Trinomia: de polypil met drie actieve ingrediënten

Trinomia wordt als vervangingsbehandeling bij volwassen patiënten gebruikt die een cardiovasculair risico lopen op bijvoorbeeld een hartaanval. Het is de eerste pil die drie actieve ingrediënten in één pil combineert.
Trinomia: de polypil met drie actieve ingrediënten
Mariel Mendoza

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Mariel Mendoza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Trinomia is het eerste polypil medicijn dat uit drie actieve ingrediënten bestaat. Artsen schrijven dit medicijn voor om cardiovasculaire problemen te voorkomen. De drie actieve ingrediënten die aanwezig zijn in trinomia zijn:

  • acetylsalicylzuur
  • atorvastatine
  • ramipril

Artsen schrijven dit medicijn voor ter vervanging van de bestaande behandeling bij patiënten die de drie componenten tegelijkertijd gebruiken. De doses die normaal worden  gebruikt zijn de hoeveelheden die nodig zijn om het risico op een cardiovasculair probleem te verminderen. Dit geldt met name in gevallen waarin zich eerder een cardiovasculair probleem heeft voorgedaan.

De samenstelling

Trinomia-capsules bevatten drie verschillende actieve ingrediënten, die elk op cardiovasculaire risicofactoren van invloed zijn. Deze actieve ingrediënten en hun werking zijn de volgende:

  • Acetylsalicylzuur: dit behoort tot de groep van antistollings-middelen, ook wel bloedverdunners genoemd. Het werkt door te voorkomen dat bloedplaatjes samenklonteren en een stolsel vormen.
  • Atorvastatine: dit is een actief bestanddeel dat tot de groep van statines behoort. Dit zijn medicijnen die helpen bij het reguleren van het cholesterol- en triglyceridengehalte in het bloed.
  • Ramipril. Ramipril behoort tot de groep van ACE-remmers (angiotensine-converting enzyme). Dit actieve ingrediënt oefent zijn effect uit op de bloedvaten door de bloeddruk onder controle te houden. Het werkingsmechanisme zorgt voor een ontspanning van de bloedvaten, wat tot een toename van hun diameter leidt. Dankzij dit effect pompt het hart het bloed gemakkelijker naar de rest van het lichaam.

Hoe trinomia in te nemen?

Man houdt zijn borst vast

Je arts zal je vertellen hoe je met de behandeling met trinomia moet beginnen. Over het algemeen is de gebruikelijke dosering één capsule per dag na het avondeten. Het is ook belangrijk om te weten dat je trinomia-capsules nooit mag openen, pletten of kauwen.

De behandeling mag niet abrupt worden stopgezet zonder eerst met je arts te overleggen, aangezien dit een geneesmiddel is dat aan risicopatiënten wordt voorgeschreven die eerder een cardiovasculair probleem hebben gehad.

Misschien ook interessant om te lezen:
Ontdek hoe stress het hart beïnvloedt

Mogelijke bijwerkingen

Trinomia kan, zoals alle medicijnen, bijwerkingen veroorzaken. De behandeling moet echter door de arts gestopt worden als iemand ernstige bijwerkingen ervaart. Denk hierbij onder andere aan de volgende problemen:

  • Bloed overgeven: dit symptoom is belangrijk, omdat het een teken kan zijn van een maagbloeding.
  • Allergische reacties: van de huid en de luchtwegen, vooral bij astmapatiënten.
  • Ernstige bloedingen: zoals hersenbloeding, vooral als de bloeddruk hoog en ongecontroleerd is en ook als de patiënt een behandeling met anticoagulantia voorgeschreven is.
  • Spierpijn of krampen.
  • Overgevoeligheidsreacties: als iemand overgevoelig is voor een van de bestanddelen van trinomia, kunnen klachten ontstaan zoals zwelling van het gezicht, de tong en de keel, moeite met ademhalen of slikken.
  • Huiduitslag: in deze gevallen kunnen er roodachtige vlekken verschijnen, vooral op de handpalmen of voetzolen, die zich vervolgens tot blaren kunnen ontwikkelen.

Enkele interacties met trinomia

Trinomia met eten, drinken en alcohol

Iemand wil tegelijk alcohol en medicijnen nemen

Iemand die dit geneesmiddel voorgeschreven heeft gekregen mag geen alcohol drinken. Alcohol verhoogt namelijk het risico op bloedingen en zweren in maag en darmen (Spaanse link). Alcoholgebruik kan bovendien het effect van een aantal geneesmiddelen die bij de behandeling van een hoge bloeddruk worden gebruikt versterken.

Trinomia bij zwangerschap en borstvoeding

Je mag trinomia niet gebruiken als je zwanger bent of denkt dat je zwanger zou kunnen zijn. Als je echter zwanger wordt terwijl je dit geneesmiddel gebruikt, dan moet je de behandeling stopzetten en contact opnemen met je arts.

Als een vrouw echter van plan is om zwanger te worden, dan moet de arts een alternatieve behandeling voorschrijven die geschikt is. Het is ook niet aan te raden om trinomia in te nemen als iemand borstvoeding geeft (Engelse link). Vrouwen in de vruchtbare leeftijd moeten voor de duur van de behandeling dus een effectieve anticonceptiemethode gebruiken.

De meerwaarde van deze pil

Trinomia maakt het gemakkelijker voor patiënten die secundaire preventie nodig hebben om hun behandeling correct te volgen wanneer ze het ziekenhuis verlaten. Het mag echter niet in gevallen worden gebruikt waarin het gebruik van aspirine, ACE-remmers of statines in gemiddelde of hoge doses gecontra-indiceerd is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wiley B, Fuster V. The concept of the polypill in the prevention of cardiovascular disease. Ann Glob Health. 2014 Jan-Feb;80(1):24-34.
  • Barrios V, Escobar C. Improving cardiovascular protection: focus on a cardiovascular polypill. Future Cardiol. 2016 Mar;12(2):181-96.
  • Borroto J. Impact of the polypill approach in the efficacy and safety of Trinomia: Post-marketing pharmacovigilance data after three-years. J Pharmacovigil. 2017;05(03).
  • Ibañez B, Castellano JM, Fuster V. Polypill strategy at the heart of cardiovascular secondary prevention. Heart. 2019 Jan;105(1):9-10.
  • Tamargo J, Castellano JM, Fuster V. The Fuster-CNIC-Ferrer Cardiovascular Polypill: a polypill for secondary cardiovascular prevention. Int J Cardiol. 2015 Dec;201 Suppl 1:S15-22.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.