Houd je haar langer schoon

Het is je vast en zeker al overkomen dat je 's morgens je haren waste en je in de namiddag merkte dat je haar opnieuw vettig werd of al aan het samenklitten was. Je hebt geen idee hoe je de haren langer schoon houdt en voelt je verplicht elke ochtend de haren te wassen om netjes voor de dag te komen.
Houd je haar langer schoon
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Renata Sylwia Kosierb Fernández.

Laatste update: 28 januari, 2021

Er zijn natuurlijke oplossingen die ervoor zorgen dat je je haar langer schoon kunt houden. Dit artikel somt een aantal interessante tips op die je hierbij kunnen helpen.

Waarom blijft mijn haar maar korte tijd netjes?

Droog Haar

Een vraag over een heel vervelend probleem dat vaak voorkomt. Na het wassen gebeurt het regelmatig dat je haar snel zijn glans en zachtheid verliest. Het lijstje hieronder somt de meest voorkomende oorzaken hiervan op:

 • Een overmatige productie van talg leidt tot die vervelende vettige haren en onverzorgde uitstraling.
 • Een hoge afscheiding van talg kan het gevolg zijn van hormonale schommelingen. Je hebt het vast al opgemerkt dat tijdens de periode van de menstruatie het haar vettiger aanvoelt.
 • Ongezonde eetgewoontes, zoals het eten van te veel vet, suikers, geraffineerde meel– en broodproducten, leiden eveneens tot stoornissen in het metabolisme die een verhoogde afscheiding van talg kunnen stimuleren.
 • Wellicht klinkt dit verrassend, maar vaak zijn de shampoos die we gebruiken niets meer dan chemische vloeistoffen die meer schade toebrengen dan dat ze goed zijn voor het haar.
  Heb je al gemerkt dat, zelfs als je elke dag je haar wast, ze nooit echt het effect hebben dat ze beloven? Integendeel, vaker zorgen ze ervoor dat de haren vettiger worden. De beste oplossing is het haar niet meer dan één of twee maal per week te wassen met natuurlijke producten, zoals die hieronder in het artikel beschreven worden.

Wat kan ik doen om mijn haar langer schoon te houden?

1. Appelazijn en baking soda om je haar langer schoon te houden

Appelazijn

 

Deze heel eenvoudige en goedkope remedie kan je twee maal per week toepassen. Je zal merken dat je de volgende dag kan blijven genieten van licht, zijdezacht en glanzend haar zonder enig spoortje van overtollige talgproductie dat de haren vettig doet aanvoelen.

Zuiveringszout heeft namelijk de eigenschap de zuurtegraad te reguleren, waardoor een te hoge afscheiding van talg vermeden wordt, terwijl appelazijn al heel lang bekend is als goedkoop schoonheidsmiddel en een van de beste schoonheidsproducten voor het haar.

Appelazijn doet het haar glanzen, geeft extra zachtheid aan de haren en voorkomt eveneens de overmatige productie van vet door de hoofdhuid.

Wat heb je hiervoor nodig?

 • 100 ml appelazijn
 • 100 ml water
 • 20 gr zuiveringszout

Hoe kun je deze remedie maken en gebruiken?

 • Maak dit schoonheidsmiddeltje klaar door eerst het zuiveringszout in 100 ml water op te lossen en nadien de appelazijn toe te voegen.
 • Breng de vloeistof aan op de natte haren door het zachtjes in te masseren op de hoofdhuid.
 • Laat het gedurende twintig minuutjes inwerken en spoel nadien je haren met warm water. Je zal meteen merken hoe goed je haar er zal uitzien. Bovendien zal je haardos er stralend en verzorgd blijven uitzien tot een dag of drie na de behandeling.

2. Ei, yoghurt en citroen om je haar langer schoon te houden

Ei in het Haar

Dit haarmasker is een fantastisch schoonheidsmiddeltje dat je gerust twee maal per week kan aanbrengen. Niet te geloven dat een goedkope huisremedie die zo eenvoudig klaar te maken is vaak betere resultaten geeft dan de dure en vaak schadelijke behandelingen in het schoonheidssalon.

Probeer deze tip gedurende een maand uit en ontdek niet enkel hoe goedkoop en eenvoudig die is, maar ook dat je haren nu gedurende langere tijd schoon blijven. Het effect van dit middeltje kan tot ongeveer drie dagen aanhouden.

Dat citroen een prima schoonheidsproduct is voor het haar, is zeker geen geheim meer. Ook citroen brengt de zuurtegraad van het lichaam weer in balans, waardoor de productie van talg vermindert. Het resultaat is haar dat meer glanst en er gezonder zal uitzien.

Yoghurt en ei zorgen voor het voedende bestanddeel van het masker, waardoor het haar sterker wordt, extra vitamines aangeleverd worden en de uitscheiding van vet en talg gereguleerd wordt. De haren zullen er daardoor minder snel vet gaan uitzien.

Ook blijkt uit een onderzoek aan Shanghai Jiao Tong University dat yoghurt een uitstekend middel is tegen roos.

Wat heb je hiervoor nodig?

Hoe kan je deze remedie maken en gebruiken?

 • Mix het ei met de natuurlijke yoghurt tot je een homogene pasta krijgt.
 • Heb je een mooie egale crème, voeg dan al roerend het citroensap toe. Het resultaat is een fris ruikende, aantrekkelijke en natuurlijke conditioner die je makkelijk op de haren kan aanbrengen.
 • Dan rest nog de laatste stap: maak de haren nat en breng het masker gelijkmatig aan, terwijl je ervoor zorgt dat ook de hoofdhuid goed bedekt wordt.
 • Dit masker laat je twintig minuten inwerken en was je nadien uit met warm water. Je zal verrast staan van het resultaat en ongetwijfeld enkele dagen kunnen genieten van een glanzend zachte haardos! 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Carrasco Otero, F. (2014). Diccionario de ingredientes cosméticos. Madrid: Tu Imagen Personal.
 • Cruz Álvarez, N. S. (2012). Fitocosméticos: con fórmulas para la preparación de todo tipo de cosméticos: champús, geles de baño, jabones, cremas hidratantes, cremas antiarrugas, desodorantes, filtros solares, leches limpiadoras, lociones contra la caída del cabello, pasta de dientes, exfoliantes, perfumes, máscaras faciales, etc. Madrid: AMV.
 • Gibello Prieto, A. M.; Carrillo Troya, C., y Hernando Hernando, M. (2007). Tratamientos capilares. Madrid: Paraninfo.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.