Kan constipatie gewichtstoename veroorzaken?

Kan constipatie gewichtstoename veroorzaken?

Laatste update: 08 oktober, 2018

Het is vast en zeker wel meer dan eens voorgekomen dat je in de spiegel keek en zag dat je buik wat aanweziger was dan normaal, met name op dagen wanneer je last hebt van constipatie of een opgeblazen gevoel. Je gaat op de weegschaal staan en ziet dat je een paar kilo’s zwaarder bent. Hoe is dit mogelijk? Kan constipatie gewichtstoename veroorzaken?

In dit artikel zullen we dit onderwerp bespreken. We zijn er zeker van dat we je kunnen helpen dit alsmaar terugkerende probleem op te lossen. Kan constipatie gewichtstoename veroorzaken?

Kan constipatie gewichtstoename veroorzaken?

Buikpijn

De vraag op ‘kan constipatie gewichtstoename veroorzaken’ is dus nee. Toch gaan we elk aspect rondom deze vraag behandelen, zodat ook begrijpelijk wordt waarom het antwoord ‘nee’ is.

We beginnen met een voorbeeld. Je bent nu al een week niet in staat regelmatig naar de wc te gaan. Oftewel: je hebt last van constipatieproblemen. Je kunt merken dat je kleding een tikkeltje strakker zit rond je middel. En ook de weegschaal geeft aan dat je wat meer weegt. Wat heeft deze extra kilo’s dan wel veroorzaakt?

Ophoping van elementen in de darmen

De gewichtstoename wordt niet veroorzaakt door een toename van vet, maar door de elementen die opgehoopt zijn in je darmen, die je eigenlijk al had moeten ontlasten.

Afval van voedsel is wat de ontsteking veroorzaakt. Gifstoffen die ook vochtretentie stimuleren.Gewichtstoename door constipatie is wat je denkt te voelen, maar het is niet de realiteit. Zodra je darmkanaal weer hersteld is, zullen ook die extra kilo’s op de weegschaal verdwijnen.

Hoewel het inderdaad zo is dat je buik er opgeblazen uitziet, komt dit niet door vet of spieren, maar juist door de zwelling die veroorzaakt wordt door de opeengehoopte fecale materie. Constipatie zorgt niet voor gewichtstoename, zoals je misschien wel zou denken.

Daarom ziet je algehele figuur er ook niet anders uit en hoef je geen nieuwe kleding te kopen. Het is echter wel belangrijk te weten dat constipatie alles behalve gezond is en dat die extra kilo’s in de vorm van opeengehoopte fecale materie ernstige problemen kunnen veroorzaken.

Regelmatig naar het toilet gaan

Regelmatig naar het toilet gaan en de darmen schoon houden speelt ook een belangrijke rol bij de zorg voor je algemene gezondheid. Hierdoor ben je namelijk beter in staat je lichaam te zuiveren en gifstoffen en schadelijke elementen, die aandoeningen als bijvoorbeeld vochtretentie stimuleren, uit het lichaam te verwijderen.

Wanneer je dus op dieet bent om wat extra kilootjes kwijt te raken, is het belangrijk dat je niet vergeet voldoende vezels, vocht, fruit en groenten in je dieet op te nemen, die niet alleen gewichtsverlies zullen bevorderen, maar ook constipatie zullen helpen voorkomen. Een normale stoelgang is een belangrijk deel van je gezondheid.

Als je last hebt van ernstige constipatie, dan zou je in zeer korte tijd zo maar eens één tot twee kilo aan kunnen komen. Op de weegschaal ben je zwaarder, maar nogmaals, dit is geen echte gewichtstoename. Zodra je dit probleem reguleert, zal ook het extra gewicht verdwijnen.

Deskundigen stellen dat bewijs van gewichtstoename te maken heeft met je body mass index. Let op de omvang van je armen, taille… Soms is het zo dat je een paar dagen of weken slechter eet. Te veel suiker, te weinig vezels en weinig water.

