Wat je nog niet wist over een knorrende maag

Als je maag gênante geluiden maakt, dan komt dat waarschijnlijk omdat je je voedsel niet goed gekauwd hebt. De gassen die geproduceerd worden door half gekauwd voedsel kunnen verlicht worden met een natuurlijke thee.
Wat je nog niet wist over een knorrende maag

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Er zit meer achter het geluid van een knorrende maag komt dan alleen honger. Je denkt misschien dat dit de manier van je lichaam is om te vertellen dat je iets moet eten, maar het is ook mogelijk dat het bericht over meer gaat dan alleen je honger stillen.

Je spijsverteringsstelsel

Het is belangrijk om de relatie tussen je maag en spijsverteringsstelsel te begrijpen, zodat je beter kan begrijpen waarom je maag geluid maakt.

Je spijsverteringsstelsel is in feite een lange buis die begint met je mond en eindigt met je anale holte. Het is een redelijk simpel systeem, maar het wordt gecompliceerder wanneer je de verscheidene organen in je lichaam meerekent.

Je voedsel beweegt zich voort door dit systeem door middel van spiersamentrekkingen (peristaltiek genaamd), die je voedsel verteren en het door het lichaam verplaatsen. Deze samentrekkingen helpen je lichaam ook om vloeistoffen met vaste stoffen en maagzuren te combineren.

Vrouw slaat armen om buik

De meeste geluiden die je in je lichaam hoort, zijn van je spijsverteringsstelsel die de inhoud van je maag mengt met de vloeistoffen. De lucht die geproduceerd wordt in het systeem begint te breken door de samentrekkingen van je ingewanden, wat dat geluid van een knorrende maag produceert dat we allemaal wel kennen.

Deze geluiden kunnen op elk moment geproduceerd worden, zelfs als je geen honger hebt. Het verschil is dat deze geluiden minder waarneembaar zijn als je maag vol zit.

Maar waarom trekt je spijsverteringsstelsel samen als je maag leeg is? Ongeveer twee uur voordat je maag helemaal leeg is, begint hij met het produceren van bepaalde hormonen die het zenuwstelsel stimuleren en een bericht naar de hersenen sturen met de boodschap ‘eet wat meer’.

De hersenen reageren op deze signalen met een commando om peristaltiek te produceren. Deze samentrekkingen maken het leegmaken van je maag af en kunnen mogelijk zelfs andere hongersignalen creëren, zodat je de behoefte voelt om weer te eten.

Wat veroorzaakt een overmatig knorrende maag?

Alles wat we tot nog toe besproken hebben is eigenlijk een vrij normale activiteit. Een flink knorrende maag hoeft niet je gezondheid te beïnvloeden, maar het kan je spijsverteringsproces aantasten. Dit gebeurt vaak zonder reden.

De oorzaak van deze overmatige geluiden kunnen door meer dan alleen honger komen.

Strikte diëten

Als je minder eet dan wat je gewend bent gedurende de dag of avond, dan raakt je spijsverteringsstelsel  mogelijk in de war .

Strikte diëten kunnen bestaan uit voedingsmiddelen die bepaalde voedingsstoffen of kleine hoeveelheden calorieën bevatten. Ze veroorzaken overmatige maaggeluiden, omdat het voedsel sneller verteerd wordt en de indicatoren van je lichaam een signaal geven dat je meer moet eten.

Consumptie van frisdranken

Het mengsel van gassen en lucht in je maag kan deze geluiden ook veroorzaken. Als je frisdranken of andere koolzuurhoudende dranken drinkt, dan kan de hoeveelheid bubbels in je spijsverteringsstelsel toenemen.

Deze kunnen deze maaggeluiden produceren. Wanneer je lichaam deze overtollige lucht niet kan elimineren of uitstoten, dan zal dit proces plaatsvinden in je spijsverteringsstelsel. Te snel eten of lucht samen met je voedsel innemen kan dit symptoom ook veroorzaken.

Drankje met ijsblokjes

Voedselintolerantie

Lactose, wat gevonden kan worden in melk, yoghurt, room en kaas, is de oorzaak van het soort voedselintolerantie die het meeste voorkomt. De bacteriën in deze voedingsmiddelen kunnen extra gas en bubbels in je systeem produceren wanneer ze te lang in je maag blijven zitten.

Je zou voedingsmiddelen waar je een intolerantie voor hebt altijd moeten vermijden.

Zweren

Zweren in je spijsverteringsstelsel kunnen ook een oorzaak zijn. Deze aandoening gaat gepaard met pijn en ongemak en heeft niks met honger te maken. Je zou je dieet aan moeten passen om dit probleem aan te pakken.

Symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom

De symptomen van deze stoornis zijn vergelijkbaar met die van zweren, omdat er naast een knorrende maag ook pijn ontstaat na het eten van bepaalde voedingsmiddelen.

De dikke darm in het lichaam

Hoe houd je deze aandoening onder controle?

Je kan bepaalde dingen doen om te helpen de knorrende maag te reguleren of verlichten, wanneer de aandoening niet direct gerelateerd is aan een medische aandoening.

  • Kauw je voedsel goed. Er wordt hierdoor minder gas geproduceerd wanneer je lichaam de vaste stoffen en vloeistoffen met elkaar combineert.
  • Drink een kopje thee na je maaltijd, zoals munt, wat kan helpen om maagproblemen te verlichten.
  • Adem niet te diep in tijdens het eten om de hoeveelheid lucht die je inneemt te verminderen.
  • Eet minder. Tussendoortjes zijn eenvoudiger om te verteren en geven je maag niet de mogelijkheid om hongersignalen naar de hersenen te sturen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kajander, K., Myllyluoma, E., Rajilić-Stojanović, M., Kyrönpalo, S., Rasmussen, M., Järvenpää, S., … Korpela, R. (2008). Clinical trial: Multispecies probiotic supplementation alleviates the symptoms of irritable bowel syndrome and stabilizes intestinal microbiota. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1111/j.1365-2036.2007.03542.x
  • Ritchie, M. L., & Romanuk, T. N. (2012). A meta-analysis of probiotic efficacy for gastrointestinal diseases. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0034938
  • Huizinga, J. D., & Lammers, W. J. E. P. (2008). Gut peristalsis is governed by a multitude of cooperating mechanisms. AJP: Gastrointestinal and Liver Physiology. https://doi.org/10.1152/ajpgi.90380.2008.
  • Quigley EM. Probiotics in Irritable Bowel Syndrome: The Science and the Evidence. J Clin Gastroenterol. 2015 Nov-Dec;49 Suppl 1:S60-4.
  • Dossett ML, Cohen EM, Cohen J. Integrative Medicine for Gastrointestinal Disease. Prim Care. 2017 Jun;44(2):265-280.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.