Hoe gebruik je citroen voor een mooie en gezonde huid

Onze huid is ons uithangbord. Daarom is het belangrijk dat we voor onze huid zorgen zodat we de beste versie van onszelf geven. Anderzijds is het ook onontbeerlijk voor ons zelfvertrouwen. Want het heeft een groot effect op hoe we onszelf zien. 
Hoe gebruik je citroen voor een mooie en gezonde huid
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je kan voor een mooie en gezonde huid citroen gebruiken. Dat is een goede stap om het uiterlijk te krijgen dat je graag wilt. Bovendien zorg je op die manier ook voor je zelfvertrouwen.

Onze huid is een aanwijzing van hoe het met ons gaat van binnen. Maar soms is dit een nadeel. Stress, een tekort aan slaap en vermoeidheid kunnen iets over ons onthullen dat we eigenlijk niet willen tonen. Dit kan zelfs een negatieve invloed op onze geestesgesteldheid hebben.

Om die reden kan je dus best goed voor je huid zorgen. Het is erg belangrijk dat je een gezond beeld ziet als je in de spiegel kijkt. Want dit vervult ons met positieve energie. En dit is iets wat we nodig hebben om de dag te beginnen. Het is vooral belangrijk wanneer we een moeilijke periode doormaken.

Probeer ook om producten te gebruiken die zo natuurlijk mogelijk zijn. Deze middelen respecteren ook onze natuurlijke aanleg en hebben nauwelijks bijwerkingen.

Vandaag willen we het over citroen hebben. We leggen je ook uit hoe je het kan gebruiken en van zijn vele voordelen te profiteren.

Waarom citroen gebruiken voor een mooie en gezonde huid?

Mooie en gezonde huid

Alle citrusvruchten, dus ook citroen, bevatten veel vitamine C. Dit betekent dat het een geweldige antioxidant is. Het resultaat is dat het de verschijning van rimpels en ouderdomsvlekken uitstelt.

Tegelijkertijd helpt het bij de aanmaak van melanine. Dit bestanddeel vergemakkelijkt dus de vernieuwing van de huid.

Je kan deze vitamine ook gebruiken als een genezend middel. Want we hebben vaak kleine huidletsels als gevolg van ontharing of acne of mee-eters.

Citroensap helpt om een eind te maken aan huidvlekken of ze toch ten minste te verminderen.

Een ander voordeel van citroen is dat het als een exfoliant werkt. We kunnen met citroen ook de onzuiverheden en de oliën verwijderen die op de huid blijven kleven.

Tegelijkertijd willen een stevige heldere gelaatskleur verkrijgen. Want dit zal ons een stralend uiterlijk geven.

Hoe gebruik je citroen voor een mooie en gezonde huid?

Exfolieer de huid met citroen en suiker

Mooie en gezonde huid met citroen

Zoals je weet, hebben alle exfolianten een vast bestanddeel nodig om de poriën te openen. In dit geval zullen we witte suikerkorrels gebruiken.

Laat je niet verleiden om zout te gebruiken. Want zout neemt water op uit de huid en droogt de huid vaak te veel uit.

Het klinkt misschien vreemd dat we dit ingrediënt aanraden. Maar dit komt omdat de huid glucose niet doorlaat. Het zal dus het lichaam niet binnendringen. Bovendien heeft het een ruwe textuur. Dit betekent dat het een perfect middel is om ons doel te bereiken.

Ingrediënten

 • 3 eetlepels witte suiker (13 g)
 • 3 eetlepels olijfolie (45 g)
 • 1/2 glas water (125 ml)
 • het sap van 1/2 citroen

Bereiding

 • Meng het citroensap met het water.
 • Voeg dan de suiker toe.
 • Giet er dan beetje bij beetje de olie in. Roer tot het goed gemengd is.

Toepassing

Zijn effect is vergelijkbaar met andere exfolianten.

 • Eerst moet je de zone goed schoon maken.
 • Breng daarna de exfoliant met citroen aan, die je een mooie en gezonde huid zal verschaffen. Masseer het met cirkelvormige bewegingen in. Wees voorzichtig hoeveel druk je gebruikt want je moet mogelijk letsel voorkomen.

Dit is ook een interessant artikel: Vijf geweldige schoonheidsbehandelingen met citroen

Geef veerkracht aan de huid

Mooie en gezonde huid met veerkracht

Ingrediënten

 • het sap van een halve citroen
 • 1/2 glas water (125 ml)
 • Je kan een grotere hoeveelheid maken. Je hoeft alleen maar de verhoudingen aan te houden.
 • een wattenschijfje

Bereiding

 • Meng het citroensap met het water. Dit is om te voorkomen dat de citroen de huid beschadigt. Zo zullen we alleen verwijderen wat we niet willen en op de beste manier profiteren van de ongelooflijke eigenschappen van citroen. Maar als je roodheid merkt, probeer dan meer water toe te voegen.

Toepassing

 • Maak het wattenschijfje vochtig met het citroenmengsel. Wrijf het dan zachtjes over het plekje van de huid dat je wilt behandelen.
 • Wacht twintig minuten voordat je het afspoelt. In die tijd zal de citroen zijn werk doen en de huid zuiveren, verhelderen en veerkrachtiger maken.
 • Daarna verwijder je het mengsel met veel koud water en droog je de huid.
 • Het is ideaal als je daarna een vochtinbrengende crème gebruikt. Op die manier kan je de behandeling op een doeltreffende manier afronden.

Wil je een mooie en gezonde huid? Je weet dat het dan onontbeerlijk is dat je de stappen volgt die we hier vermeld hebben: exfoliëren, veerkracht geven en vocht inbrengen.

Ook voor de laatste handeling bestaan er natuurlijke mogelijkheden. Zoals bijvoorbeeld deze handcrème van cacaoboter en vitamine E.

Onze huid is ons uithangbord. Het is dan ook belangrijk dat je goed voor je huid zorgt zodat je de beste versie van jezelf kan geven. Aan de andere kant is dit ook essentieel voor je zelfvertrouwen. Want het heeft een grote invloed op hoe je jezelf ziet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027
 • Dhanavade, M., Jalkute, C., … J. G.-B. J. of, & 2011, U. (2011). Study antimicrobial activity of lemon (Citrus lemon L.) peel extract. British Journal of Pharmacology and Toxicology. https://doi.org/10.1002/ajp.21003
 • Proksch, E., Brandner, J. M., & Jensen, J. M. (2008). The skin: An indispensable barrier. Experimental Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1600-0625.2008.00786.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.