Kaneel: een huismiddeltje voor diabetes

Hoewel kaneel zeer effectief kan zijn om diabetes onder controle te houden, is het ‘t beste om je arts te raadplegen als je een medische behandeling volgt, voordat je het gebruikt voor het geval er bijwerkingen kunnen optreden.
Kaneel: een huismiddeltje voor diabetes
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Kaneel is een specerij dat wordt verkregen uit de  Cinnamomum verum-boom. Het is een medicinaal en gastronomisch ingrediënt dat al honderden jaren deel uitmaakt van het menselijk dieet. Tegenwoordig wordt het nog steeds gebruikt om een heerlijke smaak en een speciaal aroma aan voedsel te geven. Daarnaast kan het worden gebruikt als basis voor een huismiddeltje voor diabetes. Maar je kan er ook diverse remedies mee maken om andere ziektes te bestrijden.

Kaneel bevat een grote hoeveelheid voedingsstoffen en actieve ingrediënten. Daardoor kan het zelfs als huismiddeltje voor diabetes worden gebruikt. Je kunt kaneel gebruiken om de glucosespiegels in het bloed van mensen met diabetes te reguleren.

Er is nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig om de effecten te bewijzen. Maar regelmatige consumptie zou zeer interessante voordelen kunnen bieden bij de beheersing van deze aandoening.

Wat is diabetes?

Wat is diabetes?

Type 1 diabetes is een chronische ziekte. Het wordt gekenmerkt door de opeenhoping van overtollige hoeveelheden glucose in het bloed. De aanleiding daarvoor is een tekort aan insuline. Het is een aandoening waarbij het tekort aan dit hormoon verhindert dat het lichaam glucose correct kan gebruiken.

Glucose is een stof die nodig is om een ​​goede gezondheid te behouden. Het is onder andere de brandstof die je lichaam nodig heeft om te kunnen denken en te bewegen.

Het lichaam kan de glucose echter niet correct gebruiken omdat er geen of te weinig insuline beschikbaar is. De ophoping van  glucose in het bloed veroorzaakt een negatieve invloed op het hele lichaam.

Er zijn verschillende soorten diabetes afhankelijk van wanneer en hoe het zich ontwikkelt:

  • Type 1
  • Type 2
  • Pre-diabetes
  • zwangerschapsdiabetes

Oorzaken van diabetes

Diabetes ontstaat wanneer het lichaam de aanwezige insuline niet goed kan gebruiken. Er kan ook zo zijn dat de pancreas te weinig insuline aanmaakt.

  • Type 1 diabetes heeft geen bekende exacte oorzaak. De ontwikkeling wordt geassocieerd met problemen met het immuunsysteem. Ook wordt er verband gelegd met de achteruitgang van de cellen die insuline produceren.
  • Veel gevallen van diabetes type 2, zoals pre-diabetes, zijn het gevolg van insulineresistentie of een relatieve te lage productie van dit hormoon.
  • In het geval van diabetes tijdens de zwangerschap zijn er hormonale factoren die in verband worden  gebracht met de resistentie tegen insuline.

Risicofactoren

Bepaalde factoren zijn gerelateerd aan het verhoogde risico op diabetes. De meest voorkomende zijn:

  • Familiegeschiedenis met diabetes.
  • Overgewicht, obesitas of het leiden van een zittende levensstijl.
  • De aanwezigheid van schadelijke cellen in het immuunsysteem.
  • Abnormale niveaus van cholesterol en triglyceriden.

Waarom kaneel  als huismiddeltje voor diabetes gebruiken?

Waarom kaneel  als huismiddeltje voor diabetes gebruiken?

Kaneel is een specerij dat als huismiddeltje voor diabetes kan helpen om de bloedsuikerspiegels geleidelijk te beheersen. Het is geen wondermiddel. Maar het kan zeer nuttig zijn om het glucosegehalte in je bloed te reguleren. Uiteraard moet je hierbij ook je gewone dieet  goed afstemmen op de behoeftes van je lichaam.

Dit is bewezen in een studie die in 2003 werd gepubliceerd. In de studie namen 60 patiënten met type 2-diabetes deel. Alle deelnemers kregen tussen de 1-6 gram kaneel in hun dagelijkse voeding.

  • Na 40 dagen behandeling en onderzoek waren bij de patiënten de glucosespiegels tussen 18% en 29% gedaald.
  • Daarnaast gaven de resultaten ook nog iets anders aan. Het opnemen van kaneel in je dieet kan de risicofactoren met betrekking tot diabetes en cardiovasculaire problemen verminderen.

We raden je aan om te lezen:  Hoe verzorg je een diabetische voet thuis

Hoe kan ik kaneel als huismiddeltje voor diabetes gebruiken?

Hoe kan ik kaneel als huismiddeltje voor diabetes gebruiken?

Er zijn veel soorten kaneel. Voor dit specifieke doel bevelen we Ceylon-kaneel ( Cinnamomum Zeylanicum) aan.

Over het algemeen is het belangrijk om je totale dagelijkse dosis in de gaten te houden. De reden hiervoor is dat overmatige consumptie van deze specerij contraproductieve effecten kan veroorzaken.

  • 3 of 4 gram kaneel per dag is voldoende om van de voordelen te profiteren.

Veel mensen eten kaneel het liefst toegevoegd aan drankjes en desserts. Dit zijn goede opties. Als  huismiddeltje voor diabetes is het echter het beste om het in een thee te bereiden.

Ingrediënten

  • 1/2 theelepel gemalen kaneel (2 g)
  • 1 kopje water (250 ml)

Bereiding

  • Giet eerst de gemalen kaneel in een kop kokend water en dek het af.
  • Laat het vervolgens 5 tot 10 minuten trekken. Zeef daarna de gemalen kaneel uit het water.

Wijze van consumptie

  • Drink de thee ‘ s morgens op een lege maag en herhaal dit in de middag.

Opmerking: Raadpleeg je arts voordat je dit middel probeert, als je al een behandeling voor je diabetes volgt.

Diabetes is een complexe ziekte die nog niet genezen kan worden. Desondanks kunnen diabeten een normaal leven leiden. Ze moeten hierbij wel hun dagelijkse gewoonten afstemmen op deze aandoening.

Het is essentieel dat je niet alleen geniet van de voordelen van kaneel. Je moet ook je voedingspatroon onder de loep nemen. Om geen complicaties te krijgen, is het belangrijk dat je bewerkte suiker zoveel mogelijk uit je voedingspatroon schrapt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
  • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
  • Qin, B., Panickar, K. S., & Anderson, R. A. (2010). Cinnamon: Potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes. Journal of Diabetes Science and Technology. https://doi.org/10.1177/193229681000400324

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.