Symptomen van kanker die vaak genegeerd worden

Er zijn bepaalde symptomen die over het hoofd gezien worden of toegeschreven worden aan kleine kwaaltjes, terwijl ze in feite vroege symptomen zijn van kanker. Bij de geringste twijfel moet je altijd een specialist raadplegen.
Symptomen van kanker die vaak genegeerd worden

Laatste update: 28 september, 2018

Elke dag worden er honderden mensen over de hele wereld gediagnosticeerd met verschillende vormen van kanker of kwaadaardige tumoren. Vaak is het al in een zeer vergevorderd stadium. Dat is de reden waarom je sommige van de vroege symptomen van kanker zou moeten leren kennen.

Vaak hebben kwaadaardige tumoren helemaal geen symptomen. Tegen de tijd dat ze ontdekt worden zijn ze vaak al in een stadium waarin het moeilijk is om ze effectief te kunnen behandelen. In de meeste gevallen is een vroege diagnose daarom belangrijk.

Hoe vergevorderder je kanker namelijk is, hoe waarschijnlijker het is dat je zult bezwijken aan de ziekte. Daarom is het belangrijk om een aantal symptomen van kanker te leren kennen.

Op het eerste gezicht lijken ze misschien normaal. Ze kunnen echter wijzen op de aanwezigheid van een bepaalde vorm van kanker.

In dit artikel zullen we je meer vertellen.

Symptomen van kanker die in het beginstadium vaak worden genegeerd

Aanhoudend hoesten of heesheid

Aanhoudend hoesten of heesheid een van de symptomen van kanker

Je hoest lijkt misschien op een veelvoorkomend symptoom van een respiratoir probleem. Dit komt namelijk meestal voor als je borstcongestie of een soort infectie hebt.

Als je echter aanhoudend hoest en het vergezeld wordt door bloeden moet je je arts onmiddellijk raadplegen. Het zou namelijk mogelijk een vorm van kanker met betrekking tot je luchtwegen kunnen zijn.

Kortademigheid

Veel mensen die de diagnose longkanker krijgen, weten zich te herinneren dat ze momenten van kortademigheid hebben ervaren voordat ze ontdekten dat ze deze ziekte hadden.

Waarschijnlijk over het hoofd gezien, omdat ze het zagen als iets dat wel over gaat of het als een symptoom van astma hebben ervaren. Dit is dus een van de symptomen van kanker die je niet mag negeren.

Abnormale veranderingen in de stoelgang

Abnormale veranderingen in de stoelgang een van de symptomen van kanker

We hebben allemaal een verschillende stoelgang. Sommige mensen hebben een zeer efficiënte spijsvertering en gaan vaak naar het toilet, terwijl anderen vaker last van verstopping hebben en meer moeite hebben met hun stoelgang.

Iedereen moet echter gealarmeerd zijn als ze bloed of een zwarte kleur in hun ontlasting opmerken.

Aanhoudende diarree of chronische constipatie hebben, een onbedwingbare behoefte steeds naar het toilet te moeten, abnormale buikpijn en nog veel meer gerelateerde klachten kunnen ook symptomen van kanker zijn.

De frequentie van de infectie

Het hebben van frequente infecties zou kunnen betekenen dat je leukemie kunt hebben. Leukemie is een ziekte die wordt veroorzaakt door de abnormale productie van witte bloedcellen (leukocyten). Het zorgt ervoor zorgt dat het lichaam zijn vermogen om te vechten tegen infecties aan het verliezen is.

Bij volwassenen is het gebruikelijk om leukemie te ontdekken door middel van symptomen zoals frequente hoge temperaturen en koorts of andere symptomen die verband houden met verkoudheid en griep.

Veranderingen in de urine

Veranderingen in de urine een van de symptomen van kanker

Heb je gemerkt dat de kleur van jouw urine donkerder is dan normaal? Heeft het een sterke geur? Eventuele veranderingen in jouw urine of plasgewoonten kunnen aangeven dat er iets mis is met je lichaam.

Deze symptomen zijn typerend voor een bepaald soort tumor of de groei ervan in de urinewegen. Zij moeten worden beschouwd als een duidelijke teken om je arts onmiddellijk te raadplegen.

Onverklaarbare pijn

Als je lijdt aan chronische pijn in de rug, nek, benen of in andere gebieden kan het een goed idee zijn om je arts te raadplegen. In dit geval zou je pijn te maken kunnen hebben met de andere symptomen van kanker die we tot nu toe hebben beschreven.

Veranderingen in de huid of moedervlekken

Veranderingen in de huid of moedervlekken een van de symptomen van kanker

Eventuele veranderingen op de huid, zoals donkere vlekken, nieuwe moedervlekken of wijzigingen van een bestaande moedervlek zijn redenen om contact op te nemen met een dermatoloog. Hij kan de mogelijkheid van huidkanker uitsluiten.

Onverklaarbare bloedingen

Een veelvoorkomend symptoom van baarmoederhalskanker is spotting of het bloeden tussen je normale periodes door. Als je rectale bloedingen ervaart, kan dit wijzen op darmkanker.

Frequente bekkenpijn

Frequente bekkenpijn een van de symptomen van kanker

Bekkenpijn kan moeilijk te negeren zijn. Het is meestal namelijk zeer aanhoudend en kan gepaard gaan met een ontsteking. Dit is een symptoom van verschillende ziekten en aandoeningen.

Het kan echter ook de aanwezigheid van cysten in de eierstokken aanduiden. Het kan ook een van de symptomen zijn van kanker in het vrouwelijk voortplantingssysteem.

Gewichtsverlies

Het plotselinge en onverklaarbare verlies van een paar kilo’s kan door sommigen worden beschouwd als een geschenk. Maar in werkelijkheid moet je op je hoede zijn voor overmatig en te snel gewichtsverlies. Dit kan namelijk een van de symptomen van kanker zijn.

Als je op dit moment niet op een dieet bent en je verliest vijf of meer kilo’s in een hoog tempo, zou het een teken van kanker van de alvleesklier, maag, slokdarm of longen kunnen zijn.

Moeite met slikken

Als je pijn voelt of moeite hebt met slikken, is het belangrijk om contact op te nemen met je arts. Het zou namelijk een symptoom van slokdarm-, maag- of keelkanker zou kunnen zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.