Alternatieven voor light mayonaise

Het is helemaal niet moeilijk om zelf mayonaise te maken, en wist je dat je er ook zelf smaken aan toe kunt voegen om het nog lekkerder te maken?
Alternatieven voor light mayonaise

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Mayonaise is een heerlijke saus of dressing die over de hele wereld wordt gegeten en wordt gebruikt in honderden gerechten en recepten. Helaas is het echter waar dat ook light mayonaise meerdere gezondheidsproblemen kan veroorzaken door de grote hoeveelheid vet die het bevat.

Je hoeft echt niet veganistisch te zijn om te kiezen voor een vervanging van echte mayonaise. Als je je lichaam simpelweg wilt beschermen tegen cholesterol, cardiovasculaire ziektes, obesitas en een vettige huid, lees dan onderstaand artikel.

In dit artikel delen we namelijk een aantal recepten om natuurlijke mayonaise te maken en we geven een aantal alternatieven voor light mayonaise.

Mayonaiserecept zonder ei

Een van de voordelen van deze mayonaise is dat je hem kunt verwarmen zonder dat de mayonaise daardoor slecht wordt voor de maag (dit geldt niet voor de mayonaise die je koopt bij de supermarkt).

Doordat in dit recept geen ei wordt gebruikt, kun je deze mayonaise toevoegen aan bouillons en hem zelfs aan de kook brengen. Om deze mayonaise te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

Doe de melk en het zout in de blender en meng de twee door elkaar. Voeg dan geleidelijk aan de olijfolie toe totdat er een dikke pasta ontstaat. Giet de pasta over in een pot of een luchtdicht bakje, bij voorkeur van glas, en berg het op in de koelkast.

Je kunt deze mayonaise gerust een paar dagen bewaren, want hij zal niet bederven. Ook kun je deze mayonaise erg makkelijk meenemen wanneer je bijvoorbeeld een dag buiten doorbrengt of naar het strand gaat.

Als je wilt dat deze mayonaise minder calorieën en minder vet bevat, kies dan in plaats van gewone melk voor magere melk of sojamelk. Om de smaak van deze light mayonaise een tikkeltje te veranderen, kun je ook wat fijngesneden ui of knoflook of zelfs een beetje mosterd toevoegen.

Recept voor veganistische mayonaise

Met dit recept maak je een heerlijke ‘veganaise’, die je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld sandwiches, taarten en vulling. Het is een erg eenvoudig recept en het bevat helemaal geen dierlijke producten. Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt:

 • 1 aardappel
 • 1 wortel
 • Citroensap
 • 3 eetlepels olie
 • 1 eetlepel mosterd

Schil, was, snijd en kook de aardappel. Schil, was en snijd de wortel. Pers het sap uit de citroen. Doe deze ingrediënten samen met de olie en de mosterd in de blender en meng tot er een homogene pasta ontstaat. Breng de pasta over in een luchtdichte bak of pot en berg deze op in de koelkast.

Een variant op deze mayonaise is een veganistische bietenmayonaise. Bij deze light mayonaise gebruik je in plaats van de bleke aardappel heerlijke dieprode bieten. Gebruik de bieten wel rauw. Deze mayonaise gaat erg goed samen met rijst.

Nog een recept voor veganistische mayonaise

Deze light mayonaise wordt ook wel ‘sojanaise’ genoemd, omdat hij, je raad het al, gemaakt wordt van soja. De ingrediënten die je nodig hebt zijn als volgt:

 • 250 ml zonnebloemolie
 • 60 ml sojamelk
 • Een halve knoflookteen
 • Citroensap (of een ander alternatief voor azijn)
 • Zout naar smaak

Doe de sojamelk, de olie en de knoflook samen in de blender. Meng ze op de hoogste stand goed door elkaar. Wanneer de drie eenmaal een goed geheel vormen, zet je de blender uit en wacht je tot de olie hard begint te worden. Voeg dan als laatste het citroensap toe. Meng alles nog even tot er een dikke pasta ontstaat en voilà.

