5 huismiddeltjes tegen hoofdluis

6 februari 2016

Luizen zijn een onaangename plaag die leven van menselijk bloed om te overleven en grotendeels een voorkeur hebben voor kinderen. Luizen zijn niet erg hygiënisch en leven doorgaans met velen op een gebied. De kleine beestjes kunnen bij direct contact zo van de ene persoon op de andere over springen. Het is echter zo dat iedereen het risico loopt luizen in huis te krijgen, want luizen discrimineren namelijk niet en zijn bereid om bij iedereen wel een goed leefgebied te creëren.

Luizen vormen geen grote bedreiging voor mensen. Ze zijn alleen erg onaangenaam en kunnen ongemak, extreme jeuk op het hoofd, irritatie en zelfs bacteriële infecties veroorzaken. Gelukkig bestaan er een hele hoop huismiddeltjes die kunnen helpen hoofdluis te bestrijden. Zo kun je voorkomen dat andere mensen in je omgeving ook luizen krijgen en de luizen geheel uit je leven verwijderen.

Waarom luizen bestrijden met huismiddeltjes?

De voornaamste reden waarom je het beste een huismiddel kunt gebruiken om hoofdluis te bestrijden, is omdat deze middelen geen bijverschijnselen veroorzaken en geheel veilig zijn. Natuurlijk bestaan er tegenwoordig vele verschillende luizenshampoos om van luizen af te komen, maar deze producten bevatten vrijwel allemaal giftige elementen die slecht kunnen zijn voor de gezondheid en huidirritatie kunnen veroorzaken. Op de meeste van deze shampoos wordt ook gewaarschuwd dat je de shampoo niet te lang op het hoofd moet laten zitten, juist omdat dit deze bijverschijnselen kan veroorzaken.

Een gezonde en effectieve optie om luizen te bestrijden is daarom een huismiddel. Huismiddeltjes vergemakkelijken namelijk ook het bestrijden van die vervelende neten. Hoewel je met deze middelen waarschijnlijk wel wat consistenter moet zijn met je behandeling, zullen de resultaten desalniettemin geweldig zijn en zul je je niet meer druk hoeven te maken over dit onaangename probleem.

Mayonaise en azijn

Mayonaise en Azijn

Mayonaise en azijn zijn twee bondgenoten als het aankomt op het bestrijden van luizen en neten. Dit is een erg speciaal middel, want het zal namelijk niet alleen helpen deze vervelende plaag tegen te gaan, maar zal ook je haren hydrateren en doen glanzen.

Wat je moet doen:

Meng twee delen mayonaise met een deel azijn en voeg hier een paar druppels essentiële tea tree olie aan toe. Roer de ingrediënten goed door elkaar en verdeel de pasta over je gehele haar en hoofdhuid. Laat de pasta een paar uur zitten en spoel deze vervolgens uit met warm water. Om de behandeling compleet te maken, kam je je haar na afloop nog met een luizenkam.

Eucalyptusinfusie

De geur van eucalyptus kan erg onaangenaam zijn voor luizen en zal een uiterst krachtige werking hebben wanneer deze in directe aanraking komt met de beestjes.

Wat je moet doen:

Breng een grote hoeveelheid water aan de kook en voeg hier een paar eucalyptusblaadjes aan toe. Laat dit samen 15 minuten staan. Verdeel de infusie vervolgens over je gehele haar en hoofdhuid en gebruik een luizenkam om de luizen te verwijderen.

Appelazijn

Appelazijn

Dit product is zeer gemakkelijk te verkrijgen en is zeer krachtig om van die vervelende luizen af te komen. Let echter wel op: als er te veel luizen op het hoofd zitten of als de luizen erg groot zijn, dan zal dit middel misschien niet 100% effectief zijn. De behandeling zal echter wel de hoeveelheid luizen sterk verminderen.

Wat je moet doen:

Meng gelijke hoeveelheden water en azijn met elkaar en verdeel dit mengsel over droog haar.

Oliemengsel

Een mengsel van essentiële oliën kan erg effectief zijn bij het bestrijden van hoofdluis. Een oliemengsel zorgt er namelijk voor dat het haar erg glad wordt en is tegelijkertijd erg voedend. Maak een mengsel van onder andere kokosolie, jasmijnolie, anijsolie en geraniumolie en verveel dit mengsel over het gehele haar en de hoofdhuid. Laat het mengsel minstens 30 minuten intrekken. Je zult merken dat je de luizen vervolgens veel makkelijker kunt verwijderen met de kam.

Rozemarijninfusie

Rozemarijn

Rozemarijn is een van de beste kruiden om de haren gezond te houden. Het kruid biedt een diepe reiniging, maakt het haar sterker en stimuleert de haargroei. Maar deze plant is ook erg goed om luizen tegen te gaan, daar de plant een krachtige werking op de beestjes heeft.

Wat je moet doen:

Maak een rozemarijninfusie door wat water aan de kook te brengen en hier een paar gedroogde rozemarijnblaadjes aan toe te voegen. Zodra de infusie weer is afgekoeld, verdeel je deze over het gehele haar en de hoofdhuid. Evenals bij de bovenstaande middelen kun je ook bij dit middel het beste een luizenkam gebruiken om het verwijderen van de luizen en neten te vergemakkelijken.

Bekijk Ook