Cutane candidiasis: vijf behandelingen

Cutane candidiasis is een infectie die lelijke veranderingen op verschillende delen van je huid kan veroorzaken. Ontdek wat het veroorzaakt en een paar manieren om het te behandelen.
Cutane candidiasis: vijf behandelingen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Cutane candidiasis is een soort infectie die ontstaat wanneer Candida albicans, een schimmel, zich op je huid huisvest. Deze micro-organismen zijn meestal aanwezig op je huid zonder veel problemen te veroorzaken.

In het begin is het ongemak vaak wel draaglijk en veroorzaakt het meestal geen grote problemen. Desondanks is het essentieel om het te behandelen, omdat de infectie zich kan en zal verspreiden naar andere delen van het lichaam en daardoor complexer wordt. Dus wat moet je doen om het tegen te gaan?

Wat informatie over candidiasis

Het geslacht Candida, ‘moeder’ van veel gistsoorten, kan potentieel schadelijk zijn voor het lichaam. Hoewel het normaal is om het in ons lichaam te hebben, vermenigvuldigen sommige strengen zich overmatig en leiden vervolgens tot infecties. Wanneer het zich in de huid nestelt, leidt dit vaak tot cutane candidiasis.

Deze aandoening kan zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van de evolutie en de reactie van jouw immuunsysteem. In het algemeen kan het openbaren in de vorm van:

  • huiduitslag of blaren
  • rode of paarsachtige vlekken
  • witte en schilferige plekken op de getroffen gebieden
  • het loslaten van droge, schilferige huidcellen
  • scheurtjes in de huid en bloedingen
  • een brandend of pijnlijk gevoel
  • puistachtige pukkels gevuld met pus

Vijf behandelingen voor cutane candidiasis

De meeste behandelingen voor deze aandoening bestaan voornamelijk uit de plaatselijke toediening van schimmelwerende middelen. Deze zijn verkrijgbaar in de vorm van talkpoeder, crèmes of lotions. Soms worden echter ook orale medicijnen voorgeschreven. Om de behandeling aan te vullen is het essentieel om een aantal dingen in gedachten te houden.

1. Trek natte kleding zo snel mogelijk uit als je last hebt van cutane candidiasis

Een vrouw die zweet

De luchtvochtigheid, samen met de warme omgeving van je lichaam, creëren allebei een perfecte omgeving voor schimmels om zich behaaglijk te voelen en zich te vermenigvuldigen.

Badpakken en zweterige trainingskleding zijn bijzonder ongunstig voor mensen met cutane candidiasis. Vermijd daarom om deze kleding te lang aan te houden na je lichaamsbeweging.

Ze creëren namelijk een omgeving die zeer bevorderlijk is voor de groei van schimmels. Je symptomen kunnen daarom verergeren als je natte kleding te lang aanhoudt.

2. Draag losse kleding van katoen

Het soort kleding dat je draagt kan aanzienlijk bijdragen aan het verlichten van je symptomen als het gaat om deze huidinfectie. Hoewel het misschien onbelangrijk lijkt, minimaliseert het dragen van losse katoenen kleding de ophoping van zweet en blokkeert zo de groei van Candida.

3. Vermijd geparfumeerde zeep

Het aanbrengen van zeep en andere geparfumeerde producten kan de natuurlijke pH van je huid veranderen. Dit verergert de symptomen van cutane candidiasis. Om verdere uitbraken van deze infectie te voorkomen, moet je dus alleen neutrale, organische zepen gebruiken.

4. Verminder je suikerconsumptie

Verminder je suikerconsumptie

Wat heeft suikerconsumptie te maken met cutane candidiasis? Nou, eigenlijk heel veel. Hoewel de meeste mensen het niet weten, kunnen hoge bloedsuikerspiegels de weerstand van Candida tegen schimmelwerende middelen verhogen. Daarnaast voedt deze schimmel zich met suikers.

Als je suikerhoudende producten consumeert, stijgt je glucosespiegel en kan je vatbaarheid voor infecties toenemen. Beperk daarom je suikerconsumptie zoveel als je kunt en neem gewoonten aan die de glucosegehalte in je lichaam stabiliseren. Dit is mogelijk met regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet, rijk aan fruit en groenten.

5. Voeg probiotica aan je dieet toe

De inname van probiotica is een van de beste manieren om Candida en andere micro-organismen tegen te gaan. Deze levende organismen hebben namelijk het vermogen om je afweer te vergroten door ziekteverwekkers op afstand te houden.

Er is zelfs onderzoek gedaan dat suggereert dat probiotica en andere gefermenteerde producten even effectief of misschien zelfs effectiever kunnen zijn dan conventionele schimmelwerende middelen. Wat nog beter is, is dat de meeste van deze producten, zoals yoghurt (maar dan wel echte zuivere yoghurt), veilig te gebruiken zijn en geen bijwerkingen hebben.

Wanneer moet je medische hulp zoeken voor cutane candidiasis?

Wanneer naar de dokter met cutane candidiasis

Als het de eerste keer is dat je cutane candidiasis ontwikkelt, kun je het beste je arts raadplegen om de diagnose te bevestigen. Soms zijn de symptomen vergelijkbaar met die van andere aandoeningen die meer aandacht vereisen. Om deze reden kunnen enkele aanvullende tests nodig zijn.

De meeste gevallen van candidiasis zijn mild en gemakkelijk te genezen in een korte tijd. Het is echter altijd raadzaam om deze gevallen te behandelen om snellere verlichting te krijgen. Je arts kan schimmelwerende medicijnen of andere medicijnen voorschrijven om symptomen te verlichten.

Zoek ook medische hulp als je symptomen na 7 tot 14 dagen niet verbeteren of als ze ondanks behandeling verergeren. Tijdig aandacht aan je probleem schenken is hier van cruciaal belang om de ontwikkeling van ernstigere problemen te voorkomen.

Aarzel niet om alle bovenstaande aanbevelingen te implementeren. Als je denkt dat je mogelijk cutane candidiasis hebt en een verzwakt immuunsysteem hebt, ga dan zo snel mogelijk naar een arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mandal, S. M., Mahata, D., Migliolo, L., Parekh, A., Addy, P. S., Mandal, M., & Basak, A. (2014). Glucose directly promotes antifungal resistance in the fungal pathogen, Candida spp. Journal of Biological Chemistry. https://doi.org/10.1074/jbc.C114.571778
  • Rodaki, A., Bohovych, I. M., Enjalbert, B., Young, T., Odds, F. C., Gow, N. A. R., & Brown, A. J. P. (2009). Glucose Promotes Stress Resistance in the Fungal Pathogen Candida albicans. Molecular Biology of the Cell. https://doi.org/10.1091/mbc.E09-01-0002
  • Hatakka, K., Ahola, A. J., Yli-Knuuttila, H., Richardson, M., Poussa, T., Meurman, J. H., & Korpela, R. (2007). Probiotics reduce the prevalence of oral Candida in the elderly a randomized controlled trial. Journal of Dental Research. https://doi.org/10.1177/154405910708600204
  • Mendonça, F. H. B. P., dos Santos, S. S. F., de Faria, I. da S., Gonçalves e Silva, C. R., Jorge, A. O. C., & Leão, M. V. P. (2012). Effects of probiotic bacteria on Candida presence and IgA anti-Candida in the oral cavity of elderly. Brazilian Dental Journal. https://doi.org/10.1590/S0103-64402012000500011
  • Kashem, S. W., & Kaplan, D. H. (2016). Skin Immunity to Candida albicans. Trends in Immunology. https://doi.org/10.1016/j.it.2016.04.007

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.