Zorg ervoor dat mensen je niet mee kunnen trekken in hun eigen storm

Iedereen maakt wel eens een emotionele storm mee, die van jezelf of die van een ander. Laat je niet meetrekken in die van een ander.
Zorg ervoor dat mensen je niet mee kunnen trekken in hun eigen storm

Laatste update: 24 februari, 2019

Voordat we beginnen, moeten we een verschil maken tussen jouw stormen en problemen en de storm en problemen van andere mensen. Je moet ook leren om negatieve gedachten te onderscheiden en oplossingen te vinden waar jij je goed bij voelt en die je rust geven.

Sommige mensen zijn in staat om hun eigen storm te creëren, maar beginnen dan te huilen als het gaat regenen. Ik weet zeker dat je wel iemand kent met zo’n persoonlijkheid. Ze creëren hun eigen problemen en daarna zijn ze verdrietig omdat ze vastzitten in het doolhof dat ze zelf hebben gecreëerd.

Het gevaarlijkste in deze situaties is in de meeste gevallen dat ze anderen ook meesleuren in hun obsessies en moraal of persoonlijke dilemma’s. Ze zorgen ervoor dat je je verantwoordelijk voelt, waardoor je problemen aanneemt die niet van jou zijn. Sta niet toe dat mensen dit doen.

Dit komt vaak voor, vooral bij onvolwassen en afhankelijke mensen. Het creëren van een storm tijdens momenten van rust is iets wat we allemaal op een bepaald moment in ons leven hebben meegemaakt, door periodes van onzekerheid.

Laten we hier eens naar kijken.

Als je een storm creëert op een kalme dag

meisjes in een storm

Op sommige dagen is het makkelijk om over zaken te obsederen en niet precies te weten waarom. Je het beroemde ‘wat als?’ afvragen of je zorgen maken over de toekomst als er iets mis gaat.

Deze kleine voorbeelden zijn situaties, gedachten en ideeën waar je makkelijk in terecht kunt komen tijdens je leven. Zie het niet als iets dat traumatisch of gevaarlijk is. Een existentiële crisis is een belangrijk moment dat je dwingt om net zulke belangrijke beslissingen te nemen.

 • Iedereen is in staat om zijn eigen storm te creëren op ieder moment, maar het moet wel bij korte periodes van zwakte blijven. Je zelfvertrouwen moet je helpen om weer overeind te krabbelen en nieuwe projecten aan te nemen.
 • Betreur deze gedachten niet en kijk er niet op neer. Authentieke moed is weten dat je toe moeten geven dat je niet lekker in je vel zit en dat je in jouw storm rust en licht nodig hebt. Reorganiseer je gedachten.
 • Je moet je gevoelens opzij zetten om te herinneren wat je verdient. Niemand verdient het om door het leven te gaan met het gevoel dat iedereen tegen hem is en dat je geen enkele optie meer hebt.

Cognitieve herstructurering

Cognitieve herstructurering is een zeer nuttige psychologische strategie om mentale stormen te laten verdwijnen, waar we allemaal wel eens onder hebben geleden of aan kunnen gaan lijden, op ieder moment.

Soms combineert de geest emotioneel ongemak met deze automatische gedachten waar je je niet bewust van bent en die je gemoedstoestand verergeren. Dit is waarom het belangrijk is om deze strategieën in gedachten te houden.

 • Iedere emotie en automatische gedachte heeft een plaats in de hersenen. Dus als je merkt dat je niet goed in je vel zit, pak dan een schrijfblok en schrijf alles op wat er in je hersenen omgaat.
 • Gebruik woorden en korte zinnen. Omschrijf hoe je je voelt, wat je ziet en wat je opvalt.
 • Dit zal leiden tot een moment dat je ermee kunt worstelen en deze ideeën kunt confronteren.
  • “Ik voel me kwaad.”
   “Mensen zijn slecht.”
   “Waarom ben ik kwaad? Waarom denk ik dat iedereen slecht is?”
   “Omdat iemand me heeft gekwetst heeft?”
   “Wat kan ik doen om me beter te voelen?”
   “Praat met iemand over hoe ik me voel, confronteer het probleem en laat de woede die ik voel vrij.”
 •  Als je de emotie en negatieve gedachte herkent, moet je een oplossing prioriteren. Je moet een positieve staat van vrijheid inprenten in je geest om je te helpen dit te overwinnen.

Bescherm jezelf tegen stormen die niet van jou zijn

meisje aan zee

We hebben net geaccepteerd dat wij ook in staat zijn om onze eigen stormen te creëren. We weten dat dit een intern en persoonlijk proces is en dat wij alleen verantwoordelijk zijn om het probleem onder ogen te zien.

Een veelvoorkomend probleem is dat sommige mensen in staat zijn om je mee te trekken in hun eigen problemen, hun eigen stormen. Laat mensen dit niet doen.

 • Hoewel je af en toe crisismomenten mee zal maken, zijn er mensen die in een chronische status van crisis lijken te leven.
 • Deze persoonlijkheden zijn erg onzeker en moeten worden gewaardeerd, bevestigd en verzorgd, omdat ze zichzelf niet in staat achten om problemen onder ogen te zien die ze zelf hebben gecreëerd.
 • Misschien heb je vrienden, familieleden of zelfs een partner die dit soort persoonlijkheid heeft.
 • In deze situaties wordt je opgeslokt door een heleboel negatieve emoties, waar je verplicht naar moet luisteren. Waarbij je dus problemen op moet lossen die niet van jou zijn.

Stel grenzen

De beste manier om te reageren in situaties zoals deze, is door in balans te blijven en je eigen grenzen vast te stellen. Je kunt ze op iedere mogelijke manier helpen. Je moet echter duidelijk maken dat de stormen die ze hebben gecreëerd op moeten worden gelost door de geest die ze heeft gemaakt.

Steun hen, moedig hen aan, maar probeer duidelijk te maken dat zij degene zijn die hun eigen oplossing moeten vinden. Als je ze op die manier helpt, zijn ze misschien niet tevreden.

Houd op emotioneel vlak afstand. Je hebt je eigen problemen en verantwoordelijkheden. Draag het gewicht van anderen niet met je mee, want dit vertraagt jouw eigen persoonlijke groei.

Wees voorzichtig. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.