Mycoplasma genitalium: oorzaken, symptomen en behandeling

Mycoplasma genitalium is een seksueel overdraagbare bacterie die onlangs is ontdekt. In dit artikel leer je er alles over, inclusief hoe je de infectie die het veroorzaakt kunt voorkomen.
Mycoplasma genitalium: oorzaken, symptomen en behandeling

Laatste update: 07 april, 2020

Mycoplasma genitalium is een soort bacterie. Je hebt deze naam waarschijnlijk nog niet eerder gehoord, omdat het een zeer technische en wetenschappelijke naam is. Wetenschappers hebben het nog niet zo lang geleden ontdekt.

Wat is mycoplasma genitalium?

Mycoplasma genitalium is in 1981 ontdekt. Dat jaar werd het bij twee patiënten, die leden aan een aandoening met de naam urethritis, vastgesteld. Deze aandoening werd echter niet veroorzaakt door de bacterie die het gewoonlijk veroorzaakt, namelijk gonococcus.

Onlangs is echter bevestigd dat het gaat om een bacterie die seksueel overdraagbare aandoeningen veroorzaakt. Een studie die in 2015 in het International Journal of Epidemiology is gepubliceerd, bevestigde dit.

Mycoplasma genitalium is een bacterie die behoort tot een familie van bacteriën met de naam “mycoplasma.” Ook Mycoplasma pneumonie en Mycoplasma hominis behoren tot deze familie. Het is de kleinste bekende bacterie die zelfstandig kan leven. Het is ook de op één na kleinste van alle bacteriën die we tot op de dag van vandaag kennen.

Over het algemeen gedraagt deze bacterie zich als een parasiet in menselijke cellen. Het remt de cellen van de luchtwegen en het voortplantingskanaal af. Daarom is het moeilijk om een infectie die afkomstig is van deze bacterie te diagnosticeren.

Daardoor is het niet zichtbaar door conventionele microscopen voor diagnostische tests. Bovendien kan het alleen in zeer gespecialiseerde laboratoria worden gekweekt.

Een beeld van Mycoplasma genitalium onder een microscoop

De oorzaken van Mycoplasma genitalium

Binnen deze familie van mycoplasma leeft het Mycoplasma genitalium in de cellen van het voortplantingskanaal van de mens. Daarom kan het worden beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Een mens die de bacterie bij zich draagt, draagt deze dus door seksuele contacten over aan een ander.

De bacterie kan zich verspreiden van de ene gastheer naar de andere via de vloeistoffen die worden uitgewisseld in vaginale, anale of orale seks. Het kan zich verspreiden als een van de seksuele partners is geïnfecteerd met Mycoplasma genitalium, en er geen passende voorbehoedsmiddelen worden gebruikt, zoals een condoom.

Sommige mensen lopen meer risico op het krijgen van de infectie dan anderen. Zoals we hierboven al hebben gezegd, zijn die mensen die geen condooms gebruiken tijdens de seks. Ook degenen die het seksspeelgoed dat ze tijdens de seks gebruiken niet goed schoonmaken, lopen een groter risico.

Ontdek ook het volgende artikel:
Abacavir voor HIV-behandeling en bijwerkingen

Een man houdt een condoom vast

De symptomen van een infectie

Meestal merk je weinig van deze bacterie, die klein is en zich als een parasiet gedraagt. De geïnfecteerde persoon kan in eerste instantie geen symptomen hebben. Over het algemeen duurt het één tot drie weken voordat de bacterie zich laat zien.

Het is echter belangrijk om de symptomen die zich bij mannen manifesteren te onderscheiden van de symptomen die zich bij vrouwen manifesteren. Bij mannen is het meestvoorkomende symptoom een aandoening met de naam urethritis.

Dit is een ontsteking van de plasbuis, de buis die de urine van de blaas naar de buitenkant van het lichaam voert. Bij vrouwen is het meestvoorkomende symptoom cervicitis. Dit is een ontsteking van de baarmoederhals.

Over het algemeen kunnen geïnfecteerde mannen last hebben van de volgende symptomen:

  • pijnlijk of brandend gevoel bij het plassen
  • jeuk
  • afscheidingen uit de plasbuis die heel anders zijn dan urine

Aan de andere kant kunnen geïnfecteerde vrouwen last hebben van de volgende symptomen:

  • vaginale jeuk
  • pijn in het bekkengebied
  • bloedingen tijdens de seks
  • verhoogde vaginale afscheiding met geurveranderingen
  • ongemak bij de urinewegen

Recente wetenschappelijke studies brengen de Mycoplasma genitalium infectie ook in verband met onvruchtbaarheid als het niet op tijd behandeld wordt. Ook kan het bij zwangere vrouwen een voortijdige bevalling of een miskraam veroorzaken.

Behandeling

Omdat het moeilijk is om een diagnose te stellen, stellen artsen een behandeling voor patiënten met algemene symptomen van seksueel overdraagbare aandoeningen.

Met andere woorden, artsen schrijven antibiotica voor, voordat ze de diagnostische testresultaten ontvangen. Meestal doen ze dit met medicijnen die de meestvoorkomende seksueel overdraagbare bacteriën doden.

Iemand met de eerder genoemde symptomen krijgt waarschijnlijk twee verschillende soorten antibiotica. Meestal gaat het om een behandelingsschema dat kan variëren van een enkele dosis tot een serie van maximaal zeven dagen. Als de symptomen na deze behandeling aanhouden, zal de arts een tweede serie van verschillende antibiotica voorschrijven.

Naast antibiotica is het belangrijk om een tijd niet aan seks te doen. Je mag geen seks hebben totdat de arts heeft bevestigd dat de infectie is verdwenen. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de seksuele partner of partners van de geïnfecteerde persoon behandeld worden. Dit helpt her-infectie te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sethi S, Zaman K, Jain N. (2017). Mycoplasma genitalium infections: current treatment options and resistance issues. Infect Drug Resist. 2017 Sep 1;10:283-292. doi: 10.2147/IDR.S105469. PMID: 28979150; PMCID: PMC5589104.
  • Short VL, Totten PA, Ness RB, Astete SG, Kelsey SF, Haggerty CL. Clinical presentation of Mycoplasma genitalium Infection versus Neisseria gonorrhoeae infection among women with pelvic inflammatory disease. Clin Infect Dis 48:41-47, 2009.
  • Mayer G. (2012). Mycoplasma y Ureaplasma. University of South Carolina School of Medicine. Microbiology and Inmunology. Bacteriology. Chapt 19. Disponible en: http://pathmicro.med.sc.edu/mayer/myco. htm. Acceso: 4 de diciembre de 2012.
  • Taylor-Robinson D, Ainsworth JG, McCormack WM. Genital mycoplasmas. In: Holmes KK, Sparling, PF, Mardh P-A, et al. Sexually transmitted diseases. McGraw-Hill, Nueva York, pp. 533-548, 2004.
  • Sonnenberg, P., Ison, CA, Clifton, S., Field, N., Tanton, C., Soldan, K., Beddows, S., Alexander, S., Khanom, R., Saunders, P., Copas , AJ, Wellings, K., Mercer, CH y Johnson, AM. (2015). Epidemiología de Mycoplasma genitalium en hombres y mujeres británicos de 16 a 44 años: evidencia de la tercera Encuesta Nacional de Actitudes Sexuales y Estilos de Vida (Natsal-3). Revista Internacional de Epidemiología, 44 (6), 1982–1994. https://doi.org/10.1093/ije/dyv194

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.