De biologische kenmerken van cytokinen

Cytokinen zijn speciale eiwitten van het menselijk immuunsysteem. Deze stoffen communiceren tussen cellen om bepaalde functies uit te voeren.
De biologische kenmerken van cytokinen

Laatste update: 25 april, 2022

Cytokinen zijn stoffen die cellen in staat stellen met elkaar te interageren. Zoals je misschien al weet, zijn levende wezens een complex geheel van organen, weefsels, en cellen. In feite zijn er veel verschillende in het menselijke lichaam en ze zijn allemaal zeer gespecialiseerd. Vooral zodat ze hun functies goed kunnen vervullen.

Niettemin zijn cytokinen eiwitten die gemaakt worden door cellen die betrokken zijn bij het immuunsysteem. Ze vormen een heterogene groep eiwitten met verschillende functies.

Cytokinen worden door cellen uitgescheiden en oefenen hun werking uit op andere cellen. Zo fungeren ze als mediatoren en brengen ze verschillende cellulaire reacties op gang. Het artikel van vandaag legt je alles uit wat je over ze moet weten.

Hoe werken cytokinen?

De biologische kenmerken van cytokinen
Cytokinen zenden signalen tussen cellen in de vorm van eiwitten.

 

Zoals we hierboven vermeldden, zijn cytokinen eiwitten die door bepaalde cellen gemaakt worden. We zeiden ook dat ze interacties tussen de cellen van het immuunsysteem bemiddelen — lymfoïde en ontstekingscellen. Ze fungeren ook als mediatoren van hematopoietische cellen.

Wat deze eiwitten doen is binden aan receptoren die op celmembranen aanwezig zijn en een reeks intracellulaire reacties activeren. Het doel is om bepaalde genen te activeren. Hoofdzakelijk opdat de cel een reactie op die prikkel produceert.

De productie van cytokinen is van voorbijgaande aard. Dat wil zeggen dat ze maar korte tijd bestaan. Deze eiwitten kunnen op andere cellen inwerken, maar ook op de cel die ze vrijgaf.

Wat is hun functie?

Cytokinen bestaan uit verschillende soorten eiwitten die verschillend werken. Ze kunnen hun functie uitoefenen door de reactie van het immuunsysteem te stimuleren of te verminderen.

Allereerst helpen sommige van deze stoffen de cellen van het immuunsysteem zich te differentiëren in het ene of het andere type. Daarnaast stellen ze hen in staat te rijpen zoals het hoort om hun functie te vervullen.

Bovendien fungeren ze als een efficiënt communicatiesysteem tussen alle elementen van het immuunsysteem. Zo maken ze het bijvoorbeeld mogelijk dat B-cellen zich specialiseren als plasma cellen en antilichamen afscheiden. Antilichamen zijn de moleculen die ons in staat stellen infecties te bestrijden.

Verder regelen cytokinen de hematopoietische processen die zich in het beenmerg afspelen. Deze processen bestaan uit de vorming van de verschillende celtypes die het bloed vormen. Bijvoorbeeld rode bloedcellen en witte bloedcellen.

Ook zijn deze eiwitten van vitaal belang om ontstekingsprocessen te laten plaatsvinden. Ontsteking is een verdedigingsmechanisme van het lichaam tegen elke agressie. Zo stimuleren cytokinen ook de wondgenezing.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Immunonutritie en het immuunsysteem stimuleren

Hoe nuttig zijn cytokinen als behandeling?

Celreceptoren
Cytokinen binden zich aan celreceptoren om reacties op te wekken.

Onderzoekers ontdekten onlangs dat ze cytokinen in hun laboratoria kunnen maken. In feite kunnen ze er het immuunsysteem mee stimuleren en het lichaam helpen bepaalde ziekten te bestrijden. Kanker en infecties, bijvoorbeeld.

De ontwikkeling van geneesmiddelen op basis van cytokinen is wat ingewikkeld, maar leidt tot uitstekende resultaten. Sommige artsen gebruiken cytokinen om sommige gevallen van bloedarmoede en virale infecties zoals hepatitis te behandelen.

Feit is dat deze stoffen belangrijk zijn voor ons lichaam, zowel voor de celontwikkeling als voor de goede werking van het immuunsysteem.

Tenslotte zijn de meeste wetenschappers ervan overtuigd (Engelse link) dat cytokinen een basispijler zullen worden van de behandeling van ziekten als kanker of HIV. Juist daarom vormt de studie ervan een mijlpaal voor de toekomstige generaties geneeskunde.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.