Zou jij weten hoe je moet handelen als er iemand verdrinkt?

Het is altijd aan te raden om enige basiskennis EHBO te hebben in geval van een verdrinkingssituatie. Het belangrijkste is om kalm te blijven en ervoor te zorgen dat de getroffen persoon kan ademen.
Zou jij weten hoe je moet handelen als er iemand verdrinkt?

Laatste update: 13 februari, 2023

Het hebben van basiskennis over eerste hulp is erg nuttig, omdat je dan weet hoe je moet handelen in noodsituaties, zoals wanneer iemand verdrinkt. Als je niet weet welke basisstappen je zou moeten nemen als je je in deze situatie bevindt, aarzel dan niet en neem er kennis van, want op een gegeven moment kunnen ze heel nuttig blijken.

Het is niet zo dat ongelukken in het water heel vaak voorkomen, maar in de wanhoop van het moment, als ze toch gebeuren, weten we vaak niet hoe we moeten reageren als we zien dat iemand verdrinkt.

Verdrinking wordt veroorzaakt door het plotseling binnendringen van water in de longen. Dit verhindert het binnendringen van lucht, wat verstikking veroorzaakt en tot de dood kan leiden.

De eerste stappen als iemand verdrinkt

someone is drowning
Als je niet weet wat je moet doen, is het nodig om andere mensen om hulp te vragen en de brandweer, reddingswerkers of hulpdiensten te bellen.

Het eerste wat je moet doen als iemand verdrinkt is proberen de persoon uit het water te halen zonder jezelf in gevaar te brengen. Als je weet hoe je moet zwemmen en het is veilig, ga dan naar de persoon toe en probeer hem of haar in zo’n positie te “trekken” dat tenminste zijn of haar gezicht (vooral neus en mond) aan de oppervlakte is en met het gezicht naar boven. Gebruik bij voorkeur elk voorwerp dat kan drijven.

Het slachtoffer moet in een ruimte worden gelegd die een goede ondersteuning mogelijk maakt. Als je niet weet wat je moet doen, is het nodig om andere mensen om hulp te vragen en de brandweer, reddingswerkers of hulpdiensten te bellen.

Als je dit punt hebt opgehelderd, moet je controleren of het slachtoffer ademt. Je zult moeten controleren of zijn of haar borstkas op en neer gaat. Je kunt de ademhaling ook voelen door je wang dicht bij zijn of haar mond te brengen. Als de persoon normaal ademt, leg hem dan in een zijligging om te voorkomen dat hij stikt als hij begint te braken.

Het is belangrijk dat je niet probeert het water uit zijn longen te halen of hem te laten braken. Ga eerst hulp halen. Als je mond-op-mondbeademing zou oefenen, moet je weten dat het bestaat uit het doorgeven van de verse lucht die zich in jouw luchtweg bevindt in de longen van de ander.

Mond-op-mondbeademing

Mond-op-mondbeademing is iets dat gedaan kan worden ongeacht de leeftijd van het slachtoffer. Deze techniek moet je echter alleen toepassen als de drenkeling bewusteloos is en als vaststaat dat hij niet ademt. Om het correct te doen, volg je gewoon deze stappen:

  • Leg de getroffen persoon met het gezicht omhoog op de vloer of op een stevige ondergrond.
  • Kantel hun voorhoofd naar achteren met één hand en laat hun kin zakken met de andere hand om hun mond en luchtwegen te openen.
  • Adem diep lucht in en houd de neus vast met je wijsvinger en duim.
  • Adem 2 seconden lang lucht uit in de mond van de patiënt.
  • Trek je terug en wacht 5 seconden om het proces te herhalen.

Als de manoeuvre succesvol is, moet de drenkeling het ingeademde water beginnen op te hoesten. Op dit moment zal het nodig zijn hem/haar op zijn/haar zij te leggen om te voorkomen dat de vloeistof terugkeert naar de longen.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Eerste hulp bij een koolmonoxidevergiftiging

Eerste hulp aan kinderen

Als het slachtoffer als iemand verdrinkt een kind is en je moet mond-op-mondbeademing geven, zul je het hoofd van het kind naar achteren moeten kantelen, zodat zijn tong de luchtweg niet blokkeert. Dan moet je in de mond van het kind blazen, terwijl je de neus van het kind dichtknijpt. Op deze manier voer je de insufflatie correct uit.

