Battered-womansyndroom: hoe kun je hulp krijgen?

Veel mensen die ooit het slachtoffer waren van langdurige mishandeling worden getroffen door het battered-womansyndroom. Leer hoe je er mee om moet gaan en te genezen in dit artikel.
Battered-womansyndroom: hoe kun je hulp krijgen?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Battered-womansyndroom treft mensen die in het verleden te maken hebben gehad met langdurig lichamelijk of psychologisch geweld. Dit is een term bedacht door Lenore E. A. Walker in haar boek The Battered Woman Syndrome.

Haar boek behandelt alle lichamelijke symptomen en psychische gevolgen van misbruik in een relatie. Ook is er een speciaal hoofdstuk over situaties waarbij kinderen betrokken zijn.

Hoe identificeer je battered-womansyndroom?

Battered-womansyndroom heeft duidelijke kenmerken die iedereen moet kunnen identificeren. De reden hiervoor is heel simpel. Mensen die hieraan lijden, moeten zo snel mogelijk professionele hulp zoeken.

De symptomen zouden zich niet verder mogen ontwikkelen, omdat ze uiteindelijk de levenskwaliteit van het slachtoffer beïnvloeden. Deze symptomen omvatten onder andere:

  • Lichamelijke symptomen zoals:
    • slapeloosheid
    • gewichtsverlies
    • somatisering van emoties in de vorm van onder andere eczeem en migraine.
  • Psychologische symptomen zoals:
    • depressie
    • laag gevoel van eigenwaarde
    • schuldgevoelens
    • hopeloosheid
    • angst

Battered-womansyndroom kan zich uiten in verschillende lichamelijke en mentale manifestaties, zoals:

  • slapeloosheid
  • gewichtsverlies
  • depressie

Dit zijn slechts enkele van de symptomen die een persoon met battered-womansyndroom kan hebben. Er zijn echter veel andere dingen om te overwegen op individueel niveau.

Laten we eens kijken naar een aantal van de mogelijke gevolgen hiervan, en de stappen die men moet volgen om het trauma te verminderen.

Aangeleerde hulpeloosheid

Een vrouw houdt haar handen voor haar gezicht

Dit is een psychologische toestand die vaak voorkomt bij mensen die ooit zijn misbruikt door iemand die ze lang vertrouwd hebben. Het is de schadelijke acceptatie, die iemand ervan weerhoudt om beslissingen te nemen voor hem- of haarzelf.

  • Ze komen niet voor zichzelf op en komen uit of bevinden zich in een situatie waarin ze werden geschonden of misbruikt.
  • Deze mensen geloven dat niets wat ze doen de uitkomst zal beïnvloeden.

Het klinkt misschien eenvoudig te overwinnen, maar dit is een uiterst invaliderende situatie. Daarom is aangeleerde hulpeloosheid de belangrijkste reden waarom veel mensen zich nog steeds in een situatie van misbruik bevinden.

Daarnaast kan het niet aanpakken van dit probleem ervoor zorgen dat ze makkelijk opnieuw ten prooi vallen aan een andere mishandelaar.

Posttraumatische stress

Wanneer iemand lange tijd werd blootgesteld aan een situatie van herhaald misbruik, staat hij of zij voortdurend onder stress. Deze langdurige stress blijft ook na het verlaten van de situatie aanhouden.

Deze vecht-of-vlucht reactie, die voor dieren zo belangrijk is voor het overleven, is volledig maladaptief bij mensen met het battered-womansyndroom. Stress en angst kunnen zich voordoen onder omstandigheden waar mensen helemaal niet bang voor hoeven te zijn.

Om een posttraumatische stressstoornis te identificeren, is het belangrijk om het gedrag van degene die het slachtoffer was van misbruik te analyseren. Denk hierbij aan:

  • nachtmerries en flashbacks die leiden tot nachtelijk zweten en angst.
  • het vermijden van plaatsen, mensen of gedachten die hen herinneren aan hun mishandeling.
  • overdreven alertheid, vooral op straat, omdat ze denken dat hun dader hen volgt.
  • moeite met het herinneren van specifieke momenten van hun traumatische gebeurtenissen.

Bijna iedereen die periodes van geweld doormaakt, heeft moeite met het overwinnen van flashbacks. De posttraumatische stress zet zich vast in de gedachte dat het hun agressor zal lukken om hen weer in de oude misbruiksituatie terug te trekken.

Hulp krijgen voor het battered-womansyndroom

Een vrouw kijkt om naar een man

Ook al denkt een slachtoffer van mishandeling dat hij of zij geen hulp kan krijgen en er nooit overheen zal komen, dit is niet het geval. Ja, het is waar dat in veel gevallen mishandelaars wegkomen met een omgangsverbod. Ja, het is eng. En ja, je hebt er vaak geen controle over.

