6 remedies tegen zure oprispingen

Brandend maagzuur is een vaak voorkomend gezondheidsprobleem in onze hedendaagse samenleving. Gelukkig bestaan er een aantal natuurlijke, eenvoudige middeltjes die je zelf kan klaarmaken als je regelmatig last hebt van zure oprispingen en brandend maagzuur.
6 remedies tegen zure oprispingen

Laatste update: 26 september, 2018

Brandend maagzuur is een vaak voorkomend gezondheidsprobleem in onze hedendaagse samenleving. Deze aandoening staat ook bekend als zure oprispingen. Ze ontstaan als maagzuur terugstroomt naar de keelholte. Het gevolg hiervan is die bekende, brandende pijn, die soms zo hevig kan zijn dat het verward wordt met de symptomen van een hartaanval.

Mensen die regelmatig te kampen hebben met brandend maagzuur ervaren vaak ook andere gezondheidsklachten die in nauw verband staan met dit vervelende spijsverteringsprobleem.

De pijn en verhoogde zuurtegraad in de slokdarm leiden bijna altijd tot slaapproblemen. Er ontstaat een verhoogd risico op astma en het maagzuur kan ook indigestie, een slechte adem, ontstekingen aan de slokdarm en maagzweren veroorzaken en zelfs in ernstige gevallen het ontstaan van kanker versnellen.

Veranderingen aanbrengen in je eetgewoontes is het allerbelangrijkst als je de strijd tegen deze vervelende kwaal wilt aangaan. Het eten van kant-en-klare maaltijden wordt afgeraden.

Suiker, geraffineerde voedingsmiddelen, koffie, alcohol en vet verdwijnen ook het beste van het menu. Vervang die door het regelmatig eten van fruit, groenten en volkoren granen. Kies vooral voedsel dat rijk is aan vezels.

Gelukkig bestaan er een aantal natuurlijke, eenvoudige middeltjes die je zelf kan klaarmaken als je regelmatig last hebt van zure oprispingen en brandend maagzuur.

Deze thuis bereide remedies helpen om de brandende pijn te verlichten en kunnen zelfs het ontstaan van de zure oprispingen en de hiermee in verband staande gezondheidsproblemen voorkomen.

Sap van aloë vera

Aloë Vera

Aloë vera is een medicinale plant die je gezondheid op vele vlakken een heuse boost kan geven. Het bezit ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen de zure reflux te verminderen. Drink minstens een halve kop aloëverasap vóór elke maaltijd. Hou er echter rekening mee dat het sap ook een laxerend effect heeft.

Puur appelazijn

Puur appelazijn is een bekend en populair middeltje om brandend maagzuur te verlichten. Meng een eetlepel azijn in een groot glas water en drink dit mengsel zodra je de zure oprispingen voelt opkomen.

Zuiveringszout

Zuiveringszout

Zuiveringszout is een super goedkope remedie die gebruikt kan worden om de zuurtegraad in het lichaam te regelen. Daardoor is het eveneens in staat de gevolgen van zure reflux te verlichten. Neem net als hierboven een theelepeltje zuiveringszout en vermeng het in een groot glas water.

Zoethout

Zoethout brengt een beschermende laag aan op de wand van de maag en werkt hierdoor op dezelfde manier als een klassieke beschermende gel. Hierdoor verminderen de pijnlijke en ongemakkelijke symptomen van de zure oprispingen heel snel. Zoethout werkt het beste als het als een thee of een extract.

Misschien ook interessant om te lezen:

Natuurlijke middelen om gastritis te verlichten

Gember

Gember

Veel studies toonden reeds aan dat de gemberwortel maagbeschermende eigenschappen heeft, omdat het de vorming van zuur blokkeert en de groei van bacteriën in de maag afremt. Deze natuurlijke remedie kan zelfs tot acht keer meer resultaat opleveren dan de klassieke medicatie die ingezet wordt tegen het ontstaan van maagzweren.

Ga de strijd aan tegen zure oprispingen door een infusie te bereiden van één theelepel verse gember in een kop kokend water. Laat het vijf minuten trekken en drink deze heerlijk smakende thee vóór elke maaltijd.

Glutamine

Wondjes die ontstaan door bacteriën in de maag kunnen verzorgd worden en genezen door het gebruik van glutamine. Glutamine is een aminozuur dat door het lichaam zelf geproduceerd wordt, maar ook aangeleverd wordt door bepaalde voedingsmiddelen. Je vindt het terug in rundvlees, vis, kip, eieren, zuivelproducten en sommige groenten, zoals peterselie en spinazie.

Enkele nuttige tips om zure oprispingen te voorkomen

Bedenk dat het belangrijk is ook enkele nuttige en gezonde leefregels in acht te nemen als je graag van brandend maagzuur verlost wilt raken.

  • Trek voldoende tijd uit voor elke maaltijd en denk eraan je eten goed te kauwen, zodat er geen druk in de maag of ontsteking kan ontstaan.
  • Houd de laatste maaltijd van de dag licht en laat minstens drie uur tussen het slapengaan en het moment dat je voor het laatst iets gegeten hebt.
  • Vermijd pittige of zure hapjes en snacks. Houd je maaltijden licht gekruid en laat pikante sausjes eventjes aan de kant.
  • Houd tijdens de maaltijd zetmeelrijke producten achterwege tot aan het eind van de maaltijd. Eet bij voorkeur eerst je groenten en vlees en bewaar het brood of de aardappelen voor het afsluiten van de maaltijd.
  • Neem de beslissing enkele kilo’s af te vallen als je te zwaar bent. Studies toonden namelijk aan dat zwaarlijvigheid het goed afsluiten van de slokdarmklep verhindert, waardoor maagzuur de kans krijgt terug naar de keelholte te vloeien.
  • Wees matig met alcohol en koffie. Deze stoffen werken irriterend en bevorderen het ontstaan van zure oprispingen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Yarnell, E., & Abascal, K. (2011). Herbs for Gastroesophageal Reflux Disease. Alternative and Complementary Therapies. https://doi.org/10.1089/act.2010.16611

  • Mohtashami, R., Khedmat, H., Sahebkar, A., Valizadegan, G., & Panahi, Y. (2015). Efficacy and safety of Aloe vera syrup for the treatment of gastroesophageal reflux disease: a pilot randomized positive-controlled trial. Journal of Traditional Chinese Medicine. https://doi.org/10.1016/s0254-6272(15)30151-5


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.