Alles over de menopauzeperiode

De menopauzeperiode leeftijd verwijst specifiek naar het moment waarop de menstruatie van een vrouw stopt. De term climacterisch beschrijft het stadium waarin vrouwen hun reproductieve capaciteit verliezen.
Alles over de menopauzeperiode
Mariel Mendoza

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Mariel Mendoza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

De menopauze is een fysiologische fase bij vrouwen die deel uitmaakt van het natuurlijke verouderingsproces. Elke vrouw ervaart de menopauzeperiode anders, omdat het afhangt van diverse factoren. Denk hierbij aan erfelijke invloeden, sociale omgeving en culturele attitudes maar ook aan voeding en levensstijl.

Uit welke stadia bestaat de menopauzeperiode?

Het is moeilijk om een specifieke leeftijd voor de menopauzeperiode vast te stellen. Als zodanig moet je onthouden dat het een proces is dat tussen de 5 en 15 jaar duurt. Het wordt gekenmerkt door een progressieve afname van de oestrogeenspiegels als gevolg van het verlies van het functioneren van de eierstokken. Deze periode omvat:

  • Premenopauze. Dit is de periode waarin de eerste manifestaties van verlies van het functioneren van de eierstokken verschijnen. De duur kan variëren van twee tot acht jaar.
  • Menopauze. In dit stadium treedt het definitief uitblijven van de menstruatie op, na een periode van ongeveer 12 opeenvolgende maanden van gemiste menstruaties. Het treedt meestal op rond de leeftijd van 50 jaar. Het kan echter vóór de leeftijd van 40 verschijnen, wat bekend staat als een vroege menopauze.
  • Postmenopauze. Deze face omvat het stadium na de menopauze, waarin alle symptomen van oestrogeen-deficiëntie verschijnen.

Ken je de symptomen van de menopauzeperiode?

Een vrouw die last heeft van een opvlieger

Er zijn bepaalde symptomen die de meeste vrouwen in de menopauzeperiode ervaren. In sommige gevallen beïnvloeden de symptomen die kunnen optreden de kwaliteit van leven van de vrouw aanzienlijk. Sommige vrouwen lijden aan klachten zoals:

  • slapeloosheid.
  • prikkelbaarheid.
  • angst.
  • zowel fysieke als mentale vermoeidheid.

Ook kunnen klachten zoals opvliegers, onverklaarbaar zweten, hartkloppingen en gewrichts- en spierpijn optreden. Opvliegers en zweten zijn de meest voorkomende symptomen en treffen 60 tot 80% van de vrouwen.

Vrouwen kunnen zowel ‘s nachts als overdag last hebben van deze symptomen en ze zijn te wijten aan een veranderde thermoregulerende werking. Ze bestaan uit een plotseling gevoel van warmte en een plotselinge temperatuurstijging, vooral in het bovenste deel van de romp, het gezicht en de hoofdhuid.

Metabole veranderingen

Tijdens de menopauzeperiode treden metabole veranderingen op die onder andere een toename van lichaamsvet veroorzaken. Er is ook een verandering in de distributie van het vet. Het wordt voornamelijk in de buikstreek opgeslagen en minder op de armen en benen.

Urogenitale veranderingen

De urogenitale veranderingen zoals atrofie en van de menstruatiecyclus die optreden in de periode dat de vrouw stopt met menstrueren vallen op. Deze veranderingen beïnvloeden zowel de regelmaat als de duur van de menstruatiecyclus.

Veranderingen in de menopauzeperiode op vaginaal gebied

Het tekort aan oestrogenen veroorzaakt diverse vaginale veranderingen. We zullen hieronder enkele van deze veranderingen benoemen:

  • Het dunner worden van de vaginale wand (vaginale atrofie) en verlies van elasticiteit.
  • veranderingen in de pH van de vagina, die leiden tot vaginale alkalinisatie.
  • veranderingen in vaginale flora.
  • verminderde aanmaak van vocht
  • verlaagd libido.