Het is echter ook waar dat het heel goed mogelijk is om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven, afstand te nemen en te genezen van elke vorm van misbruik of trauma. Laten we dus eens kijken wat je er aan kunt doen.

Dokters, tandartsen, geestelijken, of de school van je kind

Deze mensen hebben allemaal meldingsplicht. Ze hebben allemaal een opleiding gevolgd als het gaat om zaken die te maken hebben met huiselijk geweld.

Zij moeten in staat zijn om je te helpen uit een situatie van huiselijk geweld te komen door contact op te nemen met organisaties die hulp bieden.

Bedenk daarbij dat de meeste informatie die je je arts of geestelijken geeft vertrouwelijk is. Ook moeten deze personen kindermishandeling melden.

Lees ook het volgende artikel:
Je angst voor eenzaamheid bestrijden

Rechtsbijstand

Advocaten die gespecialiseerd zijn in familierecht hebben vaak connecties met de beschikbare middelen die kunnen helpen bij gevallen van huiselijk geweld. Zij kunnen je ook helpen bij het opstellen van een plan voor het veilig verlaten van een mishandelaar en helpen bij het verkrijgen van een rechterlijk bevel of een tijdelijk straatverbod.

Als je geen geld hebt voor een advocaat, neem dan contact op met Slachtofferhulp, om te zien of je in aanmerking komt voor gratis vertegenwoordiging of advies. Zij zijn ook telefonisch bereikbaar via 0900-0101.

Onderdak

Er zijn veel organisaties die zich inzetten om mensen te helpen omgaan met huiselijk geweld. In Nederland hebben we het nationale meldpunt voor huiselijk geweld, Veilig Thuis.

Daarnaast heeft iedere regio een eigen meldpunt, dat je op internet kunt vinden. Je kunt ook telefonisch contact opnemen via 0800-2000. Dit nummer is gratis en 24 uur per dag te bereiken.

Therapie

Hulp krijgen van een therapeut is een van de beste en gezondste manieren om je te helpen genezen en om je leven weer op te pakken en vooruit te komen.

Bespreek de mogelijkheden eerst met je huisarts. In veel gevallen wordt therapie vergoed door je zorgverzekering. Zorg ervoor dat je de hulp krijgt die jij, en eventueel je kinderen, verdienen om verder te gaan. Op die manier kunnen jullie een gezond leven te leiden en er bovendien voor zorgen dat misbruik tot het verleden blijft behoren.

Noodgevallen

De meeste meldpunten zijn organisaties die je kunt bellen wanneer jij of een ander met iemand moet praten. Het kan van groot belang zijn op die momenten dat iemand zich depressief of zelfs suïcidaal voelt.

De politie kan je helpen met huiselijk geweld door je een veilige plek te bieden terwijl ze je zaak onderzoeken. Ook brengen ze je in contact met andere middelen zoals voedselbanken, arbeidsbureaus en advocaten.

  • Wanneer je je in een situatie van geweld bevindt, aarzel dan niet om 112 te bellen.
  • Bij acute depressieve of zelfmoordgedachten, bel dan de Zelfmoordhulplijn via 0900-0113.

Niemand mag huiselijk geweld tolereren en er zijn vele manieren om er uit te komen. Vraag dus hulp als je dat nodig hebt!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aguirre D, Pamela, Cova S, Félix, Domarchi G, Ma. Paz, Garrido C, Carol, Mundaca Ll, Ivania, Rincón G, Paulina, Troncoso V, Pamela, & Vidal S, Paulina. (2010). Estrés postraumático en mujeres víctimas de violencia doméstica. Revista chilena de neuro-psiquiatría48(2), 114-122. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-92272010000300004
  • Ordóñez Fernández, María del Prado, & González Sánchez, Patricio. (2012). Las víctimas invisibles de la Violencia de Género. Revista Clínica de Medicina de Familia5(1), 30-36. https://dx.doi.org/10.4321/S1699-695X2012000100006
  • RODRÍGUEZ HERNÁNDEZ, R., & ORTIZ AGUILAR, L. (2014). LAS FUENTES DE APOYO SOCIAL Y SU IMPACTO EN LA VIOLENCIA Y MALESTAR EN MUJERES MALTRATADAS. Revista Internacional de Ciencias Sociales y Humanidades, SOCIOTAM, XXIV (2), 199-218.
  • Seijas Gómez, Raquel. (2013). Trastorno por estrés postraumático y cerebro. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría33(119), 511-523. https://dx.doi.org/10.4321/S0211-57352013000300004
  • Sepúlveda García de la Torre, A.. (2006). La Violencia de Género como causa de Maltrato Infantil. Cuadernos de Medicina Forense, (43-44), 149-164. Recuperado en 19 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-76062006000100011&lng=es&tlng=es.
  • Yugueros García, A. (2015). Intervención con mujeres Víctimas de Violencia de género: Educar e informar para prevenir. Revista Historia de la Educación Latinoamericana, 17 (24), 191-216.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.