolg zijn van remming van de prostaglandinesynthese door de remming van het cyclo-oxygenase-enzym.

Prostaglandinen zijn eiwitstructuren die een rol spelen in veel lichamelijke processen, zoals pijnsensatie. Door de synthese ervan te remmen neemt het pijngevoel vervolgens af.

Aceclofenac heeft ook een koortsverlagend effect, dat mogelijk het gevolg is van perifere vaatverwijding veroorzaakt door een centrale actie op de hypothalamus. Er zijn ook andere effecten veroorzaakt door remming van prostaglandinesynthese:

  • verminderde bescherming van het maagslijmvlies. Hierdoor kan aceclofenac maagzweren veroorzaken.
  • verminderde nierfunctie.
  • remming van bloedplaatjesaggregatie.

Conclusie

Aceclofenac is een niet-steroïde ontstekingsremmer (NSAID) die voornamelijk voor de behandeling van pijn veroorzaakt door reumatoïde artritis, osteoartritis en wervelontsteking wordt gebruikt.

Net als andere geneesmiddelen heeft het echter een aantal bijwerkingen die onder controle moeten worden gehouden, zoals gastro-intestinale stoornissen en incidentele duizeligheid. Je moet daarom met je arts of apotheker overleggen als je vragen over dit medicijn hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chandrasekharan, N. V. (2011). Aceclofenac. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.61154-7
  • Brogden, R. N., & Wiseman, L. R. (1996). Aceclofenac : A Review of its Pharmacodynamic Properties and Therapeutic Potential in the Treatment of Rheumatic Disorders and in Pain Management. Drugs Drugs.
  • Legrand, E. (2004). Aceclofenac in the management of inflammatory pain. Expert Opinion on Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1517/14656566.5.6.1347

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.