11 symptomen van kanker die vaak genegeerd worden

Er zijn bepaalde symptomen die over het hoofd gezien worden of toegeschreven worden aan kleine kwaaltjes, terwijl ze in feite vroege symptomen zijn van kanker. Bij de geringste twijfel moet je altijd een specialist raadplegen.

Elke dag worden er honderden mensen over de hele wereld gediagnosticeerd met verschillende vormen van kanker of kwaadaardige tumoren en vaak is het al in een zeer vergevorderd stadium. Dat is de reden waarom je sommige van de vroege waarschuwingssignalen van kanker zou moeten leren kennen.

Vaak geven kwaadaardige tumoren helemaal geen symptomen en tegen de tijd dat ze ontdekt worden, zijn ze vaak al in een stadium waarin het moeilijk is om ze effectief te kunnen behandelen. In de meeste gevallen is een vroege diagnose dus belangrijk, omdat hoe vergevorderder je kanker is, hoe waarschijnlijker het is dat je zult bezwijken aan de ziekte. Daarom is het belangrijk om een aantal symptomen die normaal lijken, maar ook kunnen wijzen op de aanwezigheid van een bepaalde vorm van kanker, te leren kennen.

In dit artikel zullen we je vertellen over de 11 vroege aanwijzingen van kanker die vaak worden genegeerd.

Aanhoudend hoesten of heesheid

Keelpijn

Je hoest lijkt misschien op een veelvoorkomend symptoom van een respiratoir probleem, want dit gebeurt meestal als je borstcongestie of een soort infectie hebt. Als je hoest aanhoudend is en vergezeld wordt door bloeden moet je je arts onmiddellijk raadplegen, omdat het mogelijk een vorm van kanker met betrekking tot je luchtwegen zou kunnen zijn.

Kortademigheid

Veel mensen die de diagnose longkanker krijgen, weten zich te herinneren dat ze momenten van kortademigheid hebben ervaren voordat ze ontdekten dat ze deze ziekte hadden. Waarschijnlijk over het hoofd gezien, omdat ze het zagen als iets dat wel over gaat of het als een symptoom van astma hebben ervaren.

Abnormale veranderingen in de stoelgang

Buikpijn

We hebben allemaal een verschillende stoelgang. Sommige mensen hebben een zeer efficiënte spijsvertering en gaan vaak naar het toilet, terwijl anderen vaker verstopt zijn en meer moeite hebben met hun stoelgang.

Iedereen moet gealarmeerd zijn als ze bloed of een zwarte kleur in hun ontlasting opmerken, aanhoudende diarree of chronische constipatie hebben, bij een onbedwingbare behoefte steeds naar het toilet te moeten, bij abnormale buikpijn en nog veel meer gerelateerde klachten.

De frequentie van de infectie

Het hebben van frequente infecties zou kunnen betekenen dat je leukemie kunt hebben. Leukemie is een ziekte die wordt veroorzaakt door de abnormale productie van witte bloedcellen (leukocyten), die ervoor zorgt dat het lichaam zijn vermogen om te vechten tegen infecties aan het verliezen is. Bij volwassenen is het gebruikelijk om leukemie te ontdekken door middel van symptomen zoals frequente hoge temperaturen en koorts of andere symptomen die verband houden met verkoudheid en griep.

Veranderingen in de urine

Urinetest

Heb je gemerkt dat de kleur van jouw urine donkerder is dan normaal? Heeft het een sterke geur? Eventuele veranderingen in jouw urine of urine gewoonten kunnen aangeven dat er iets mis is met je lichaam. Deze symptomen zijn typerend voor een bepaald soort tumor of de groei ervan in de urinewegen. Zij moeten worden beschouwd als een duidelijke teken om je arts onmiddellijk te raadplegen.

Onverklaarbare pijn

Als je lijdt aan chronische pijn in de rug, nek, benen of in andere gebieden kan het een goed idee zijn om je arts te raadplegen. In dit geval zou je pijn te maken kunnen hebben met de andere symptomen die we tot nu toe hebben beschreven.

Veranderingen in de huid of moedervlekken

Moedervlekken

Eventuele veranderingen op de huid, zoals donkere vlekken, nieuwe moedervlekken of wijzigingen van een bestaande moedervlek zijn redenen om contact op te nemen een dermatoloog om de mogelijkheid van huidkanker uit te sluiten.

Onverklaarbare bloedingen

Een veelvoorkomend symptoom van baarmoederhalskanker is spotting of het bloeden tussen je normale periodes door. Als je rectale bloedingen ervaart, kan dit wijzen op darmkanker.

Frequente bekkenpijn

Pijn

Bekkenpijn kan moeilijk te negeren zijn, want het is meestal zeer aanhoudend en kan gepaard gaan met een ontsteking. Dit is een symptoom van verschillende ziekten en aandoeningen, maar kan ook de aanwezigheid van cysten in de eierstokken en kanker gerelateerd aan het vrouwelijk voortplantingssysteem aanduiden.

Gewichtsverlies

Hoewel het plotselinge en onverklaarbare verlies van een paar kilo’s door sommigen kan worden beschouwd als een geschenk, is de waarheid dat je op je hoede moet zijn voor overmatig en te snel gewichtsverlies, omdat het een symptoom van kanker kan zijn. Als je op dit moment niet op een dieet bent en je verliest vijf of meer kilo’s in een hoog tempo, zou het een teken van kanker van de alvleesklier, maag, slokdarm of longen kunnen zijn.

Moeite met slikken

Als je pijn voelt of moeite hebt met slikken, is het belangrijk om contact op te nemen met je arts, omdat het een symptoom van slokdarm-, maag- of keelkanker zou kunnen zijn.

Categorieën: Opvallend Tags:
Bekijk Ook