Het gebruik en de bijwerkingen van canesten

Canesten is een medicijn dat clotrimazol bevat, dit is de werkzame stof. Het is voor de behandeling van oppervlakkige schimmelinfecties, inclusief vaginale infecties. Hoe gebruik je het? Lees verder, want we zullen je er alles over vertellen.
Het gebruik en de bijwerkingen van canesten
Fabiola Marín Aguilar

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Fabiola Marín Aguilar.

Laatste update: 16 september, 2022

Je kunt canesten als crème of poeder voor op de huid gebruiken, je kunt het ook als zachte capsule en als vaginale tablet vinden, afhankelijk van de behandeling die je nodig hebt. Clotrimazol is de werkzame stof. Blijf dus lezen, want we zullen je vertellen wat het gebruik en de mogelijke bijwerkingen van canesten zijn.

Gebruik en therapeutische indicaties

Canesten is voor de plaatselijke behandeling van oppervlakkige schimmelinfecties veroorzaakt door dermatofyten, schimmels en gisten, zoals onder andere de volgende:

  • Dermatofytinfecties: tinea (tinea pedis, tinea manuum, tinea cruris en tinea corporis)
  • Pityriasis versicolor
  • Vulvovaginale candidiasis
  • Candidiasis Balanitis

Canesten: hoe het werkt

Scheikundige verbinding clomitrazol

Het wordt gebruikt voor de behandeling van schimmelinfecties. Clotrimazol is een antischimmelmiddel dat van de imidazolgroep is afgeleid, en dat de groei van schimmels voorkomt. Het werkt dus op het niveau van de synthese van ergosterol, een sterol dat het celmembraan van schimmels en sommige gisten vormt.

De remming van de ergosterolsynthese veroorzaakt de structurele en functionele verandering van het cytoplasmatische membraan. Dit resulteert in een verandering in de membraanpermeabiliteit, wat uiteindelijk celbreuk veroorzaakt.

Hoe breng je canesten aan?

De vorm van toediening is meestal cutaan (op de huid) of rechtstreeks in de vulva. De behandelingsduur hangt af van de locatie en de omvang van de schimmelinfectie. Over het algemeen bevelen artsen het volgende aan:

Zoals we aan het begin van dit artikel hebben vermeld, zijn er andere vormen van dit medicijn op de markt verkrijgbaar. Sommige zijn bedoeld voor de behandeling van vaginale ontsteking en zijn verkrijgbaar als vaginale tabletten of als vaginale crème met een applicator. Het gebruik ervan hangt af van de locatie van de infectie.

  • De instructies voor canesten adviseren je om de aangetaste plekken goed te reinigen en te drogen voordat je het aanbrengt.
  • Breng vervolgens een dun laagje crème aan op het getroffen gebied en de omliggende gebieden.
  • Doe tot slot een lichte massage totdat de huid de crème volledig heeft opgenomen. Je moet het 2 tot 3 keer per dag aanbrengen.

Onthoud dat een streepje crème van ongeveer 1 centimeter voldoende is om een gebied ter grootte van je hand te behandelen – aan beide kanten. (1 centimeter is ongeveer even lang als de bovenste koot van een wijsvinger.)

Misschien ook interessant om te lezen:
5 huismiddeltjes tegen vaginale schimmelinfecties

Contra-indicaties

Je mag canesten niet gebruiken als je aan overgevoeligheid voor clotrimazol lijdt, voor een ander antischimmelmiddel van de imidazolgroep of voor één van de hulpstoffen.

Mogelijke bijwerkingen van canesten

Crème uit een tube

Canesten kan tot bijwerkingen op het niveau van het immuunsysteem en op de huid leiden. Niet alle mensen ervaren ze echter. Enkele van de meestvoorkomende mogelijke bijwerkingen van canesten zijn:

  • Problemen met het immuunsysteem, zoals allergische reacties (syncope, hypotensie, kortademigheid, netelroos).
  • Huid- en onderhuidproblemen zoals blaren, oedeem, erytheem, pruritus, branderig gevoel, irritatie, uitslag, enzovoort.

Deze symptomen betekenen meestal niet dat je met de behandeling met canesten moet stoppen en komen de eerste dagen met clotrimazol dus wel vaker voor.

Risico candidiasis tijdens de zwangerschap?

Over het algemeen is candidiasis geen risico tijdens de zwangerschap en heeft het geen invloed op de ontwikkeling van de foetus, zoals het geval is bij sommige seksueel overdraagbare aandoeningen en andere infecties. Clotrimazol is zelfs een van de medicijnen die vrouwen vaak tijdens de zwangerschap gebruiken.

Dit komt, omdat uit zowel experimenteel als after-marketingonderzoek (Engelse link) blijkt dat er geen schadelijke effecten zijn op een moeder en haar kind wanneer ze tijdens de zwangerschap canesten gebruikt.

Je moet echter wel de voordelen van het gebruik van het medicijn evalueren voordat je het tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap gaat toedienen.

Uit een recente studie bleek (Engelse link) bovendien dat vrouwen die tijdens het tweede trimester van de zwangerschap aan candida lijden een hoger risico op vroeggeboorte lopen dan vrouwen die tijdens hun eerste trimester van de zwangerschap candida hebben.

Hoewel dit type infectie geen risico voor een ongeboren baby vormt, kunnen ze het toch op het moment van bevalling oplopen. Moeders geven candidiasis door aan hun kind wanneer deze tijdens de natuurlijke geboorte in contact met hun vagina komt.

Als je dus denkt dat je tijdens je zwangerschap een vaginale candidiasis-infectie hebt, dan moet je je arts op de hoogte stellen en het door hem of haar laten nakijken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Agencia Española del Medicamento (2019). Centro de información del medicamento. Ficha técnica. Canestén. Disponible en: https://cima.aemps.es/cima/dochtml/ft/52626/FT_52626.html
  • Rang HP, Dale MM (2012). Farmacología 7ª edición. Antimicóticos, 52: 652
  • Holzer I, Farr A, Kiss H, et al (2017). The colonization with Candida species is more harmful in the second trimester of pregnancy. Arch Gynecol Obstet, 295:891-895. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2825576
  • Ford N, Shubber Z, Jao J, Abrams EJ, Frigati L, Mofenson L. Safety of cotrimoxazole in pregnancy: a systematic review and meta-analysis. J Acquir Immune Defic Syndr. 2014;66(5):512–521. doi:10.1097/QAI.0000000000000211

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.