Knorrende maag: wat je nooit wist

Als je maag gênante geluiden maakt, dan komt dat waarschijnlijk omdat je je voedsel niet goed gekauwd hebt. De gassen die geproduceerd worden door half gekauwd voedsel kunnen verlicht worden met een natuurlijke thee.
Knorrende Maag

Er zit meer achter het knorrende geluid dat uit je maag komt dan alleen honger. Je denkt mogelijk dat dit de manier van je lichaam is om te vertellen dat je iets moet eten, maar het is ook mogelijk dat het bericht over meer gaat dan alleen je honger stillen.

Je spijsverteringsstelsel

Het is belangrijk om de relatie tussen je maag en je spijsverteringsstelsel te begrijpen, zodat je beter kan begrijpen waarom je maag geluid maakt.

Je spijsverteringsstelsel is in feite een lange buis die begint met je mond en eindigt met je anale holte. Het is een redelijk simpel systeem, maar het wordt gecompliceerd wanneer je de verscheidene organen in je lichaam meerekent. Je voedsel beweegt zich voort door je systeem door middel van spiersamentrekkingen (peristaltiek genaamd), die je voedsel verteren en het door het lichaam verplaatsen. Deze samentrekkingen helpen je lichaam ook om vloeistoffen met vaste stoffen en maagzuren te combineren.

Maagpijn

De meeste geluiden die je in je lichaam hoort, zijn van je spijsverteringsstelsel die de inhoud van je maag mengt met de vloeistoffen. De lucht die geproduceerd wordt in je systeem begint te breken door de samentrekkingen van je ingewanden, wat dat knorrende geluid produceert dat we allemaal wel kennen. Deze geluiden kunnen op elk moment geproduceerd worden, zelfs als je geen honger hebt. Het verschil is dat deze geluiden minder waarneembaar zijn als je maag vol zit.

Maar waarom trekt je spijsverteringsstelsel samen als je maag leeg is? Ongeveer twee uur voordat je maag helemaal leeg is, begint hij met het produceren van bepaalde hormonen die het zenuwstelsel stimuleren en een bericht naar de hersenen sturen met de boodschap ‘eet wat meer’. De hersenen reageren op deze signalen met een commando om peristaltiek te produceren. Deze samentrekkingen maken het leegmaken van je maag af en kunnen mogelijk zelfs andere hongersignalen creëren, zodat je de behoefte voelt om weer te eten.

Wat veroorzaakt het overmatig knorren van de maag?

Alles wat we tot nog toe besproken hebben is eigenlijk een vrij normale activiteit. Een flink knorrende maag hoeft niet alleen je gezondheid te beïnvloeden, maar kan ook je spijsverteringsproces aantasten. Dit gebeurt vaak zonder reden. De oorzaak van deze overmatige geluiden kunnen door meer dan alleen honger komen.

Strikte diëten

Als je minder eet dan wat je gewend bent gedurende de dag of nacht, dan verwar je mogelijk je spijsverteringsstelsel. Strikte diëten kunnen bestaan uit voedingsmiddelen die bepaalde voedingsstoffen of grote hoeveelheden calorieën bevatten en overmatige maaggeluiden veroorzaken, omdat het voedsel sneller verteerd wordt en de indicatoren van je lichaam een signaal geven dat je meer moet eten.

Consumptie van frisdranken

Het mengsel van gassen en lucht in je maag kan deze geluiden ook veroorzaken. Als je frisdranken of andere koolzuurhoudende dranken drinkt, dan kan je de hoeveelheid bubbels in je spijsverteringsstelsel vergroten. Deze kunnen deze maaggeluiden maken. Wanneer je lichaam deze overtollige lucht niet kan elimineren of uitstoten, dan zal dit proces plaatsvinden in je spijsverteringsstelsel. Te snel eten of lucht samen met je voedsel innemen kan dit symptoom ook veroorzaken.

Koud Drankje

Voedselintolerantie

Lactose, die gevonden kan worden in melk, yoghurt, crèmes en kaas, is de oorzaak van de voedselintolerantie die het meeste voorkomt. De bacteriën in deze voedingsmiddelen kunnen extra gas en bubbels in je systeem produceren wanneer ze te lang in je maag blijven zitten. Je zou voedingsmiddelen waar je een intolerantie voor hebt altijd moeten vermijden.

Zweren

Zweren in je spijsverteringsstelsel kunnen ook een oorzaak zijn, waarbij de tijd en hoeveelheid lucht in je systeem het enige verschil is. Deze aandoening gaat gepaard met pijn en ongemak en heeft niks met honger te maken. Je zou je dieet aan moeten passen om dit probleem aan te pakken.

Symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom

De symptomen van deze stoornis zijn vergelijkbaar met die van zweren, omdat er naast geluiden van de maag ook pijnlijke pijnen zijn na het eten voor bepaalde voedingsmiddelen.

Dikke Darm

Hoe houd je deze aandoening onder controle?

Je kan bepaalde dingen doen om te helpen het knorren te controleren of verlichten, wanneer de aandoening niet direct gerelateerd is aan een medische aandoening.

  • Kauw je voedsel goed. Er zal hierdoor minder gas geproduceerd worden wanneer je lichaam de vaste stoffen en vloeistoffen met elkaar combineert.
  • Drink een kopje thee na je maaltijd, zoals munt, wat kan helpen om maagproblemen te verlichten.
  • Adem niet te diep in tijdens het eten om de hoeveelheid lucht die je inneemt te verminderen.
  • Eet minder. Tussendoortjes zijn simpeler om te verteren en geven je maag niet de mogelijkheid om hongersignalen naar de hersenen te sturen.

Pijn in de Maag