A ls alternatief kun je er voor kiezen om bieten, gekookte wortelen, mosterd of avocado toe te voegen. Elke van deze vier ingrediënten zal de mayonaise een andere kleur geven.

Light mayonaise in een schaaltje

Recept voor wortelmayonaise

Deze mayonaise is werkelijk heerlijk en zal een nieuwe, interessante smaak aan je maaltijden toevoegen. Net als bij de andere recepten zijn ook voor deze light mayonaise weinig voorbereidingen en ingrediënten nodig. Het enige wat je voor dit recept nodig hebt is:

 • 750 gram wortelen
 • 60 ml olijf-, mais-, of zonnebloemolie
 • 1 knoflookteen (gebruik een halve teen als je een wat mildere mayonaise wilt)
 • Een snufje zout
 • Citroensap

Schil de wortelen en snijd ze in dunne schijfjes. Kook de schijfjes vervolgens tot ze beetgaar zijn. Let op dat je ze niet te lang kookt. Laat ze een beetje afkoelen en stop ze vervolgens samen met alle andere ingrediënten in de blender. Meng tot er een homogene pasta ontstaat die oranje van kleur is.

Als je meer smaak aan je mayonaise wilt toevoegen, meng er dan nog een beetje olie doorheen. Je kunt de mayonaise in de koelkast ongeveer een week bewaren. Doe hem echter niet in de vriezer, hierdoor zal namelijk de smaak en textuur verloren gaan.

Een recept voor extra light mayonaise

In dit geval maak je een natuurlijke yoghurtmayonaise. Doordat dit een natuurlijke mayonaise is, is deze nog gezonder en bevat hij nog minder vet dan de yoghurtmayonaise die je kunt kopen in de supermarkt of de gewone light mayonaise gemaakt met ei.

Deze heerlijke extra light mayonaise is erg eenvoudig om te maken. Je hebt nodig:

 • 250 ml natuurlijke yoghurt
 • Een paar druppels citroensap
 • Een snufje zout
 • Een eetlepel olie

Doe alle ingrediënten samen in de blender en meng ze goed met elkaar tot er een romige, homogene pasta ontstaat. Breng de pasta over in een houder en berg deze op in de koelkast.

Aan deze light mayonaise kun je als je wilt een aantal ingrediënten toevoegen, zoals fijngesneden peterselie en peper voor een sterke smaak of wat bleekselderij gesneden in kleine blokjes als je een voorkeur hebt voor een wat frissere smaak.

Alle ingrediënten bevatten weinig calorieën en zijn dus ideaal voor mensen die op dieet zijn.

Zelf light mayonaise maken

Hazelnoot-peermayonaise

Dit is een bijzonder alternatief, dat ongewoon is en een fruitige, milde en absoluut heerlijke smaak heeft. Deze mayonaise zou zo maar eens het allesbepalende detail op je bord kunnen zijn, dat de maaltijd van simpelweg lekker om kan toveren tot onweerstaanbaar.

De mayonaise gaat erg goed samen met verse asperges, gestoomde groenten, sandwiches of salades. Sommige mensen gebruiken hem liever als bijgerecht of eten hem met een geroosterd broodje.

De ingrediënten die je nodig hebt zijn:

 • 1 ei
 • 1 knoflookteen
 • 100 ml zonnebloemolie
 • 1 grote peer
 • 20 hazelnoten
 • Zout
 • Peper
 • Nootmuskaat

Schil de peer en probeer ook de hazelnoten zoveel mogelijk te pellen (als je niet de soort zonder schilletje hebt gekocht). Doe de peer en de hazelnoten samen met het ei, de knoflook en de zonnebloemolie in de blender en meng dit tot er een pasta ontstaat die dezelfde textuur heeft als ‘gewone’ mayonaise.

Breng vervolgens op smaak met peper en zout en voeg als laatste naar smaak de nootmuskaat toe. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.