Alternatieve manieren om Vicks VapoRub te gebruiken

Vicks VapoRub is dankzij de verwarmende werking die het heeft een zeer effectief middel tegen spierpijn en andere veelvoorkomende kwaaltjes. Je kunt het tot wel twee keer per dag gebruiken.
Alternatieve manieren om Vicks VapoRub te gebruiken

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vicks VapoRub is een populaire zalf die al lange tijd wordt gebruikt om congestie, hoest en andere symptomen van verkoudheid te behandelen.

Het bevat een mix van kalmerende en aromatische ingrediënten, zoals menthol, eucalyptus en kamfer.

Veel mensen bewaren altijd een potje VapoRub in hun medicijnkastje voor momenten waarop ze last krijgen van ademhalingsproblemen. Het beschikt echter over eigenschappen die op nog veel meer manieren kunnen worden gebruikt.

Wanneer je deze zalf bijvoorbeeld mengt met een beetje knoflook krijg je een geweldig middel dat zowel antibiotische als pijnstillende eigenschappen heeft. Blijf vooral doorlezen!

Verrassende manieren om Vicks VapoRub te gebruiken

Dankzij het hoge gehalte ontstekingsremmende, pijnstillende en ontspannende ingrediënten kan dit populaire middel op allerlei manieren worden gebruikt waar mensen zich niet eens van bewust zijn.

1. Zwemmerseczeem

Vicks VapoRub bij zwemmerseczeem

Door een beetje Vicks VapoRub aan te brengen op je aangtaste voet zal de schimmel verminderen en de huid minder droog worden.

Hoe gebruik je het tegen zwemmerseczeem?

  • Smeer elke avond voor het slapengaan een beetje zalf op je voeten en trek daarna een paar sokken aan.
  • Doe dit elke avond totdat je schimmel verdwijnen is.

2. Acne

Ook al is deze zalf best vettig, heeft het toch een positieve werking tegen puistjes. De krachtige bestanddelen verminderen ontsteking en zuiveren de huid zonder littekens te veroorzaken.

Hoe gebruik je het tegen acne?

  • Breng simpelweg twee keer per dag een beetje zalf aan op je puistjes.

3. Spierpijn

Vicks VapoRub bij spierpijn

De verwarmende werking die deze zalf heeft wanneer je hem zachtjes in de huid masseert is zeer goed om spierpijn te verminderen.

Hoe gebruik je het tegen spierpijn?

  • Masseer de plek waar je last hebt van spierpijn met voldoende zalf en leg er dan een hete, droge doek overheen.
  • Doe dit twee keer per dag tot de pijn verdwenen is.

4. Striemen

Door de huid waar je last hebt van striemen in te smeren met Vicks VapoRub kun je zichtbaar verschil creëren. De hydraterende werking bevordert namelijk het herstel van huidcellen en maakt de huid steviger.

Hoe gebruik je het om striemen te verminderen?

  • Breng een grote hoeveelheid zalf aan op de delen van de huid waar je last hebt van striemen en masseer het zachtjes in de huid tot de zalf volledig door de huid geabsorbeerd is.
  • Doe dit voor de beste resultaten elke dag.

5. Wratten

Vicks VapoRub bij wratten

Vervelende en onaantrekkelijke wratten kunnen binnen een paar dagen geheel verdwenen zijn door er consistent Vicks VapoRub op te smeren.

Hoe gebruik je het tegen wratten?

  • Smeer een kleine hoeveelheid zalf over je wrat, doe er dan een pleister overheen en laat de zalf zes uur zijn werk doen.
  • Smeer de wrat na zes uur opnieuw in met zalf en doe er een nieuwe pleister overheen.

6. Muggenbestrijder

De sterke geur van dit middel kan helpen om muggen op afstand te houden. Als je dus van muggen af wilt komen, aarzel dan niet om er een beetje Vicks VapoRub bij te pakken.

Hoe gebruik je het om muggen te bestrijden?

  • Smeer voordat je naar buiten gaat simpelweg de blote delen van je huid in met een beetje zalf.

7. Infecties vermijden

Als je last hebt van kleine sneetjes of schaafwondjes, smeer deze dan in met Vicks VapoRub om infecties te voorkomen.

Hoe gebruik je het om infecties te voorkomen?

  • Maak de wond eerst schoon en smeer hem dan masserend in met een beetje zalf.

8. Blauwe plekken

Vicks VapoRub bij blauwe plekken

Om de bloedstroom te bevorderen en het ontstaan van blauwe plekken te vermijden, kun je de plek waar je jezelf bezeerd hebt insmeren met een beetje Vicks VapoRub.

Hoe gebruik je het om blauwe plekken te voorkomen?

  • Meng een beetje zeezout met een beetje zalf en masseer dit met ronde bewegingen in het deel van de huid waar je jezelf hebt bezeerd.
  • Doe dit twee keer per dag als het nodig is.

9. Vicks VapoRub en knoflook?

De ontstekingsremmende eigenschappen van Vicks VapoRub gaan goed samen met de antibiotische eigenschappen van knoflook om een krachtig middeltje te maken om onder andere oorontstekingen tegen te gaan.

Dit eenvoudige middeltje is in de laatste tijd zeer populair geworden, omdat vrijwel alle mensen die het gebruikt hebben overenthousiast waren over de effectiviteit ervan.

Hoewel je beide ingrediënten ook op zichzelf kan gebruiken, kun je de eigenschappen het beste met elkaar combineren.

Hoe gebruik je Vicks in combinatie met knoflook om oorontstekingen tegen te gaan?

  • Pel een knoflookteen en leg deze tien seconden in de magnetron.
  • Haal de knoflookteen dan uit de magnetron en doe er een beetje zalf op. Duw de knoflookteen vervolgens in het ontstoken oor.
  • Laat de knoflookteen een paar uur zitten.

Zoals je kunt zien is Vicks VapoRub niet alleen een geweldig middel bij griep en verkoudheid, maar is het ook een uitstekend alternatief middel om te gebruiken voor veel andere veelvoorkomende problemen. Probeer het zelf eens! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Amartya De, N. N., & Taher, A. (2013). Onychomycosis and its treatment. International Journal of advances in Pharmacy, Biology and Chemistry2(1), 123-129.
  • Comerford, S. C. (1996). Medicinal plants of two Mayan healers from San Andrés, Petén, Guatemala. Economic Botany, 50(3), 327-336.
  • Quandt, S. A., Sandberg, J. C., Grzywacz, J. G., Altizer, K. P., & Arcury, T. A. (2015). Home remedy use among African American and white older adults. Journal of the National Medical Association, 107(2), 121.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.