Advies voor oudere mensen tijdens de lockdown

Oudere mensen hebben op dit moment meer dan ooit ondersteuning nodig. Zij lopen het meeste risico en zijn ook diegene die in veel landen de strengste maatregelen moeten toepassen. Deze periode kan echter ook een prettige periode zijn als de juiste beslissingen worden genomen.
Advies voor oudere mensen tijdens de lockdown

Laatste update: 21 mei, 2020

Over de hele wereld hebben oudere mensen de afgelopen weken zeker een hogere stressbelasting gehad. In dit artikel willen we wat advies geven over hoe je oudere mensen tijdens de lockdown kunt helpen.

Niemand was voorbereid om met zulke drastische maatregelen om te gaan en een situatie onder ogen te zien die het dagelijks leven volledig veranderde en al onze activiteiten zou beperken.

Zowel oudere mensen als mensen die aan bepaalde ziekten lijden, lopen het grootste risico om met de gevaarlijke effecten van COVID-19 te maken te krijgen en dragen daarom in deze situatie de grootste psychologische belasting. Vooral zij moeten zich volledig aan de beperkingen houden.

De belangrijkste regel is dat ze hun huis niet mogen verlaten. Dat staat vast. Thuis blijven is de fundamentele maatregel om ouderen te beschermen (en ons allemaal natuurlijk). Dit kan echter een extra bron van onrust worden als het niet goed wordt nageleefd.

Thuis moeten blijven is niet eenvoudig, maar met een positieve instelling kan het zelfs plezierig zijn. Hier zijn enkele tips om de situatie wat makkelijker te maken.

Advies voor oudere mensen tijdens de lockdown

Blootstelling verminderen: een cruciale stap voor oudere mensen

Oudere vrouw drinkt een kopje koffie

Alle beschikbare wetenschappelijke gegevens (Spaanse link), evenals de ervaring die in verschillende landen over de hele wereld is opgedaan, tonen aan dat isolatie de meest effectieve maatregel is om besmetting te voorkomen. Contact met anderen vermijden is voor iedereen belangrijk, maar vooral voor ouderen.

Laten we dus eerst naar de positieve punten kijken. Door thuis te blijven, kunnen ze besmetting voorkomen, en dat is bemoedigend. Dit is dan iets waar ouderen aan vast moeten houden. Het is de enige manier om te kunnen blijven genieten van hun leven en er te zijn voor iedereen die van ze houdt en ze nodig heeft.

Begrijpen dat dit tijdelijk is

Onthoud: de lockdown maatregelen zijn tijdelijk en helpen om de verspreiding van het virus te beperken. Met andere woorden, dit zal de snelheid waarmee het zich verspreidt vertragen en de situatie beter beheersbaar maken.

De isolatie zal niet eeuwig duren. Hoe meer mensen zich aan de regels houden, hoe groter de kans is dat alle maatregelen sneller kunnen worden opgeheven.

Als het erop lijkt dat isolement te moeilijk wordt om te verdragen, bedenk dan dat het een tijdelijke situatie van maximaal twee of drie maanden zal zijn. Wat je dus moet doen, is ervoor zorgen dat je die tijd zo goed mogelijk gebruikt. Op die manier wordt de hele ervaring al snel een verre herinnering.

Maak verstandig gebruik van je tijd

Het is een goed idee om een routine te plannen die bij de nieuwe situatie past. Het komt vaak voor dat mensen die veel tijd thuis doorbrengen lui worden. Je moet dit niet laten gebeuren.

Je moet proberen om je tijd met positieve activiteiten te vullen die gemakkelijk uit te voeren zijn. Het is belangrijk om de normale schema’s voor slapen en eten niet te veranderen.

  • Probeer ‘s ochtends op dezelfde tijd op te staan, neem een douche als je wilt, ontbijt en bereid je voor op een nieuwe dag.
  • Laat je niet verleiden om in je pyjama te blijven lopen en de hele dag voor de tv te blijven hangen!

Wat te doen tijdens de lockdown?

Vrouw aan het lezen

Er zijn veel verschillende antwoorden op deze vraag. Over het algemeen kan men echter zeggen dat het afhangt van wat iemand leuk vindt, zijn interesses en hobby’s.

Het is een goed idee om met het maken van een lijst met activiteiten te beginnen die al enige tijd liggen te wachten en die thuis kunnen worden gedaan. Dit zijn allemaal geweldige opties:

  • Lezen is een uitstekende manier om de tijd te besteden tijdens de door het coronavirus opgelegde lockdown.
  • Het organiseren van bijvoorbeeld de kledingkast of je boeken.
  • Een klus af te maken die je al een tijdje wilde doen, maar wat er steeds bij bleef.

Waar mogelijk is dit ook een goed moment om door te gaan met hobby’s die je misschien buiten je normale routine hebt gehouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • schrijven
  • tekenen
  • breien
  • schilderen
  • tuinieren

Het schrijven in een dagboek waarin je je gedachten over de hele ervaring vastlegt, kan zeer nuttig zijn om je ideeën op een rijtje te krijgen en kan een hele bevrijding van negatieve emoties zijn.

Contact houden met oudere mensen tijdens de lockdown

Het is belangrijk dat ouderen contact houden met hun familie of kennissen. Thuis blijven betekent niet dat alle banden worden verbroken. Er zijn tegenwoordig vele opties om dat te voorkomen zoals:

  • telefoons
  • internet
  • de media

Dit is misschien een kans om jezelf wat meer vertrouwd te maken met een aantal technologische apparaten die je kunt gebruiken om contact met mensen te houden.

Het is een goed idee om contact op te nemen met mensen die je kent om hen te vragen hoe het met hen gaat en om hen te laten weten hoe het met jou gaat. Bekijk ook de mogelijkheid om een netwerk of groep te creëren om dagelijks in contact te blijven en elkaar eventueel te helpen.

Voor oudere mensen is het tijdens de lockdown ook goed om via de radio, krant of televisie op de hoogte te blijven van het nieuws en op de hoogte te zijn van de voortgang.

Zorg er echter voor dat je je niet laat meeslepen en let alleen op de meest betrouwbare bronnen. Het is ook belangrijk om luchtige en leuke dingen te bekijken en te lezen!

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat elke dag die je doorkomt in deze isolatieperiode weer een geweldige prestatie is. Het is weer een dag minder voordat de lockdown wordt opgeheven!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.