Als gevolg reageert je lichaam hierop door vocht te produceren om het overschot aan fecale materie te elimineren, waardoor je er opgeblazen uitziet. Het is echter geen vet. Dit zijn processen die slecht enkele dagen duren als je betere eetgewoontes aanneemt en ervoor zorgt dat je meer vocht binnenkrijgt.

Hoe kun je constipatie effectief tegengaan?

Wortelsap

Allereerst moeten we vermelden dat vrouwen doorgaans vaker last hebben van constipatie en vochtretentie.

Sommige dagen zien we er voor onszelf dan ook erg slecht uit in de spiegel, we voelen ons opgeblazen… Door echter de juiste stappen te volgen, verzekeren we je dat je dit probleem kunt voorkomen.

Je hoeft alleen een paar gewoontes te veranderen en je te concentreren op wat belangrijk is om de stoelgang een handje te helpen.

Denk bijvoorbeeld aan momenten waarop stress en dagelijkse verplichtingen ervoor zorgen dat je alles sneller wilt doen en wanneer je dan naar het toilet moet, je ervoor kiest om dit te laten wachten tot later. Als je dit regelmatig doet, dan zal uiteindelijk je gezondheid hier de dupe van zijn.

Het belang van het ontbijt

Het ontbijt is de sleutel om constipatie tegen te gaan. Er bestaat een formule die nooit fout kan gaan en die je dan ook goed moet onthouden. Zorg ervoor dat je ontbijt een stuk fruit, haver en een warme drank bevat.

Maak bijvoorbeeld eens een bakje havermout met een paar stukjes kiwi en druiven. Daarna kun je bijvoorbeeld een kopje brandnetelthee drinken. Als je de thee langzaam drinkt met een beetje honing, dan kan het echt geweldig werken.

Smoothie van aloë vera en sinaasappel

Aloëveragel

De combinatie aloë vera en sinaasappel is een uitstekend middel om constipatie tegen te gaan. Let op hoe je de smoothie maakt:

Ingrediënten

  • 30 gram aloë vera (de transparante gel uit het blad van de plant)
  • 150 ml warm water
  • Een sinaasappel

Instructies

Breng het water aan de kook in een ketel of waterkoker. Zodra het kookt, voeg je de aloë vera toe. Laat het volledig in het water oplossen. Ondertussen pers je het sap uit de sinaasappel.

Tot slot meng je de warme aloë vera infusie met de sinaasappelsap en drink je de drank ’s ochtends op een lege maag. Heerlijk!

Regelmatige lichaamsbeweging

Het is zeer gezond om een half uurtje te gaan wandelen of te gaan zwemmen. Door actief te blijven, zullen je darmen naar behoren werken, wat nodig is om een goede stoelgang te bevorderen. Onthoud daarnaast dat je hiermee niet alleen constipatie tegengaat, maar ook goed zorgt voor je gezondheid.

Vroege en lichte avondmaal

Het is belangrijk om je maag ’s avonds niet overbodig vol te proppen. Wanneer je lichaam aan het eind van de dag nog veel en zwaar voedsel moet verteren, zullen je darmen trager worden en meer residu opslaan.

Het is voor het lichaam des te moeilijker om dit residu de volgende dag te verwijderen. Je kunt het beste minstens twee uur voor het slapengaan een lichte avondmaal eten.

Vezels, groenten en vocht

Het is dezelfde formule als altijd. Een dieet rijk aan verse groenten (rauw is zelfs nog beter), vezels en voldoende vocht zal helpen de stoelgang te bevorderen. Probeer ook rijke smoothies gebaseerd op bieten en wortel. Deze smoothies zijn niet alleen heerlijk, maar ook zeer effectief!

Kan constipatie gewichtstoename veroorzaken?

Kan constipatie gewichtstoename veroorzaken? Het antwoord is dus nee. Het gewicht zal weer weg gaan wanneer je lichaam zich leegt. We hopen dat je nu weer hoe je constipatie tegen kan gaan. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.