Nare acne-littekens verwijderen met deze 4 huismiddeltjes

Aloëvera verjongt je huid, citroen doet dienst als natuurlijke witmaker terwijl kurkuma ontstekingsremmend werkt. Deze ingrediënten zijn uitstekend om acne-littekens te elimineren.
Nare acne-littekens verwijderen met deze 4 huismiddeltjes

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je op zoek bent naar een huismiddel om die nare acne-littekens te verwijderen, schenk dan extra aandacht aan deze opties. 

Je weet dat het bestrijden van dit probleem niet makkelijk is en het is ook niet makkelijk te verbergen. Gelukkig zijn er enkele opties waarop je kunt vertrouwen om van deze tekenen op je huid af te komen, dus maak je geen zorgen.

Oorzaken van nare acne-littekens

Oorzaken van acne-littekens

Er zijn veel oorzaken van nare acne-littekens. Als je precies wilt weten waarom je ze hebt kun je het beste een dermatoloog raadplegen.

Als je geen zin, tijd of geld hebt om een specialist te raadplegen, dan volgen hier enkele van de meest voorkomende oorzaken:

  • Aanwezigheid van overmatig vet in je huid. Te veel olie en vet voorkomt een goede zweetafscheiding. Dit veroorzaakt geblokkeerde poriën die littekens kunnen veroorzaken als je een puistje uitknijpt.
  • Accumulatie van bacteriën. Bacteriën verspreiden zich namelijk rond de haarzakjes. Als je je gezicht niet goed genoeg wast verhogen deze bacteriën de acne.
  • Onjuiste eliminatie van acne. Hoewel het hebben van acne je stoort, is het belangrijk dat je niet probeert om je puistjes op de verkeerde manier kwijt te raken. Hiermee bedoelen we het uitknijpen van puistjes, het gebruik van irriterende elementen en het scrubben met ruwe of te vaak gebruikte sponsjes.

In dit artikel zullen we een aantal natuurlijke remedies met je delen die effectief zijn voor het verwijderen van nare acne-littekens.

1. Aloëvera

Aoëvera om nare acne-littekens te verwijderen

Aloëvera is een natuurlijke huidverjonger die buitengewoon effectief is. Het helpt daardoor bij het wegwerken van acne-littekens dankzij de ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.

Je hebt twee opties om het te gebruiken.

Masker van aloëvera

  • Neem een eetlepel aloëvera (15 ml) en masseer je gezicht met cirkelvormige bewegingen.
  • Laat het vervolgens 30 minuten zitten. Spoel het daarna af met koud water.
  • We raden je aan om deze massage 3 keer per week te herhalen.

Masker van aloëvera en tea tree olie

Als de acne echt een probleem is, probeer dan het volgende recept. Naast het elimineren van de littekens helpt het ook bij het bestrijden van de puistjes.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel aloëvera (15 ml)
  • 5 druppeltjes etherische tea tree olie

Bereiding

  • Meng de twee ingrediënten en breng het aan op de getroffen gebieden.
  • Verwijder het na 15 minuten.
  • Breng dit masker ’s avonds dagelijks aan voordat je naar bed gaat.

Bekijk ook dit artikel eens: Zo krijg je gezonder haar met aloëvera

2. Citroen

Citroen om acne littekens te verwijderen

Citroen fungeert als een natuurlijk bleekmiddel. Het is daarom de perfecte optie om acne-littekens en andere markeringen op je huid te verwijderen.

Het elimineert ook dode huidcellen. Dit vergemakkelijkt de regeneratie van de huid en de elasticiteit ervan. De vitamine C die in citroen aanwezig is is van fundamenteel belang voor de productie van collageen.

Probeer de volgende methoden om van het probleem af te komen:

  • Voor de normale huid: pers de citroen uit en breng het met een watje rechtstreeks aan op je littekens. Laat het vervolgens 10 minuten inwerken. Spoel het daarna af. Breng dit twee keer per dag aan om de schade zo snel mogelijk te herstellen.
  • Voor de vette huid: honing zorgt ervoor dat je huid niet uitdroogt en houdt ook het vet onder controle. Neem het sap van een citroen en meng het met 1 theelepel honing (5 ml). Breng het aan op je acne-littekens en laat het 15 minuten zitten. Spoel het vervolgens af en herhaal dit elke dag.
  • Voor de droge huid: meng 1 eetlepel citroensap met de inhoud van een vitamine E-capsule. Breng het vervolgens aan op een schone huid en laat het een nachtje zitten. Was ’s ochtends je gezicht. Herhaal dit elke dag.

We raden je aan deze remedie te vermijden als je een gevoelige huid hebt of als je elke dag veel tijd in de zon doorbrengt.

3. Appelazijn

Appelazijn tegen acne littekens

Appelazijn is erg populair, zowel als voedsel en voor remedies. Qua schoonheid is het een geweldig verhelderende tonic voor acne-littekens. Dit komt door zijn ongelooflijke samentrekkende eigenschappen.

Als je het op je huid aanbrengt verbetert het je bloedsomloop en regenereert het je huid. Het brengt ook je pH in evenwicht en voorkomt dat bacteriën zich verspreiden.

Probeer de volgende remedies en kies je favoriet:

  • Meng 1 eetlepel appelazijn (15 ml) en 1 eetlepel water (15 ml). Breng de vloeistof met een watje aan op het getroffen gebied. Laat het vervolgens een nacht zitten. Was je gezicht de volgende ochtend.
  • Meng 2 eetlepels appelazijn (30 ml) met een halve kop water en twee eetlepels honing (30 ml). Breng het vervolgens met een watje aan en haal het er na 15 minuten af. Herhaal dagelijks.

4. Kurkuma

Kurkuma tegen acne-littekens

Kurkuma wordt al eeuwenlang in India gebruikt vanwege zijn antimicrobiële, antioxiderende en samentrekkende eigenschappen. Het belangrijkste ingrediënt is curcumine, het element dat het zijn kleur geeft.

Omdat het een uitstekend ontstekingsremmend middel is, raden we kurkuma aan als je door je acne grote, rode pukkels hebt. Probeer de volgende recepten:

  • Meng 1 eetlepel kurkumapoeder (15 gr.) met citroensap. Breng de pasta aan op de plekken met nare acne-littekens en laat het vervolgens 15 minuten intrekken. Spoel het daarna af. Herhaal dit twee keer per dag.
  • Maak een pasta van 1 eetlepel kurkumapoeder (15 gr.), 1 eetlepel natuurlijke yoghurt (15 ml) en 1 eetlepel extra vierge kokosolie (15 ml). Meng het allemaal en breng het aan op de nare acne-littekens. Laat het zitten totdat het droog is. Spoel het daarna af met koud water. Breng het 3 keer per week aan.

Het is  niet zo moeilijk om zo je nare acne-littekens te bestrijden, toch?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  •  Sepúlveda Pérez, J. (2013). Manejo de las cicatrices de acné. [online] Semcc.com. Available at: http://www.semcc.com/master/files/Cicatrices%20acne%20-%20Dr.%20Sepulveda.pdf [Accessed 15 Sep. 2017].
  • Vergara Cedeño, S. (2014). Estudio del aloe vera (Sábila) en el tratamiento del acné moderado y percepciones de la enfermedad en los adolescentes estudiantes, propuesta de un gel dermatológico.. [online] Repositorio.ug.edu.ec. Available at: http://repositorio.ug.edu.ec/bitstream/redug/8077/1/BCIEQ-T-0057%20Vergara%20Cedeño%20Suanny%20Carolina.pdf [Accessed 15 Sep. 2017].

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.