Weer samenkomen met een ex: de moeite waard of te veel problemen?

Heb je ooit overwogen om terug te gaan naar je ex-partner, alleen maar omdat je dan je comfortzone niet hoeft te verlaten? Geloof het of niet, maar als je dat doet, dan kan dit betekenen dat je kansen misloopt op veel zinvollere relaties.
Weer samenkomen met een ex: de moeite waard of te veel problemen?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Relaties onthullen de verschillen die uiteindelijk kunnen leiden tot een onvermijdelijke breuk, maar soms overweeg je toch om het opnieuw te proberen.  Is weer samenkomen met een ex echter wel een goed idee?

 De waarheid is dat alles afhangt van de omstandigheden die het einde van de relatie in de eerste plaats hebben veroorzaakt en van de redenen waarom je het opnieuw wil proberen. Wanneer je het bijvoorbeeld doet omdat je je eenzaam voelt, dan is dat geen geldige reden.

Waarom wil je opnieuw samenkomen met een ex?

Man en vrouw met hand voor gezicht

Een van de redenen waarom mensen uit elkaar gaan, is onvolwassenheid en een hoop ‘dwaze’ verschillen waarmee ze niet konden omgaan. 

In dit geval is opnieuw samenkomen een mogelijkheid, want het is een kans om iets opnieuw te proberen dat je de eerste keer niet kon oplossen.

In andere gevallen is de situatie ingewikkelder. We hebben het hier over relaties waarin leugens en ontrouw een rol speelden. Hier zijn liefde en de kunst om te vergeven de belangrijke factoren.

Je wil je partner nog een kans geven, maar dat moet je doen zonder wraakgevoelens. Indien je dat niet kan, dan kan het opnieuw samenkomen met een ex rampzalig worden.

Omhelzing

Soms beslissen we om het nog een kans te geven omdat er kinderen in het spel zijn. Dan denk je dat het een poging waard is. Het is echter vooral belangrijk dat jij het echt wil. Doe het niet alleen voor je kinderen. Doe het ook voor jezelf.

Vele koppels beslissen ook om weer samen te komen zodat ze zich niet meer hoeven af te vragen “Wat als”. Of het nu lukt of niet, je hoeft die vraag dan in elk geval niet meer te stellen.

Als je opnieuw wilt beginnen met een ex, ga er dan voor! Het kan iets erg goeds zijn. Je weet min of meer wat je kan verwachten.

Misschien voel je een sterkere band nadat je samen een moeilijke periode hebt doorgemaakt, maar zorg er zeker voor dat dit geen stap achteruit is, maar een stap vooruit.

Wat zijn de nadelen van opnieuw te beginnen met een ex?

1. De dingen zijn niet meer hetzelfde

Stel in hooi

Stel dat er sprake was van ontrouw en dat het vertrouwen volledig gebroken was. Er is dus geen enkele manier waarop de dingen kunnen zijn zoals vroeger. Hoe hard je beiden ook probeert, hoe goed jullie bedoelingen ook zijn, die diepe wond blijft bestaan.

Wanneer je het dan opnieuw probeert, dan zal dit slechts een voortdurend gevecht vol ontgoocheling zijn. Je verwachtingen zullen nooit worden vervuld. Niets zal ooit zijn zoals vroeger. Denk dus goed na of je in deze nieuwe situatie wil belanden of niet.

2. Het weerhoudt je ervan om te groeien

Als je teruggaat naar je ex, dan zet je een grote stap terug. Je hebt het keer op keer geprobeerd en je weet dat er geen toekomst is, maar toch blijf je het proberen.

Ook zal je de kans om nieuwe mensen te ontmoeten mislopen. Je sluit deuren en je ketent jezelf vast aan een relatie die eigenlijk tot het verleden hoort.

Misschien ben je bang om uit je comfortzone te stappen of misschien ben je bang dat je alleen zal blijven.

3. De pijn kan erger zijn

Relaties eindigen als gevolg van conflicten, kwesties die je probeert te vermijden uit angst om alles te verliezen.

Maar als je te veel vergeeft en het steeds opnieuw probeert terwijl je het eigenlijk zou moeten loslaten, dan kan dit leiden tot wrok en woede, samen met een diep gevoel van ongelukkig zijn.

4. Wees voorzichtig met afhankelijkheid

Vrouw bovenaan trap

Soms proberen we de relatie met onze ex nieuw leven in te blazen omdat we een laag zelfbeeld hebben. Dit heeft een bepaald niveau van afhankelijkheid veroorzaakt.

Dat betekent dat je je onvolledig voelt zonder een relatie. Wanneer je geen relatie vindt, dan klamp je je vast aan die relatie uit het verleden.

Afhankelijkheid ondermijnt niet alleen relaties, maar ook mensen.

Als je opnieuw wil samenkomen met je ex, denk er dan heel goed over na voordat je een beslissing neemt. Het is niet gemakkelijk. De kwesties die geleid hebben tot de breuk, zijn echt wel van belang.

Zolang je zeker bent, zolang je geen enkele wrok voelt, zolang je hem/haar niet ‘met dezelfde munt wil terugbetalen’ en zolang je het niet alleen doet om niet langer alleen te zijn, ga er dan voor.

Weer samenkomen met een ex kan toch een van de beste beslissingen in je leven zijn. Je kan tot het besef komen dat hij/zij inderdaad de persoon is met wie je de rest van je leven wil doorbrengen.

De sleutel is dat je er zeker van moet zijn dat je het om de juiste redenen doet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gottman, John M. Siete reglas de oro para vivir en pareja: Un estudio exhaustivo sobre las relaciones y la convivencia. Debolsillo, 2012.
  • Guzmán, Mónica, and Paula Contreras. “Estilos de apego en relaciones de pareja y su asociación con la satisfacción marital.” Psykhe (Santiago) 21.1 (2012): 69-82.
  • Puget, Janine, and Isidoro Berenstein. Psicoanálisis de la pareja matrimonial. Buenos Aires: Paidós, 1988.
  • Rivera, Diana, Constanza Cruz, and Catalina Muñoz. “Satisfacción en las relaciones de pareja en la adultez emergente: el rol del apego, la intimidad y la depresión.” Terapia psicológica 29.1 (2011): 77-83.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.