7 geneeskrachtige eigenschappen van cassave

Cassave is gezond en kan bovendien je lichaam helpen herstellen door de bijzondere samenstelling. Dit zijn 7 geneeskrachtige en voedende eigenschappen van cassave.
7 geneeskrachtige eigenschappen van cassave

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Cassave heeft bijzondere eigenschappen. Naast dat het lekker en voedzaam is, heeft cassave ook geneeskrachtige eigenschappen. Het is een knolgewas en staat ook bekend als zoete aardappel.

Deze knol is heerlijk om toe te voegen aan je maaltijd als een nieuw ingrediënt om een speciaal tintje te geven aan sommige gerechten. Als je zwanger bent en cassave eet kan je baby ook profiteren van zijn voedingswaarden omdat het rijk aan foliumzuur is.

Al hebben ze een tropische oorsprong, kun je cassave tegenwoordig overal ter wereld vinden. In het begin werden ze vooral populair om hun zoete smaak. Daarom gebruikten mensen het zowel in desserts als hoofdgerechten. De bereiding van cassave is eenvoudig. Je kunt het:

 • roosteren
 • koken
 • mengen met andere ingrediënten

7 Geneeskrachtige en voedende eigenschappen van cassave

1. Geweldig als huidverzorging

Je huid wordt, of je het nu leuk vindt of niet, blootgesteld aan de zon. Blootstelling aan de zon kan vlekken op je huid veroorzaken. Dus met verloop van tijd verkleurt je huid van nature.

Als je cassave in je dieet verwerkt, wordt dit natuurlijk proces afgeremd. Eén van de eigenschappen van cassave is dat het rijk aan bèta-caroteen zijn. Dat is een essentieel element om de huid glad en egaal te houden.

2. Verbetert zichtproblemen

De oorzaak van problemen met je gezichtsvermogen kan zijn dat je een tekort aan vitamine A hebt. Cassave kan deze problemen met je zicht mogelijk verhelpen, omdat het een belangrijk element voor het gezichtsvermogen bevat.

Het is zelfs een aanbevolen aanvulling op behandelingen van de problemen met het gezichtsvermogen zoals:

 • staar
 • glaucoom
 • nachtblindheid

Daarvoor moet je minstens drie keer per week cassave eten, om het meeste van de voedingswaarde voor je gezichtsvermogen te profiteren.

3. Helpt de bloedcirculatie verbeteren

Bloedcirculatie door cassave

Behalve de vitaminen, is een andere eigenschap van cassave dat het ook veel antioxidanten bevat.

 • Het kan helpen om een hoge cholesterolgehalte verlagen. Door te veel cholesterol kunnen de aderen dichtslibben en stroomt het bloed minder goed door.
 • Cassave kan een grote hulp zijn bij het zorgen voor een goede gezondheid van hart en hersenen.
 • Het kan bovendien helpen met concentreren en het vermogen om informatie te verwerken te verbeteren, omdat je hersenen beter gevoed worden met cassave.

4. Heeft een pijnstillende werking

Naast geneeskrachtige en voedende eigenschappen heeft cassave ook het vermogen om pijnstillend te werken. Dat is te danken aan het polyfenolgehalte, dat pijn en andere ongemakken aanzienlijk kan verminderen.

Het is niet zomaar een pijnstiller. Naast het verminderen van pijn, kan cassave ook helpen tegen zwelling. Het is dus een goed idee om cassave in je dieet op te nemen als je last van gewrichtspijn, migraine of spierkrampen hebt.

5. Elimineert resten van gifstoffen

Voert gifstoffen af

Als je eet en drinkt, is je voedsel helaas niet altijd precies wat je zou verwachten. Het kan ingrediënten bevatten zoals:

 • kleurstoffen
 • smaakstoffen
 • citroenzuur

Deze stoffen komen je lichaam binnen en daar kun je niet veel aan doen.

Er is echter een manier om ze te elimineren, omdat cassave een aanzienlijke hoeveelheid gluthation bevat. Glutathion helpt bij het elimineren van vrije radicalen en zware metalen. Zelfs na het gebruik van middelen als paracetamol kan cassave helpen om de afvalstoffen af te voeren.

6. Kan diabetes helpen voorkomen

In eerdere berichten hebben we het al gehad over wat er gebeurd als je suiker eet. Suiker is zo lekker dat het verslavend kan zijn. Glucose kan echter gevaarlijk voor je gezondheid zijn. Het is dus goed om naar alternatieven te zoeken.

 • Cassave is een goed alternatief voor suiker en andere voedingsmiddelen die veel toevoegingen, zoetstoffen en dergelijke hebben.
 • Het heeft ook een hoog gehalte aan vezels, dat helpt om je verzadigd te voelen.
 • Door het eten van cassave kun je voorkomen dat je hongerig wordt en allerlei snacks tussen de maaltijden door gaat eten.

7. Bevat foliumzuur voor zwangerschap

Foliumzuur voor zwangerschap

Als een vrouw zwanger wordt, moet ze foliumzuur innemen. Het is een belangrijke stof in de eerste fase van de ontwikkeling van de baby. Een tekort aan foliumzuur kan de hersenen en de wervelkolom van de foetus beïnvloeden.

De geneeskrachtige en voedende eigenschappen van cassave zijn het bewijs dat natuurlijke voedingsmiddelen een bron van gezondheid zijn. We hopen dan ook dat je het vaker gaat eten. En onthoud de voordelen die ze in de loop der eeuwen zo populair hebben gemaakt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.