5 huismiddeltjes tegen hoofdluis

Kinderen lopen een groot risico op het krijgen van hoofdluis. Als je liever geen chemische middelen wilt gebruiken, die mogelijk bijwerkingen hebben, kun je een aantal natuurlijke middelen proberen.
5 huismiddeltjes tegen hoofdluis
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 22 december, 2022

Hoofdluis is een vervelende plaag. De luizen leven van menselijk bloed op de hoofdhuid en hebben vooral een voorkeur voor kinderen. Ze zijn niet erg hygiënisch en leven doorgaans met velen tegelijk op het hoofd.

De kleine beestjes kunnen bij direct contact zo van de ene persoon op de andere overspringen. Het is echter zo dat iedereen het risico loopt luizen in huis te krijgen, want ze discrimineren namelijk niet en zijn in staat om bij iedereen wel een goed leefgebied te creëren.

Hoofdluis vormt geen grote bedreiging voor mensen. De beestjes zijn alleen erg onaangenaam en kunnen ongemak, extreme jeuk op het hoofd, irritatie en zelfs bacteriële infecties veroorzaken.

Gelukkig bestaan er een hele hoop huismiddeltjes die kunnen helpen hoofdluis te bestrijden. Zo kun je voorkomen dat andere mensen in je omgeving ook hoofdluis krijgen en de luizen geheel uit je leven verdwijnen.

Waarom luizen bestrijden met huismiddeltjes?

De voornaamste reden waarom je het beste een huismiddel kunt gebruiken om hoofdluis te bestrijden, is omdat deze middelen geen bijverschijnselen veroorzaken en geheel veilig zijn.

Natuurlijk bestaan er tegenwoordig vele verschillende luizenshampoos om van de plaag af te komen, maar deze producten bevatten vrijwel allemaal giftige elementen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en huidirritatie kunnen veroorzaken.

Op de meeste van deze shampoos wordt ook gewaarschuwd dat je het product niet te lang op het hoofd moet laten zitten, juist omdat het deze bijverschijnselen kan veroorzaken.

Een gezonde en effectieve optie om luizen te bestrijden is daarom een huismiddel. Huismiddeltjes vergemakkelijken namelijk ook het bestrijden van die vervelende neten.

Hoewel je met deze middelen waarschijnlijk wel wat consistenter moet zijn met je behandeling, zullen de resultaten desalniettemin geweldig zijn en zul je je niet meer druk hoeven te maken over dit onaangename probleem.

5 huismiddeltjes tegen hoofdluis

Mayonaise en azijn

Mayonaise en azijn

Mayonaise en azijn zijn twee bondgenoten als het aankomt op het bestrijden van hoofdluis en neten. Dit is een bijzonder middel, want het zal namelijk niet alleen helpen deze vervelende plaag tegen te gaan, maar zal ook je haren hydrateren en doen glanzen.

Wat je moet doen:

Meng twee delen mayonaise met een deel azijn en voeg hier een paar druppels essentiële tea tree olie aan toe. Roer de ingrediënten goed door elkaar en verdeel de pasta over je gehele haar en hoofdhuid.

Laat de pasta een paar uur zitten en spoel deze vervolgens uit met warm water. Om de behandeling compleet te maken, kam je je haar na afloop nog met een luizenkam.

Eucalyptusinfusie

De geur van eucalyptus kan erg onaangenaam zijn voor luizen en zal een uiterst krachtige werking hebben wanneer deze in directe aanraking komt met de beestjes.

Wat je moet doen:

Breng een grote hoeveelheid water aan de kook en voeg hier een paar eucalyptusblaadjes aan toe. Laat dit samen 15 minuten staan. Verdeel de infusie vervolgens over je gehele haar en hoofdhuid en gebruik daarna een luizenkam om de luizen te verwijderen.

Appelazijn

Appelazijn en appels op een tafel

Dit product is makkelijk te verkrijgen en is zeer geschikt om van die vervelende luizen af te komen. Let echter wel op: als er te veel luizen op het hoofd zitten of als de luizen erg groot zijn, dan zal dit middel misschien niet 100% effectief zijn. De behandeling zal echter wel de hoeveelheid luizen sterk verminderen.

Wat je moet doen:

Meng gelijke hoeveelheden water en azijn met elkaar en verdeel dit mengsel over het droge haar.

Oliemengsel

Een mengsel van essentiële oliën kan erg effectief zijn bij het bestrijden van hoofdluis. Een oliemengsel zorgt er namelijk voor dat het haar erg glad wordt en is tegelijkertijd erg voedzaam.

Maak een mengsel van onder andere kokosolie, jasmijnolie, anijsolie en geraniumolie en verveel dit mengsel over het gehele haar en de hoofdhuid. Laat het mengsel minstens 30 minuten intrekken. Je zult merken dat je de luizen vervolgens veel makkelijker kunt verwijderen met de kam.

Rozemarijninfusie

Rozemarijnolie met een takje rozemarijn

Rozemarijn is een van de beste kruiden om de haren gezond te houden. Het zorgt voor een diepe reiniging, maakt het haar sterker en stimuleert de haargroei. Maar deze plant is ook erg goed om luizen tegen te gaan, omdat het een krachtige werking op de beestjes heeft.

Wat je moet doen:

Maak een rozemarijninfusie door wat water aan de kook te brengen en hier een paar gedroogde rozemarijnblaadjes aan toe te voegen. Zodra de infusie weer is afgekoeld, verdeel je deze over het gehele haar en de hoofdhuid.

Evenals bij de bovenstaande middelen kun je ook bij dit middel het beste een luizenkam gebruiken om het verwijderen van de luizen en neten te vergemakkelijken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Toloza, A. C., Lucía, A., Zerba, E., Masuh, H., & Picollo, M. I. (2010). Eucalyptus essential oil toxicity against permethrin-resistant Pediculus humanus capitis (Phthiraptera: Pediculidae). Parasitology Research. https://doi.org/10.1007/s00436-009-1676-6

  • Priestley, C. M., Burgess, I. F., & Williamson, E. M. (2006). Lethality of essential oil constituents towards the human louse, Pediculus humanus, and its eggs. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2006.04.005

  • Veal, L. (1996). The potential effectiveness of essential oils as a treatment for headlice, Pediculus humanus capitis. Complementary Therapies in Nursing & Midwifery. https://doi.org/10.1016/S1353-6117(96)80083-7


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.