Alles over hypnotica of slaappillen

Vind je het moeilijk om in slaap te vallen? Heb je ooit je toevlucht tot slaappillen genomen? Ontdek er hier alles over.
Alles over hypnotica of slaappillen

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Tegenwoordig hebben velen, door de levensstijl die mensen in ontwikkelde landen leiden, moeite om in slaap te vallen en hebben ze hypnotica of slaappillen nodig.

Deze pillen zijn ze tegenwoordig erg gewild. Je moet er echter voor oppassen dat je ze niet verkeerd gebruikt, omdat ze negatieve gevolgen voor je gezondheid kunnen hebben.

In dit artikel zullen we naar de verschillende slaapproblemen kijken die er zijn, evenals naar het assortiment slaappillen die er op de markt te vinden zijn.

Wat is slapeloosheid?

Vrouw ligt om half 4 's nachts wakker

Deze in ontwikkelde landen veel voorkomende ziekte is een slaapstoornis die wordt gekenmerkt door het onvermogen van een patiënt om in slaap te vallen of door te slapen om voldoende kwaliteitsslaap te krijgen om zijn energie en normale waaktoestand te herstellen.

De resultaten van talrijke onderzoeken naar deze ziekte (Spaanse link) suggereren dat de oorzaak ervan een andere onderliggende aandoening is in plaats van de slapeloosheid zelf.

Dit is belangrijk, omdat het de behandeling naar de ziekte bepaalt die dit slaapprobleem veroorzaakt. Slapeloosheid kan bovendien worden geclassificeerd naar duur en aard. Op basis van duur worden de volgende classificaties gebruikt:

  • Tijdelijk. Als het minder dan zeven dagen duurt, zoals dat bij sommige vrouwen tijdens de premenstruele periode kan gebeuren.
  • Acuut. Dit type strekt zich uit van één tot drie weken.
  • Chronisch. Mensen die gedurende langer dan drie weken slapeloosheid hebben gehad.

Gericht op zijn aard, wordt slapeloosheid geclassificeerd op basis van het probleem:

  • Inslapen – als de patiënt moeite heeft om in slaap te vallen.
  • Slapeloosheid en moeite met doorslapen – als de patiënt moeite heeft om door te slapen.
  • Te vroeg wakker worden.
  • Algemeen.

Hypnotica of slaappillen en verbetering van de slaapkwaliteit

Deze medicijnen bevatten psychoactieve psychotrope stoffen die het begin van de slaap bevorderen en slaperigheid veroorzaken. Er zijn voor slapeloosheid zes behandelingslijnen. De medische professional begint met de eerste en gaat verder met de volgende als de medicatie niet effectief is.

1e lijn: natuurlijke stoffen

Mensen gebruiken veel natuurlijke stoffen om dit probleem te bestrijden. De meest populaire zijn valeriaan, linde, passiebloem en opioïden. Andere patiënten nemen hun toevlucht tot andere therapieën, zoals homeopathie en ‘natuurlijke’ producten.

2e lijn: slaapmiddelen zonder benzodiazepine

Vrouw ligt wakker in bed

Deze soorten hypnotica zijn selectieve GABA-receptoragonisten. GABA is bij uitstek de remmende neurotransmitter van het centrale zenuwstelsel. Bijvoorbeeld:

  • zolpidem
  • zopiclon
  • eszopiclone

Deze medicijnen blijken vanwege hun werkzaamheid en tolerantie goede resultaten op te leveren. Hierdoor zijn het de slaappillen van de eerste keuze, vooral bij de behandeling van acute slapeloosheid. Ze zijn voor chronische slapeloosheid echter niet zo effectief.

3e lijn: benzodiazepinen

Benzodiazepinen zijn andere veel gebruikte slaappillen om slapeloosheid te behandelen. In tegenstelling tot het bovenstaande zijn ze voor het GABA-complex niet selectief.

Ze hebben andere medicijnen (barbituraten) als hypnotica van eerste keus vervangen. Ondanks dat ze zeer effectief zijn, is er wel sprake van negatieve gevolgen zoals:

  • het veranderen van de natuurlijke structuur van de slaap.
  • het veranderen ze de REM-slaap.
  • het veroorzaken ze aanzienlijke bijwerkingen.

Deze medicijnen veroorzaken bovendien ook tolerantie en afhankelijkheid. Hun gebruik moet daarom worden gecontroleerd en patiënten moeten goed worden geïnformeerd.

4e lijn: antidepressiva met slaapbevorderende effecten

Mensen gebruiken al geruime tijd een aantal antidepressiva als slaappillen, zoals de medicijnen die we hieronder zullen benoemen. Deze medicijnen zijn onder andere:

  • Mirtazapine
  • Trazodon
  • Amitriptyline

Net als bij benzodiazepinen, verstoren deze medicijnen ook de REM-slaap. Ze doen dit echter met een ander werkingsmechanisme. Deze geneesmiddelen veroorzaken een slaapverwekkend effect vanwege hun anticholinergische werking en verbeteren de aminergische neurotransmissie (Spaanse link).

Wanneer een patiënt aan chronische slapeloosheid lijdt, dan zijn benzodiazepinen vaak niet voldoende. Ze moeten deze medicijnen daarom als aanvullende therapie gebruiken.

5e lijn: antipsychotica om slapeloosheid te behandelen

Vrouw gebruikt hypnotica of slaappillen om te slapen

Wanneer de bovengenoemde medicijnen niet het gewenste effect hebben, dan kan het gebruik van antipsychotica of neuroleptica effectief blijken te zijn. Enkele van de meest gebruikte soorten voor deze aandoening zijn:

  • Haloperidol
  • Quetiapine
  • Clozapine

Ze worden vaak gebruikt bij oudere patiënten, mensen met delirium, patiënten met een manie, patiënten die aan slapeloosheid lijden of mensen die psychotisch zijn.

Ten slotte moeten we vermelden dat de laatste behandelingslijn, de 6e lijn, uit andere medicijnen bestaat zoals antihistaminica, melatonine of gabapentine, die meestal bij milde slapeloosheid worden gebruikt, zoals het type dat door een jetlag wordt geproduceerd wanneer je naar landen in een andere tijdzone reist.

Conclusie

Tegenwoordig is er een breed scala aan hypnotica of slaappillen die slapeloosheid helpen bestrijden. Raadpleeg je arts over de meest geschikte medicijnen voor jouw specifieke geval en volg altijd hun voorschriften.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sofía, M., Rivas, G., & Diego, J. (2017). En busqueda del hipnótico ideal : Archivos Venezolanos de Farmacología y Terapéutica.
  • Mendoza, E., Lamas, J., & Capafons, A. (2010). Hipnosis Clínica. Focad.
  • Brink, C. J. (2010). Fenobarbital. Tijdschrift Voor Diergeneeskunde. https://doi.org/10.1007/978-90-313-9129-5_50

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.