7 ketogene voedingsmiddelen om af te vallen

Eieren zijn ketogene voedingsmiddelen die je zeker in je dieet moet opnemen. Het helpt om de symptomen van het metabole syndroom te verlichten en bovendien is de dooier rijk aan vitamines en mineralen.
7 ketogene voedingsmiddelen om af te vallen
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ketogene voedingsmiddelen die passen in een ketogeendieet (of keto-dieet) kunnen je helpen om snel af te vallen. Daarnaast helpen ze om bepaalde problemen met je gezondheid te verbeteren. Denk daarbij aan zaken zoals vermoeidheid, risicofactoren die samenhangen met het metabole syndroom en diabetes.

Om te profiteren van alle voordelen voor je gezondheid hoef je geen extreme wijzigingen aan je dieet aan te brengen. Je hoeft alleen maar de volgende ketogene voedingsmiddelen regelmatig te eten.

7 ketogene voedingsmiddelen

1. Vlees

Vlees

Onbewerkt vlees is arm aan koolhydraten en het is een van de basiscomponenten in een ketogeendieet.

 • Vers vlees bevat vitamine B, mineralen zoals kalium en zink, creatine, taurine en carnosine.
 • Bovendien is vlees een uitstekende bron van selenium met een uitstekende antioxidatieve werking. Daarnaast is het gekoppeld aan een vermindering van ontstekingsziekten.

Houd er rekening mee dat bewerkte vleesproducten, zoals worst of gehaktballen, vaak toegevoegde koolhydraten bevatten.

Probeer ten minste één portie vlees per dag te eten. Hoe kun je er zeker van zijn dat je zoveel mogelijk ketogene eigenschappen binnenkrijgt? Je moet er altijd om denken dat je het vlees met zo min mogelijk olie bereid. Daarnaast is het goed om het te combineren met veel groenten.

2. Eieren

Het tweede soort ketogene voedingsmiddelen die we willen bespreken zijn eieren. Eén groot ei bevat minder dan 1 gram koolhydraten en minder dan 6 gram eiwit. Daardoor is het een gezond voedingsmiddel is dat perfect is voor een ketogeendieet.

 • Ondanks zijn slechte reputatie kan het eten van de dooier erg goed voor je zijn. Deze bevat vitamine A, B9, B12, D, E en K, evenals essentiële mineralen zoals ijzer.
 • Bovendien kan het eten van eieren de symptomen van het metabole syndroom verlichten door de resistentie tegen insuline te verbeteren.

3. Olijven

Olijven

Olijven zijn de volgende ketogene voedingsmiddelen. Ze bevatten slechts 0,2 gram koolhydraten bevat per stuk. Bovendien zijn de koolhydraten die olijven bevatten voedingsvezels.

Olijven zijn een goede bron van vitamine E, ijzer, koper en calcium. Ze zijn ook rijk aan antioxidanten waaronder oleuropeïne, hydroxytyrosol, tyrosol, oliezuur en quercetine. Deze antistoffen kunnen oxidatieve schade aan het lichaam verminderen. Daarnaast kunnen ze bacteriële infecties bestrijden.

Olijven helpen ook om het cholesterol te reguleren en de bloeddruk te verlagen.

4. Knoflook

Een teentje knoflook bevat slechts 0,99 gram koolhydraten.

Knoflook en andere leden van de look- familie bevatten allicine. Dit is een plantaardige verbinding met ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. Het helpt om het lichaam te beschermen tegen hersenbeschadigingen en ziektes.

Knoflook wordt ook beschouwd als een uitstekende bron van vitamine B6, evenals mangaan, selenium en vitamine C.

Voeg wanneer je maar kunt een beetje knoflook toe aan je gerechten. Het kan een goede bijdrage leveren aan de smaak van je maaltijd. Je hoeft dan geen exotische kruiden of iets anders te gebruiken.

5. Pure chocolade

Pure chocolade

Ook chocolade is een van de ketogene voedingsmiddelen.  Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende vezels krijgt. Omdat een ketogeendieet een lage inname van koolhydraten vereist is dat niet zo gemakkelijk. Een hoeveelheid van 100 gram pure chocolade bevat tussen de 70% en 85% cacao. Dit kan 11 gram vezels leveren.

 • De antioxidanten en vezels in donkere chocolade kunnen helpen bij de spijsvertering.
 • Verder bevat cacao flavonoïden die de bloedvaten verwijden en bloedvloed verbeteren. Bovendien verminderen ze de slagaderlijke druk en verhogen ze het goede cholesterol.
 • Pure chocolade is ook rijk aan mangaan, koper, ijzer en magnesium.

Let bij het kopen van chocolade of andere cacaoproducten op de informatie op de verpakking. Kies chocolade die geen toegevoegde suikers bevat en die zo min mogelijk koolhydraten bevat.

6. Amandelen

Amandelen zijn een ander voorbeeld van waardevolle ketogene voedingsmiddelen. In feite bevat 100 gram amandelen slechts 7 gram koolhydraten.

Wat nog beter is, is dat ze je echt een verzadigd gevoel geven. Eet een kleine portie van deze noten en je zult je eetlust halverwege de ochtend succesvol bestrijden.

 • Amandelen leveren ook vitamine E, koper en riboflavine. Deze vitamines en sporenelementen helpen allemaal bij de omzetting van energie in het lichaam.
 • Het eten van amandelen levert ook magnesium en kalium. Dit zijn twee belangrijke elektrolyten die moeten worden vervangen in een ketogeendieet.

Amandelen zijn briljant voor dit dieet. Maar het is belangrijk om de hoeveelheid die je eet te beperken tot ongeveer 20 gram per dag. Anders verhoog je mogelijk je glucosewaarden teveel.

7. Avocado

Avocado

Avocado’s bevatten slechts 2 gram koolhydraten per 100 gram. Ze zijn rijk aan gezonde vetten en zitten boordevol voedingsstoffen. Daardoor horen ze bij de beste ketogene voedingsmiddelen.

 • Avocado’s bevatten vezels, koper, foliumzuur en kalium. Ze bevatten ook belangrijke vitamines, zoals vitamine B, C, E en K.
 • Als je niet van avocado’s houdt, kun je ze proberen binnen te krijgen in de vorm van olie. Hoewel je niet dezelfde hoeveelheid vitaminen en mineralen krijgt, bevat avocado-olie voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetten.
 • Deze onverzadigde vetzuren helpen om het cholesterolgehalte te verbeteren. Je kan ze gebruiken om mee het koken.

Je kunt deze lijst met ketogene voedingsmiddelen gebruiken als een gids. Dat kan je helpen om je eigen dieetplan samen te stellen. Dit dieetplan kun je aanpassen aan je eigen smaak en behoeften.

Vergeet niet om daarnaast een grote hoeveelheid water in het ketogeendieet op te nemen


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Kielczykowska M., Kocot J., Pazdzior M., Musik I., Selenium- a fascinating antioxidant of protective properties. Adv Clin Exp Med, 2018. 27 (2): 245-255.
 • Goltzman D., Functions of vitamin D in bone. Histochem Cell Biol, 2018. 149 (4): 305-312.
 • Burian JP., Sacramento LVS., Carlos IZ., Fungal infection control by garlic extratcs (allium Sativum L.) and modulation of peritoneal macrophages activity in murine model of sporotrichosis. Braz J Biol, 2017. 77 (4): 848-855.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.