Veranderingen op het gebied van urineren

Enkele van de veranderingen die kunnen optreden op het gebied van urineren tijdens de menopauzeperiode zijn onder andere:

  • urogenitale atrofie, wat ook het risico op urineweginfecties verhoogt.
  • frequent of dringend moeten urineren.
  • stress-urine-incontinentie (SUI).
  • osteoporose en verhoogd cardiovasculair risico.

Verlaagde oestrogeenspiegels verhogen het risico op osteoporose. Dit is een ziekte die wordt gekenmerkt door verminderde botdichtheid en botmassa, wat leidt tot een verhoogd risico op fracturen en microfracturen.

Bovendien zorgt een gebrek aan oestrogeen ervoor dat het LDL-cholesterolgehalte stijgt en het HDL-cholesterolgehalte daalt, waardoor het risico op hart- en vaatziekten toeneemt.

Behandeling van de menopauze

Een vrouw in de menopauzeperiode bij de dokter

Sommige vrouwen hebben milde symptomen die verlicht kunnen worden door het volgen van enkele basisaanbevelingen. In andere gevallen zijn ze echter zo hinderlijk dat de getroffen vrouw geen andere keuze heeft dan therapeutische opties te zoeken en uit te proberen.

Wanneer je de leeftijd van de menopauzeperiode bereikt en klachten hebt, moet je je arts raadplegen om te ontdekken of een specifieke behandeling voor je gunstig is of juist niet. De meest gebruikte therapieën zijn:

  • Hormoonvervangende therapie. Dit is de voorkeursbehandeling bij vrouwen met een vroege menopauze voor vrouwen die last hebben van vervelende symptomen in de menopauzeperiode, maar ook bij een verhoogd risico op osteoporose. Afhankelijk van de behoeften van de vrouw zal oestrogeentherapie of gecombineerde oestrogeen-progestageen therapie worden gebruikt (Spaanse link).
  • Fyto-oestrogenen. Dit zijn plantaardige stoffen met oestrogene effecten. Bijvoorbeeld isoflavonen, de krachtigste fyto-oestrogenen. Ze hebben echter weinig nut voor de behandeling van vaginale droogheid, angst of slapeloosheid.

Dit artikel kan je ook interesseren:
Hoe tijdens de menopauze voor jezelf te zorgen

Algemene aanbevelingen voor de menopauzeperiode

Om zowel je symptomen bij het naderen van en tijdens de menopauzeperiode te verlichten als om je risico op osteoporose en hart- en vaatziekten te verminderen, raden wij je aan om de volgende adviezen op te volgen:

  • eet gevarieerd en uitgebalanceerd en zorg er ook voor dat je voldoende calcium en vitamine D binnenkrijgt.
  • zorg er bovendien voor dat je regelmatig in beweging bent.
  • gebruik vaginale smeermiddelen en vochtinbrengende crèmes als dit nodig is.
  • houd de kamertemperatuur laag en vermijd daarnaast het drinken van warme dranken.
  • rook niet en verminder zowel je koffie- als alcoholgebruik.
  • ga regelmatig naar de dokter voor controle.

Het bereiken van de menopauzeperiode is synoniem met het optreden van bepaalde veranderingen en het ontstaan van klachten symptomen, die je kwaliteit van leven aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

Onthoud echter dat je deze verlicht kunnen worden met de juiste aanpak. Het is belangrijk dat je een arts of menopauzedeskundige raadpleegt en regelmatig wordt gecontroleerd om de ziektes die typisch zijn voor de menopauzeperiode te voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Luzardo, L. F., Pérez Gómez, E., Castro Lobo, C., Zúñiga, R., & Uribe Botero, G. (1970). Climaterio y menopausia. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecologia.

  • Pavón De Paz, I., Alameda Hernando, C., & Olivar Roldán, J. (2006). Obesidad y menopausia. Nutricion Hospitalaria.

  • Menopausia ¿Qué conocen las mujeres? (2007). Horizonte Médico.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.