Het verband tussen hormonen en hoofdpijn

Oestrogeen is een van de hormonen die het meest met hoofdpijn verband houdt. Dit is de reden waarom hoofdpijn kan optreden wanneer de menstruatie nadert. Lees verder om meer te weten te komen!
Het verband tussen hormonen en hoofdpijn

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoofdpijn is een veelvoorkomend symptoom van verschillende aandoeningen en onevenwichtigheden van hormonen zijn een van de oorzaken. Bijna elke ziekte kan zich door dit soort pijn manifesteren of het nu een verkoudheid of een zichtprobleem is. Het artikel van vandaag zal hun relatie met hormonen bespreken.

Veel mensen negeren het, maar hormonale onevenwichtigheden kunnen veel ongemakken veroorzaken, vooral bij vrouwen. Dit komt omdat hun hormonen tijdens de menstruatiecyclus fluctueren, die ongeveer 28 dagen duurt.

Op dezelfde manier variëren ze ook afhankelijk van de levensfase. De belangrijkste hormonen bij vrouwen zijn oestrogeen en progesteron. Lees verder om erachter te komen wat hun relatie met hoofdpijn is en wat je eraan kunt doen.

De relatie tussen hormonen en hoofdpijn

Wetenschappers hebben door verschillende onderzoeken kunnen bewijzen (Spaanse link) dat bepaalde hoofdpijn vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen. Vrouwen zijn met name vatbaarder voor migraine en spanningshoofdpijn.

Migraine is een ernstige, kloppende hoofdpijn die meestal aan één kant van de schedel wordt gevoeld. Deze pijn kan met andere symptomen zoals gevoeligheid voor licht en misselijkheid gepaard gaan.

Spanningshoofdpijn veroorzaakt op zijn beurt een meer wijdverspreide hoofdpijn (Spaanse link). Het kan moeilijk zijn om het van migraine te onderscheiden, maar er zijn enkele verschillen. Migraine wordt bijvoorbeeld vaak door inspanning verergerd, terwijl dat bij spanningshoofdpijn niet het geval is.

Het feit dat beide soorten pijn vaker bij vrouwen voorkomen wijst op het feit dat er een hormonale component is. Deze hypothese wordt bovendien door het feit versterkt dat de meeste vrouwen de neiging hebben om ze tijdens hun menstruatiecyclus te ervaren.

Interessant is dat de meeste van deze soorten pijn net voor hun menstruatie verschijnen. Dit komt door de daling van de oestrogeenspiegels aan het einde van de menstruatiecyclus.

Hormonen en hoofdpijn

Vrouw met hoofdpijn

Hoewel het waar is dat de meeste vrouwen deze hoofdpijn vlak voor de menstruatie ervaren, zijn er variaties. In een aantal gevallen verschijnt de hoofdpijn dagen eerder. In andere gevallen overheerst het gedurende de hele periode.

Dit varieert ook afhankelijk van de leeftijd van de vrouw en de incidentie van hoofdpijn neemt naarmate de menopauze nadert toe. Dit gebeurt omdat de oestrogeenspiegels tijdens deze fase aanzienlijk fluctueren.

De intensiteit van dit symptoom kan namelijk behoorlijk invaliderend zijn. Onthoud dat hormonale variaties vaak ook andere symptomen veroorzaken, waaronder buikpijn en stemmingswisselingen. Om deze reden moet je doen wat je kunt om het ongemak te verminderen als je er last van hebt.

Hoe kun je deze hoofdpijn behandelen?

Een vrouw met haar handen tegen haar hoofd

Er zijn behandelingen voor hormoongerelateerde hoofdpijn. Er zijn zelfs veel effectieve. Houd er rekening mee dat ze op elke vrouw en haar individuele behoeften moeten worden aangepast en afgestemd. Een aantal daarvan volgen hieronder.

Hormonale anticonceptie

Deze helpen vrouwen om hormoonfluctuaties te verminderen en ofwel de intensiteit van hoofdpijn te verminderen of ze minder frequent te maken. De meest gebruikte anticonceptiva zijn in de vorm van pillen, pleisters en vaginale ringen.

Het effect van anticonceptiva hangt echter af van de vrouw en voor veel van hen werken ze niet. Andere aanbevolen maatregelen zijn het vermijden van stress, overmatige cafeïne en roken, omdat deze de pijn blijkbaar verergeren. Orale anticonceptiva zijn een krachtig farmacologisch hulpmiddel om hormoongeïnduceerde hoofdpijn onder controle te houden.

Conclusie

Hoofdpijn heeft een sterke relatie met hormonen, vooral bij vrouwen. Het feit dat de oestrogeenconcentratie tijdens de menstruatiecyclus varieert, houdt dus zeker verband met dit symptoom.

Elke vrouw ervaart hoofdpijn op haar eigen manier. Ze reageren bovendien niet allemaal even goed op dezelfde behandeling. Het is daarom belangrijk om een arts te raadplegen en te beseffen dat geen enkele remedie alle gevallen kan genezen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.