In die zin is de beste aanbeveling om kinderen altijd in de gaten te houden. Je moet zorgen dat ze onder toezicht van een volwassene blijven. Bovendien, als je deze taak toevertrouwt aan een ander kind of een tiener, zouden beiden gemakkelijker afgeleid kunnen raken. Het is waarschijnlijk dat ze noch de nodige fysieke capaciteit hebben voor redding, noch voldoende voorbereid zijn om eerste hulp te verlenen.

Ondertussen, als deze manoeuvre noodzakelijk is, kun je het beste controleren of de borstkas van het slachtoffer lichtjes is opgeblazen, zonder overdaad. De frequentie moet 15 tot 20 ademhalingen per minuut zijn. Als het een baby is, plaats dan zowel de neus als de mond van de baby in je mond en blaas dan en volg de hierboven genoemde stappen.

Het is altijd belangrijk om te onthouden dat de longen van kinderen kleiner zijn. Ze hebben een kleinere capaciteit hebben dan die van volwassenen. In die zin is het belangrijk om de lucht langzaam in de longen van de baby te blazen. Daarbij moet je controleren of het niet te veel is. Al deze maatregelen zullen het optreden van mogelijke verwondingen voorkomen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Verdrinkingssymptomen na het zwemmen

Cardiopulmonale reanimatie

Zou jij weten hoe je moet handelen als iemand verdrinkt
Reanimatie bestaat uit het samendrukken van het hart om de bloedcirculatie op gang te houden.

Als je moet doen cardiopulmonale reanimatie (CPR), zul je moeten weten hoe je het correct moet uitvoeren. Houd dus de volgende aanwijzingen in gedachten.

  • Dit bestaat uit het samendrukken van het hart om de bloedcirculatie op gang te houden. Daarbij moet je mond-op-mondbeademing en borstcompressie afwisselen.
  • Voordat je begint, moet je controleren of de persoon die stikt bewusteloos is, niet ademt en geen hartslag heeft. Als de patiënt ademt of een hartslag heeft, begin dan in geen geval met reanimatie.
  • Als het slachtoffer nog geen jaar oud is, is de cyclus twee ademhalingen en 30 compressies met een snelheid van 100 compressies per minuut. Bedenk dat de botten van jonge kinderen en zuigelingen zwakker zijn, zodat compressies alleen met twee vingers mogen worden uitgevoerd.
  • Als de persoon ouder is dan één jaar, is de juiste cyclus 30 hartmassage met een snelheid van 120 compressies per minuut, gevolgd door 2 ademhalingen. Compressies bij een volwassene moeten worden uitgevoerd door beide handen in elkaar te grijpen en het lichaamsgewicht te laten zakken tot de borstkas ongeveer 5 centimeter zakt.
  • Een volledige cyclus bestaat uit het geven van 30 compressies samen met 2 ademhalingen. Idealiter moeten 4 cycli worden voltooid voordat de reanimatie kan worden gestopt.
  • Aan de andere kant, als je geen hulp of adequate lichamelijke conditie hebt, kun je de beademing beter niet uitvoeren. Deze activiteit kan je vermoeien en de compressies ineffectief maken.

Bel de hulpdiensten

Het belangrijkste is dat je snel hulp inroept of de hulpdiensten belt. Als je vergezeld wordt, vraag dan iemand anders om hulp te halen terwijl jij de eerste hulp oefent. Als er niemand anders is, ga dan door met het uitvoeren van eerste hulp technieken. Ze zijn mogelijk van levensbelang voor het slachtoffer.

Ook als het slachtoffer reageert, moet je hem/haar begeleiden en aandacht hebben voor de symptomen die hij/zij kan vertonen; de ademhaling kan weer stoppen en het is essentieel dat hij/zij op die momenten niet alleen gelaten wordt.

Vergeet niet te controleren op onderkoeling als iemand verdrinkt

Behandel de drenkeling op onderkoeling; als je kunt, verwijder dan natte kleding en bedek de persoon met droge dekens. Als de drenkeling weer volledig bij bewustzijn komt, bied hem dan een warme drank aan. Soms is dit gebaar bijna genoeg om de patiënt beter te maken.

Zoals je ziet kan eerste hulp bij verdrinking het verschil betekenen tussen leven en dood. Het belangrijkste in dit soort situaties als iemand verdrinkt is om kalm te blijven en op een kalme en serene manier te handelen. Daarbij moet je alle genoemde stappen volgen.

Daarnaast moet opgemerkt worden dat als je niet de juiste techniek kent om een van de manoeuvres die we beschreven hebben uit te voeren, je de hulpdiensten moet bellen voordat je handelt. Het verkeerd uitvoeren van hartmassage of mond-op-mondbeademing kan verdere schade veroorzaken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.