Kriebels in je buik: een paar mogelijke oorzaken

Als we een gevoel van leegte in onze maag voelen, kan dit ons zorgen baren. Als dit gebeurt, praat dan met je huisarts.
Kriebels in je buik: een paar mogelijke oorzaken

Laatste update: 14 november, 2018

Iedereen heeft wel eens het gevoel gehad alsof er kriebels in je buik zitten. Het gebeurt bij iedereen. Het is een gevoel dat we associëren met nervositeit, of met verliefdheid. Soms beweren mensen dat dit wordt veroorzaakt door ons tweede brein.

Maar als dit lang duurt, is het anders. Als het samengaat met pijn en je er langer last van blijft houden, kan het een probleem worden. Stress of spijsverteringsproblemen kunnen mogelijke oorzaken zijn. Er zijn ook een aantal ziektes die dit symptoom kennen.

In dit artikel zullen we een paar mogelijke oorzaken laten zien. Als je er last van hebt of je twijfelt, raadpleeg dan je huisarts. Die kan een diagnose stellen en hulp geven.

Waarom heb je last van kriebels in je buik?

Om te beginnen zijn er veel soorten sensaties die we kunnen voelen in onze buik. Vaak kennen we wel het verschil tussen pijn en nervositeit.

Het is vervelend als je je gedurende langere tijd gespannen voelt, want het is slecht voor je spijsverteringssysteem. We kunnen ons ongemakkelijk voelen, onze eetlust verliezen of aan diarree lijden.

Als je erg veel last hebt van pijn, weet je zeker dat het een probleem is. We zullen laten zien wat voor problemen er geassocieerd worden met pijn.

Maag

1. Gastritis

Het gevoel van kriebels in je buik hebben is een van de belangrijkste symptomen van gastritis. We voelen het heel intensief, de hele dag door in dit geval.

Het gevoel is zo intens dat het ons vermoeid maakt. Het kan ook allerlei andere problemen veroorzaken, zo erg dat we soms niet eens rechtop kunnen staan.

 • Dit gevoel wordt veroorzaakt door irritatie van het maagslijmvlies. Dit is een membraan dat rond de maag gaat. Veel mensen krijgen hier op een bepaald moment problemen mee. Het is een aandoening die begint als een infectie.
 • Er zijn ook andere dingen die het maagslijmvlies kunnen irriteren. Een aantal van deze dingen zijn alcohol, vet eten en medicijnen.
 • Gastritis heeft ook andere symptomen, zoals koorts, trillingen, braken, koude rillingen, duizeligheid en in het ergste geval bloed bij de stoelgang of braaksel.

Het is belangrijk om gastritis professioneel te laten behandelen.

We moeten er ook aan denken dat kinderen dit soort dingen ook kunnen voelen. Als je kind kriebels of pijn in de buik voelt, moet je met hem of haar bij de arts langsgaan.

2. Maagzweer

Maagzweer

 

 • Kriebels in je buik één à drie uur nadat je hebt gegeten worden  in de meeste gevallen veroorzaakt door een maagzweer. Het maagzuur heeft daarbij een deel van de maagwand aangetast.
 • De pijn of kriebels kunnen ook ‘s nachts opkomen. Dat kan ervoor zorgen dat je niet voldoende slaap krijgt.
 • De meest voorkomende oorzaak van maagzweren is een bacterie met de naam helicobacter pylorimaar de aandoening kan ook veroorzaakt worden door ontstekingsremmende middelen zoals ibuprofen.
 • Onthoud ook dat stress en pittig eten deze aandoening kunnen verergeren.

Hoe kun je van dit gevoel afkomen?

Zoals we hebben gezegd moet je eerst met je huisarts praten. Die kan bepalen waar je aan lijdt en hoe je het moet behandelen. Als we weten wat dit gevoel veroorzaakt, dan kunnen we erachter komen hoe we het moeten behandelen.

Er zijn een aantal huismiddelen die we kunnen gebruiken om het gevoel te verlichten. Dit is handig als je last hebt van gastritis of maagzweer.

Aloë Vera

Er zijn een aantal simpele dingen die je kunt proberen.

 • Drink lauw water met een eetlepel honing. Let erop dat je dit niet te warm of te koud drinkt.
 • Drink rauwe, biologische wortelsap.
 • Drink gembertheeGemberthee kan de pijn kalmeren en ervoor zorgen dat we ons beter voelen.
 • Aardappelsap wordt al eeuwen gebruikt om maagzeren te behandelen. Om het te maken rasp je aardappels met een middelgrote rasp. Pers dan de geraspte aardappel om het sap eruit te halen.
 • Aloë vera is heel nuttig voor dit soort problemen. Je kunt een paar keer per dag aloëverathee drinken.
 • Papaja en peren zouden ook helpen bij het verlichten van maagproblemen.

Vergeet niet om naar je eetgewoonten te kijken. Je moet vet voedsel zo veel mogelijk vermijden, naast andere voedingsmiddelen die je aandoening verergeren. Het is belangrijk om altijd te weten waarom je kriebels in je buik voelt.

Onthoud: je gezondheid is je hoogste prioriteit, en je arts je beste vriend!  Wellicht ook interessant voor jou

Plantaardige sappen kunnen helpen bij een overbelaste maag
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Plantaardige sappen kunnen helpen bij een overbelaste maag

Plantaardige sappen zijn gezonde dranken die je aan je voedingspatroon kan toevoegen. Ze hebben een zuiverend effect en helpen bij een overbelaste ... • Hunt, R. H., Camilleri, M., Crowe, S. E., El-Omar, E. M., Fox, J. G., Kuipers, E. J., … Tack, J. (2015). The stomach in health and disease. Gut. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2014-307595
 • De Magalhães, A. F. N. (2000). Ulcera peptica. Revista Brasileira de Medicina.